Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salama ei iske sattumanvaraisesti – ukkoselta suojautuminen kannattaa ottaa vakavasti

Helpot ja yksinkertaiset suojakeinot kannattaa aina ottaa käyttöön ukonilmalla.

Suora salamanisku taloon on Ilmatieteen laitoksen mukaan melko harvinaista, mutta kuitenkin mahdollista. Tästä lahtelaiset saivat muistutuksen tiistaina, kun Metsäpellossa talo tuhoutui lähes täysin salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa.

Lue myös: Omakotitalo tuhoutui lopulta lähes täysin tulipalossa Lahdessa - salama iski talon yläkertaan
 

Ukkosmyrsky alkoi tiistai-iltapäivänä, ja jyrinä jatkui iltaan saakka. Päijät-Hämeen pelastuslaitos kirjasi ukkosmyrskyn pahimman piikin aikana lähes yhdeksän tehtävää tunnissa.

Suojautuminen on yksinkertaista

Salamalta suojautumisen peruskeinot ovat yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Siksi tunnetuimpia suosituksia kannattaa noudattaa aina, kun ukkonen sattuu kohdalle.

Salamahan on erittäin kuuma, muistaakseni kymmeniä tuhansia asteita. Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Erkki Santero peräänkuuluttaa maalaisjärkeä ukkoselta suojautumisessa.

– Perinteiset suojakeinot kannattaa aina ottaa käyttöön, ettei ehdoin tahdoin altista itseään [salamaniskulle]. Vaikka todennäköisyydet ovat pieniä, ei se ihan tuulesta temmattua ole, ettei kannata minnekään kukkulalle mennä heiluttelemaan golfmailoja, Santero painottaa.

Sisätiloissa tulee välttää sähkölaitteiden sekä vesiputkiin yhteydessä olevien kohteiden, kuten suihkun ja kraanojen käyttöä. Lisäksi ukonilmalla kannattaa pysyä kaukana tulisijoista.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Erkki Santeron mukaan asuintalot yleensä maadoitetaan, mutta kaikissa taloissa asiaa ei välttämättä ole otettu huomioon. Paljon jää lisäksi myös tuurin varaan, sillä sataprosenttista keinoa salamalta suojautumiseen ei ole

– Se on niin tuurista kiinni, kuten tämä ihmiselämä muutenkin. Jos salama on iskeäkseen oikein pahasti, niin nykyaikaiset sähkölaitteet johtavat niin hyvin sähköä, ettei maadoitus välttämättä auta, Santero toteaa.

Salama on sähköpurkaus, joka tasoittaa pilvien ja maan välille muodostuneen jännite-eron. Jännite purkautuu aina helpointa reittiä pitkin maahan. Salamointi jatkuu niin kauan, kunnes jännite-eroa lakkaa syntymästä ja ukonilma laantuu. Kuva: Timo Filpus

Salama pyrkii helpointa reittiä pitkin maahan

Salaman sisältämä jännite pyrkii purkautumaan maahan parhaiten johtavia rakenteita pitkin. Tällaisia ovat esimerkiksi talon katolla oleva televisioantenni tai savupiippu, jonka kautta salama voi pahimmassa tapauksessa iskeä talon sisällä oleviin ihmisiin tai sähkölaitteisiin. Isku kohdistuu aina sinne, mistä jännite pääsee etenemään helpoiten.

Salamaniskuun liittyy aina tulipalon vaara sen suuren jännitteen vuoksi. Jännite voi kulkea esimerkiksi peltikatosta kohti maata talon rakenteiden läpi. Tällöin rakenteet kuumentuvat, jolloin tulipalon uhka on suuri.

– Salamahan on erittäin kuuma, muistaakseni kymmeniä tuhansia asteita, joten se sytyttää esimerkiksi puisia rakenteita helposti, selittää Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi