Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalassa pohditaan koulujen ja päiväkotien kohtaloa – konsulttifirma ehdottaa muun muassa Kalkkisten koulun lakkauttamista

Asikkala tilasi konsulttiyhtiö Perlaconilta keväällä palveluverkkoselvityksen, jota yhtiön edustaja esitteli maanantaina kunnanvaltuutetuille, johtoryhmälle ja lautakunnan jäsenille.

Asikkala ikääntyy. Kalkkisten koulun ja päiväkodin tulevaisuuden yllä leijuu kysymysmerkki. Kuva: Juha Peurala

Länsi-Asikkalan koulun ja Kalkkisten koulun sekä päiväkodin lakkauttamisen mahdollisuus nousi keskusteluun Asikkalassa. Kunta tilasi konsulttiyhtiö Perlaconilta keväällä palveluverkkoselvityksen, jota yhtiön edustaja esitteli maanantaina kunnanvaltuutetuille, johtoryhmälle ja lautakunnan jäsenille.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan mukaan kunta halusi ulkopuolisen selvityksen rakenteista ja palveluverkostoista ennen suuria kouluinvestointeja. Hänen mukaansa taloudellista pakkoa ehdotetuille toimille ei tällä hetkellä ole, vaan kunta haluaa ennakoida.

Lue myös: Lahdessa on käynnissä koulurakentamisen aalto, joka koskettaa suurta määrää koululaisia – katso kartasta lähikoulujesi tilanne
 

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi (kesk.) otti selvitykseen kantaa tiedotteessa.

– Selvityksen tekijä esitti toimenpiteitä perustuen taloudellisiin ja hallinnollisiin näkökulmiin – ei esimerkiksi aluepoliittisiin, pedagogisiin tai kuntalaisten hyvinvointiin perustuviin näkökulmiin, Kemppi kirjoitti.

Koulumatka kasvaisi 30 kilometriin

Myöhemmin Kemppi kertoi puhelimessa, että eniten keskustelua kunnan päättäjissä herättivät kouluverkkoon liittyvät esitykset Kalkkisten ja Länsi-Asikkalan koulujen lopettamisesta.

Kouluverkoston uudistaminen on ollut jo ennestään tapetilla Asikkalassa, sillä uuden yhteiskoulun suunnittelu on vireillä.

– Koulujen keskittäminen nousi yleisenä huolena. Myös kannatuspuheenvuoroja oli, Kemppi kertoo.

Lue myös: Asikkalan talous vankistui jälleen – "Normaali hyvä vuosi"
 

Koulun loppuminen Kalkkisista tarkoittaisi alueen koululaisille noin 30 kilometriä pidempää koulumatkaa Aurinkovuoren koululle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Immo Virtanen (koku.) toteaa, että 30 kilometrin matka päiväkotiin tai kouluun on pitkä. Hän kuitenkin huomauttaa, että alueella alkaa olla vähän kouluikäisiä lapsia. Keskusteluita käytiin Kempin ja Virtasen mukaan erimielisyyksistä huolimatta hyvässä hengessä.

Hilkka Kemppi kertoo nostaneensa keskusteluun myös huolensa Anianpellon 1–2-luokkien siirtämisehdotuksesta pois päiväkodin läheisyydestä.

– Luokkien siirtäminen ei huomioi valtion uutta ohjausta varhaiskasvatuksen ja peruskoulun nivelvaiheen sujuvoittamisesta, jota minäkin olen kansanedustajana ajanut.

Kunnanjohtaja toivoo malttia neuvotteluihin

Kouluverkon lisäksi palveluverkkoselvityksessä esitettiin muun muassa, että kunnan hallinnon pitäisi olla saman katon alla. Kunnantalon siirtäminen nykyiseen kirjastorakennukseen mahdollistaisi kunnantalon ja -viraston yhdistämisen.

Ikola-Norrbacka toivoo, että selvitykseen maltetaan tutustua rauhassa kokonaisuutena, ja katsoa useamman vuoden päähän tulevaisuuteen.

– Toivottavasti ei lähdetä laukalle yhden tai kahden asian takia. Jos tässä vaiheessa ollaan jo poteroissa, niin emme pääse mihinkään. Jos puolestaan onnistumme keskustelussa hyvin, se voi viedä meitä kuntana eteenpäin.

Palveluverkkoselvitys on luettavissa Asikkalan kunnan nettisivuilta.

Selvityksen pääkohdat

Opetusta ja päivähoitoa keskitettäisiin

Kalkkisten ja Länsi-Asikkalan koulujen toiminta siirtyisi Vääksyyn Aurinkovuoren koulun yhteyteen.

Kalkkisten koulun yhteydessä olevan päiväkodin lakkauttaminen.

Anianpellon 1.–2.-luokat siirtyisivät Vääksyyn.

Päivähoidon keskittäminen: Anianpeltoon "päivähoidon ja esiopetuksen kampus", edellyttäisi kunnostusta ja rakentamista.

Myöhemmin myös muiden päivähoidon yksiköiden siirtäminen keskustaan.

Vesivehmaan koululle 20 oppilasta lisää (nykyisin 80).

Kirjastosta kunnanvirasto ja uuden kirjaston rakentaminen.

Konserniyhtiöiden valvomiseksi konsernijaoston perustaminen.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi