Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yritys vuokrasi nopeusnäyttötaulut koulumatkan varrelle: "Halusimme varmistaa, että lapsilla on turvallinen olo mennä kouluun"

Nopeusnäyttö ilmoittaa punaisella surunaamalla tai vihreällä hymynaamalla ajaako autoilija sallittua nopeutta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahdessa Jalkarannantielle, Myllysaaren ja Tapanilankadun risteyksen alueelle on ilmestynyt kaksi ajoneuvoliikenteelle tarkoitettua väliaikaista nopeusnäyttötaulua. Paitsi, että taulu ilmoittaa ajoneuvon nopeuden, näyttää se ylinopeuden kohdalla punaista surunaamaa ja sallitun nopeuden kohdalla vihreää hymynaamaa.

Näyttöjen takana on lahtelainen pääasiallisesti toimistokalusteita maahantuova yritys A. Vesalainen. Yrityksen myynti- ja markkinointivastaavan Hanna Kopran mukaan näytöt haluttiin tielle täysin itsekkäistä syistä: yrittäjän perhe asuu itse Jalkarannantiellä ja lapset käyvät läheistä Steinerkoulua.

Kopran mukaan Jalkarannassa riittää mäkiä, ja ihmisten ajonopeudet nousevat usein yli sallitun nopeuden. Nytkin väliaikaiset nopeusnäytöt ilmoittavat Kopran mukaan usein 66 kilometrin tuntivauhdista, vaikka virallinen nopeusrajoitus alueella on 50 kilometriä tunnissa.

– Lapset eivät ajattele, että aikuiset olisivat niin pöljiä, että hurjastelisivat. Aikuiset taas luottavat, että lapset ovat tarkkoja ylittäessään tietä. Tunnemme monta lasta, jotka käyvät Steinerkoulua ja halusimme varmistaa, että lapsilla on turvallinen olo mennä kouluun. Samalla halusimme myös muistuttaa ajokortillisia tien nopeusrajoituksista, Kopra kertoo.

Steinerkoulun lähellä asuvan Hanna Kopran mukaan Jalkarannantiellä ajetaan usein jopa yli 60 kilometrin tuntivauhtia, vaikka sallittu korkein ajonopeus tiellä on 50 kilometriä tunnissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Nopeusnäyttöjä vuokrataan harvoin koulujen edustalle

A. Vesalainen vuokraa nopeusnäyttöjä kahden viikon ajan laitteita Lahdessa myyvältä ja vuokraavalta Trafinolta. Trafinon Lahden aluevastaavan Arttu Kiukkosen mukaan kyseessä on vasta toinen kerta, kun yritys vuokraa näytön vastaavaan tarkoitukseen. Viime vuonna isännöintitoimisto vuokrasi nopeusnäyttötaulun koulujen alun aikaan Lahden Kariston rantatielle.

– Nopeusnäyttötauluja vuokrataan ylipäätään aika vähän. Jotkut autotapahtumat ynnä muut yksittäiset tapahtumat saattavat ottaa niitä viikonloppuisin vuokralle, Kiukkonen kertoo.

Hänen mukaansa Trafinolta nopeusnäyttötaulu irtoaa vuokralle noin 20–40 euron arvonlisäverottomaan hintaan yhtä vuokrapäivää kohden. Kokonaishintaan vaikuttaa Kiukkosen mukaan myös vuokrajakson pituus.

Nopeusnäytön asentamiseen tarvitaan kaupungin lupa

Nopeusnäyttötaulua ei voi asettaa minne lystää, vaan sen sijoittamiseen on kysyttävä lupa kaupungilta, sanoo Lahden kaupungin suunnitteluinsinööri Matti Heikkinen. Siirrettäviä nopeusnäyttötauluja käytetään lähinnä liikenneturvallisuuden kannalta keskeisillä katuosuuksilla sekä tietyömaiden kohdalla hillitsemässä ajonopeuksia.

Yleensä nopeusnäyttötaulut kuuluvat kaupungille, mutta joillain rakennusyrityksillä sekä ely-keskuksilla saattaa olla omia nopeusnäyttötaulujaan. Lahden kaupunki omistaa kaikkiaan kolme nopeusnäyttötaulua.

Pikkuisen täytyisi malttaa, elämme nyt muutaman viikon normaalia vaarallisempaa aikaa pienten kulkijoiden kanssa. Liikennepoliisisektorin ylikomisario Jouni Takala

Heikkisen mukaan näyttötaulujen sijainnit valitaan tarveharkinnan perusteella ja yleensä näytöt vaihtavat paikkaa noin kuukauden välein. Kouluvuoden alkaessa myös kaupungin näyttötaulut kohdistuvat koulujen lähistölle sekä koulureittien varsille.

– Koulujen alkaessa näyttötauluja voisi olla useammassakin paikassa, mutta käytännössä näyttötauluja voidaan siirtää tarpeen mukaan, Heikkinen tuumaa.

Nopeusnäytöt keräävät myös tietoa liikenteestä

Hämeen poliisin liikennepoliisisektorin ylikomisarion Jouni Takalan mukaan nopeusnäyttötauluilla on tutkitusti vaikutusta ajonopeuden alentamiseen.

Hämeen poliisi ei omista yhtäkään nopeusnäyttötaulua, vaan kaupunki laittaa poliisille sähköpostitse näytöistä kerätyn datan säännöllisin väliajoin. Datasta selviää esimerkiksi liikennemäärät, ajonopeudet ja liikenteen kannalta vilkkaimmat ajankohdat. Poliisi hyödyntää dataa oman toimintansa koordinoimisessa.

Nopeusnäyttöjä asetetaan yleensä liikenneturvallisuuden kannalta keskeisille tieosuuksille muistuttamaan autoilijoita ajonopeudesta. Kuva: Sami Kuusivirta

Takala ei lähde vertailemaan, millainen nopeusnäyttötaulun vaikutus on liikenteeseen verrattuna esimerkiksi hidasteeseen.

– Nopeusnäyttö on niin sanottu pehmeä keino, jolla ihmiset saataisi tarkkailemaan ajonopeuttaan. Hidaste on taas fyysinen este, joka on tehtävä, kun pehmeät keinot eivät enää auta, Takala sanoo.

Poliisi keskittää valvontaansa tällä viikolla koulujen lähistöille ja suojateihin.

– Autoilijat ovat yllättävän kovapäistä kansaa, vaikka pienistä kulkijoista puhutaan juuri nyt erityisen paljon niin mediassa kuin yleisestikin. Pikkuisen täytyisi malttaa. Elämme nyt muutaman viikon normaalia vaarallisempaa aikaa pienten kulkijoiden kanssa, Takala sanoo.

Hänen mukaansa kaahailevat tai huolettomat kuskit saattavat olla myös pienten koululaisten vanhempia.

– Valitettavan usein myös pienten koululaisten vanhemmat kiirehtivät hakemaan tai tuomaan lapsiaan hieman turhan kovalla vauhdilla, Takala tuumaa.

Lue myös: Aiempaa useampi päijäthämäläislapsi tarvitsee tukea koulunkäyntiinsä – "Tilanne on lapsen kannalta nyt selvästi parempi kuin aikaisemmin"
 
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi