Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden OAJ vaatii lisää erityisopettajia: "Resurssit ja tukea tarvitsevien oppilaiden määrä eivät kohtaa", sanoo pääluottamusmies

Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) mukaan lisäresursseja on harkittava. "Jos resurssit ovat liian pienet, meidän tehtävämme on vastata siihen."

Lahden kaupungin parin vuoden takainen päätös siirtää oppilaita keskitetystä erityisopetuksesta yleisopetusluokkiin hiertää yhä opettajakuntaa. Resurssit ovat riittämättömät erityisoppilaiden määrään nähden, katsoo Lahden OAJ. Kuva: Teemu Hämäläinen

Lahden kaupungin parin vuoden takainen päätös siirtää oppilaita keskitetystä erityisopetuksesta yleisopetusluokkiin kunkin oppilaan lähikouluun hiertää edelleen opettajakunnassa, sanoo Lahden opettajien pääluottamusmies Jussi Anttila.

– Kannatamme sinänsä lähikouluperiaatetta ja inkluusiota, mutta nykyisillä resursseilla homma ei aina toimi niin kuin pitäisi, Anttila sanoo.

Hän vaatiikin kaupunkia palkkaamaan lisää erityisopettajia kouluihin.

– Resurssit ja tukea tarvitsevien oppilaiden määrä eivät kohtaa. OAJ:n yksiselitteinen kanta on se, että erityisopettajia pitäisi olla merkittävästi nykyistä enemmän.

Erityisesti alakoulujen luokanopettajat kokevat voimattomuutta nykytilanteessa, Anttila sanoo. Työn kuormittavuuteen vaikuttavat erityisoppilaiden kasvanut määrä ja suuret ryhmäkoot.

– Opettajat tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta eivät ehdi taipua kaikkien oppilaiden tarpeisiin. Tämä lisää työn kuormittavuutta. Tällaisesta kärsivät niin oppilaat, opettajat kuin muukin opetushenkilökunta.

Lahden opettajien pääluottamusmies Jussi Anttilan mukaan kaupungin tulisi palkata merkittävästi lisää erityisopettajia. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa aiempaa vähemmän erityisen tuen saajia

Lahdessa erityistä tukea saavien oppilaiden määrä on kääntynyt laskuun viime vuosina, sen sijaan ”kevyemmän” eli tehostetun tuen oppilaita on aiempaa enemmän. Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen kiisti Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että erityisen tuen päätöksiä olisi vähennetty määrätietoisesti säästösyistä. Kilposen mukaan kaikki ne oppilaat, jotka tarvitsevat erityisen tuen päätöksen, sen myös saavat.

Yksiselitteinen kantamme on se, että erityisopettajia pitäisi olla merkittävästi nykyistä enemmän. Lahden opettajien pääluottamusmies Jussi Anttila

Onko lahtelaisen peruskoululaisen poikkeuksellisen hankalaa saada erityisen tuen päätöstä?

– Tästä on tullut monenlaista viestiä, mutta voi hyvin olla, että joissain tapauksissa päätöstä ei ole tullut, vaikka sellaiselle olisi tarvetta, Anttila sanoo.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja: "On hyvä, että asia on pöydällä"

Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) sanoo pitävänsä OAJ:n vaatimusta erityisopettajien lisäämisestä ymmärrettävänä. Hän ei kuitenkaan lupaa suoraan uusien erityisopettajien palkkaamista.

Lautakunta ei ole keskustellut opetusresurssien riittävyydestä vielä kesätauon jälkeen, mutta aihe nousee esille lautakunnassa syksyn aikana, Mäkynen sanoo.

– On hyvä, että asia on nyt pöydällä. Resurssien riittävyyttä on aidosti tärkeää tarkastella. Jos resurssit ovat liian pienet, meidän tehtävämme on vastata siihen.

Mäkynen muistuttaa SDP:n valtuustoryhmän vaatineen valtuustoaloitteessaan jo viime keväänä selvitystä opetusresurssien riittävyydestä. Viranhaltijat eivät ole aloitteeseen vielä vastanneet.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) mukaan lisäresursseja on harkittava. Kuva: Sami Kuusivirta

Jos uusien erityisopettajien palkkaaminen ei ole virkakoneiston arvion mukaan taloudellisesti järkevää tai mahdollista, on vaihtoehtoiset ratkaisumallit tilanteen korjaamiseksi esiteltävä, Mäkynen vaatii.

– Suhtaudun avoimesti myös muihin vaihtoehtoihin. Lopulta on kuitenkin niin, että opetuksen resurssit ovat poliitikkojen, eivät viranhaltijoiden päätös.

Jos resurssit ovat liian pienet, meidän tehtävämme on vastata siihen. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.)

Lahden ja Päijät-Hämeen korkeaa tuen tarvetta ei voi ohittaa olankohautuksella, Mäkynen sanoo.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vastata tuen tarpeeseen.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi keskiviikkona, että Päijät-Hämeessä on oppilasmäärään suhteutettuna toiseksi eniten tehostetun ja erityisen tuen peruskoululaisia Suomessa heti Kymenlaakson jälkeen. Lahdessa noin joka viides peruskoululainen on tehostetun tai erityisen tuen piirissä.

Lue myös: Onnin koulu säästää – aapisen saa vain lainaksi
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi