Autoilijalta saattaa paikoittain jäädä huomaamatta tehtävässä oleva hälytysajoneuvo liikenteessä. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomestarin Kari Sipilän mukaan yksi yleisimmistä syistä ilmiölle on yksinkertaisesti liikenteen liian vähäinen seuraaminen.
– Takaa tulevaa hälytysajoneuvoa ei useastikaan havaita ennen kuin se on rinnalla, hän kertoo.
Vaikka äkkiä taakse ilmestynyt nopeavauhtinen ajoneuvo pelästyttäisikin, yhtä asiaa autoilija ei saa tehdä.
– Kun hälytysajoneuvon havaitaan tulevan takaa päin, missään tapauksessa ei saa ensimmäisenä painaa jarrupoljinta ja tukkia tietä, vaan pitää katsoa turvallinen paikka, missä pystyy väistämään tien sivuun, Sipilä ohjeistaa.
Pelastuslaitoksella ei ole olemassa tilastoja sellaisista autoista, jotka eivät väistä hälytysajoneuvoja. Ilmiötä on, mutta sitä ei missään nimessä esiinny jokaisessa hälytysajossa, Sipilä korostaa.
– Olen kohta ollut 40 vuotta alalla. Pääsääntöisesti ihmiset toimivat oikein.
Palomestari Erkki Santeron mukaan hälytystehtävissä sattuu harvemmin kolareita, arviolta kerran vuodessa.
Taustapeilin seuraaminen tärkeää
Kaupunkialueiden ulkopuolella vastaantulijat havaitsevat hälytysajoneuvon hyvin, mutta edes sireenin ääni ei välttämättä kuulu edessä ajaviin autoihin. Esimerkiksi radion kuunteleminen autossa voi viedä huomiota muualle.
– Hälytyssireenimme eivät oikeastaan kuulu auton sisälle hyvinkään helposti, mutta siniset vilkkuvalot yleensä näkyvät päiväsaikaankin, jos vain katsoo taustapeiliin, Santero sanoo.
Myös Sipilän mukaan liikenteen havainnoimisessa olisi parantamisen varaa.
– Taustapeilejä ei enää seurata niin tiiviisti kuin joskus aikanaan.
Kaupungissa väistäminen voi olla haastavaa korkeiden katukivetysten takia. Vaikka hälytysajoneuvon havaitsisikin ajoissa, ei autoilija pääse heti väistämään paloauton edestä.
Autojen tulisi väistää myös liikennevaloissa erittäin varovaisesti sivuun risteysalueelle, jos se vain on mahdollista.
Moottoritiellä puolestaan onnettomuustilanteen takia pysähtyneen liikenteen tulisi väistää kaistojen molempiin sivuihin niin, että keskikaista jää hälytysajoneuvolle vapaaksi.
– Mitä nopeammin saavutamme turvallisesti kohteen, niin sen paremmat onnistumismenestykset meillä on tehtävän hoitamisessa, Sipilä sanoo.