Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kristillinen koulu sai pysyvän opetusluvan – "Opetuksessa kristillisyys ei näy päälle liimattuna"

Uskonto ei näy biologian tunnilla.

Rehtori Aleksi Rinne opasti biologian tunnilla oppilaita tieteen tekoon. Kuva: Ronja Koskinen

Lahden kristillinen koulu on vihdoin saanut pysyvän opetusluvan sekä esikoululle että luokille 1-9. Luvan myönsi valtioneuvosto kesäkuussa. Tähän asti eli 11 vuotta lupa on ollut määräaikainen.

Tarkkaan ottaen luvan on saanut kristillisen koulun kannatusyhdistys. Koulu toimii Lahden Teinintiellä ja siinä on tällä hetkellä 155 oppilasta luokilla 0-9. Lisäksi samoissa tiloissa toimii kristillinen päiväkoti Ilo, jossa on 32 lasta.

Mittaa eri kasvien peitto! Sisu-Veikka Viitikko ja Jamir Sukari pohtivat biologian tehtävää. Kuva: Ronja Koskinen

Lupaehtojen mukaan koulussa voi olla korkeintaan 250 oppilasta.

Tähän asti opetusluvan pysyvyys on kiikastanut opetussuunnitelmasta. Opetushallitus antoi uudesta, viilatusta suunnitelmasta lausunnon viime syyskuussa. Rehtori Aleksi Rinteen mukaan siinä ei vaadittu suuria muutoksia.

– Pyydettiin tarkentamaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen käytänteitä.

Opetusta ja rukouksia

Kristillinen koulu eroaa tavallisesta peruskoulusta siinä, että kyse on maailmankatsomuksellisesta koulusta. Kristillisyys näkyy toimintakulttuurissa läpäisyperiaatteella, kuvaa Rinne.

Jessica Mäkelä tunnisti pujon. Kuva: Ronja Koskinen

– Hengellisyyttä saa olla, kun siitä tiedotetaan vanhemmille. Rajapyykkinä on, ettei ketään voi sitouttaa hengellisyyteen.

Tiedotus tapahtuu jo oppilaaksi oton yhteydessä.

– Tähän kouluun pyritään ja silloin asiasta (kristillisyydestä) kerrotaan vanhemmille. Tänne tullaan huoltajan suostumuksella.

Esimerkiksi päivänavaukset saavat olla hengellisiä ja vuosittaisten juhlien yhteydessä kerrotaan niiden raamatullisesta aiheesta. Myös ruokarukoukset kuuluvat päivään.

 – Opetuksessa kristillisyys ei näy päälle liimattuna. Vaikkapa biologian tunnilla suot – ei niihin voi liittää kristillisyyttä. Mutta jos puhutaan ihmissuhteista, niihin se on loogisempaa liittää.

Rinne opettaa itse muun muassa biologiaa yläluokkaisilla. Kahdeksannen luokan tunnilla oli tällä viikolla vuorossa luonnonilmiöitten havainnointi ja tulosten tieteellinen tarkastelu.

Oppilaille kerrottiin tapoja, millä tutkimustulosten luotettavuutta voi lisätä. Esimerkiksi useampi tutkija sekä tiedejulkaisun vertaisarviointi ehkäisevät tiedemiesten vilppiä. Lääketutkimuksissa on tärkeää erottaa lääkkeen vaikutus pelkän lumelääkkeen tehosta.

Rinne ei kuitenkaan johtanut tätä aihetta ihmeisiin tai syntien tunnustamiseen, vaan vei oppilaansa koulun takapihalle havainnoimaan itse kasveja ja eläimiä.

Tiede ja usko rinnan

Esikoulusta asti kristillistä koulua käyneet pojat vakuuttivat, että koulu on ihan tavallinen, joskin uskontotunteja on viikossa yksi enemmän.

Hengellisyys näkyy vierailijan silmissä infotaulussa, jossa on Jeesuksen kuvia. Biologian luokan kirjahyllyssä ovat sovussa kirja Tiede ja moniste, jossa muistutetaan pelastuksen olevan yksin uskon varassa.

Kristillisen koulun kannatusyhdistys pystyi ostamaan kiinteistönsä lahjoitusvaroilla. Tilat väljenivät, kun vuokralainen eli Ruotsalainen koulu muutti Anttilanmäelle tänä syksynä. Kuva: Ronja Koskinen

Suomessa toimii muitakin kristillisiä kouluja. Niillä on osittain yhteinen, mutta paikallisittain muokattu opetussuunnitelma. Opetuksen järjestäjinä ovat paikalliset kannatusyhdistykset.

Vanhemmilta ei kuitenkaan vaadita yhtä suurta panosta kuin esimerkiksi steinerkouluissa, kertoo Rinne.

Suuri lahjoitus

Yhdistys voi ottaa vastaan myös lahjoituksia. Lahden koulun kannatusyhdistys sai suuren lahjoituksen yksityiseltä henkilöltä syksyllä 2017. Se turvin voitiin ostaa toimitilat omiksi.

Tuore pysyvä toimilupa helpottaa tulevaisuuden suunnittelua. Tänä syksynä tilat väljenivät, kun vuokralaisena ollut Lahden ruotsalainen koulu muutti omiin tiloihin Anttilanmäen kouluun.

– Nyt päästään levittäytymään. Olemme neuvotelleet ilta- ja viikonloppukäytöstä usean toimijan kanssa. Liikuntasali on jo (ulkopuolisten) käytössä.

Yksityiskoulut

Opetuslupa antaa valtionavun 

Suomessa ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus.

Valtioneuvosto voi myöntää rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan esi- ja perusopetuksen tai lukiokoulutuksen järjestämiseen.

Lupa tarvitaan, jos koulu hakee julkista tukea.

Opetus voi perustua kielelliseen, maailmankatsomukselliseen tai pedagogiseen katsomukseen. 

Suurin osa yksityisistä kouluista noudattaa kansallista opetussuunnitelmaa.

Kun koulun opetus perustuu erityiseen maailmankatsomukselliseen järjestelmään, lapsen huoltajan on annettava siihen suostumus.

Lähtökohta opetusluvan myöntämiselle on paikallinen tarve. Lisäksi luvasta voidaan joutua neuvottelemaan kunnan kanssa.

Koulut eivät saa tuottaa taloudellista voittoa tai kerätä koulumaksuja. Talous perustuu valtiolta ja mahdollisesti kunnilta saataviin oppilaskohtaisiin avustuksiin.

Suomen yksityiskoulujen liittoon kuuluu 56 koulua, joissa opiskelee noin 20 000 lasta ja nuorta. Kouluista 11 on kristillisiä kouluja. 

Lahdessa toimivia yksityiskouluja ovat Lahden seudun kristillinen koulu, Lahden Rudolf Steiner -koulu sekä Lahden Yhteiskoulu ja aikuislukio.

Lahden ruotsinkielinen koulu on kaupungin omaa toimintaa. Lahden englanninkieliset luokat toimivat Tiirismaan peruskoulussa. Luokilla noudatetaan suomalaista opetussuunnitelmaa. 

Yksityiskoulujen liitto, Lahden kaupunki 
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi