Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa vieraillut sote-ministeri haluaa lopettaa spekulaatiot aktiivimallista – "Minä lupaan, että leikkuri on pois vuoden 2020 alussa"

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei vastaa suoraan, onko pääministeri Antti Rinteen (sd.) eläkelupaus realistinen. "Meidän pitää löytää kaikkein tehokkaimmat keinot köyhyyden vähentämiseen."

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vakuuttaa aktiivimallin leikkurin lakkaavan vuodenvaihteessa. Kuva: Antti Yrjönen

Aivan viime päiviin saakka jatkunut keskustelu aktiivimallin leikkurin kohtalosta ihmetyttää sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta (vas.), jonka mielestä asiassa ei ole enää neuvoteltavaa.

Aktiivimallin leikkuri lakkaa tulevan vuoden alussa, hän vakuuttaa.

– Se on ihan selvä homma. Minä lupaan, että leikkuri on pois vuoden 2020 alussa, tiistaina Lahdessa piipahtanut ministeri sanoo.

Kipinöivää keskustelua aktiivimallista ja sen leikkurista ovat viime viikkoina käyneet pääasiassa pääministeri Antti Rinne (sd.), valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Timo Harakka (sd.).

Julkisesta keskustelusta on saattanut saada kuvan, että aktiivimallin purkaminen kuuluisi joillekin edellä luetelluista ministereistä.

Näin ei kuitenkaan ole. Aktiivimalli on Pekosen ministerisalkkuun kuuluva asia.

Hallituksen esitys lausuntokierrokselle torstaina

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) lähettää hallituksen esityksen aktiivimallin purkamisesta lausuntokierrokselle torstaina. Kuva: Antti Yrjönen

Viimeksi maanantaina valtiovarainministeri Lintilä peräänkuulutti hallitusohjelmaankin kirjattuja "työllisyysvaikutuksiltaan vastaavia toimia" ennen leikkurin purkamista.

Ongelma on se, ettei kukaan tunnu tietävän varmasti, millaisia työllisyysvaikutuksia aktiivimallilla on ollut vai onko niitä ylipäätään ollut lainkaan, Pekonen sanoo.

– VATT:in (valtion taloudellinen tutkimuskeskus) väliraportissa todettiin keväällä selvästi, ettei ole voitu osoittaa, että aktiivimallilla olisi työllistävä vaikutus. Miten ihmeessä tilanne olisi muuttunut puolessa vuodessa, Pekonen kysyy.

VATT on luvannut loppuraportin aktiivimallin vaikutuksista lokakuuksi. Hallitus ei kuitenkaan odottele raportin tuloksia.

Pekonen lähettää aktiivimallin leikkurin purkamista käsittelevän hallituksen esityksen lausuntokierrokselle tulevana torstaina.

Eikö VATT:in loppuraportin tuloksilla ole siis mitään merkitystä?

– Totta kai sillä [raportin tuloksilla] on merkitystä. Luen varmasti sen tarkalla silmällä. On kuitenkin aivan selvää, että on kovin vaikea osoittaa, mitkä syntyneistä työpaikoista on vain ja ainoastaan aktiivimallin ansiota.

"Aktiivimalli ei todellisuudessa mittaa ihmisen aktiivisuutta"

Edellisen hallituksen säätämän aktiivimallin leikkuri iskee työttömän toimeentuloon, jos tämä ei täytä aktiivisuusehtoa eli pääse töihin, koulutukseen tai työvoimaviranomaisen järjestämän, työllisyysedellytyksiä parantavan palvelun piiriin. Leikkaus on 4,65 prosenttia työttömyysetuudesta.

Miksi Pekonen haluaa purkaa leikkurin?

– Se on yksinkertaisesti äärimmäisen epäoikeudenmukainen malli.

Lue myös: Näin lääkkeiden Kela-korvaukset muodostuvat – lääkeyhtiöt ovat merkittävässä roolissa
 

– Aktiivimalli ei todellisuudessa mittaa ihmisen aktiivisuutta. Vaikka ihminen [tarkastelujakson aikana] hakisi sataa työtä ja silti ei tärppäisi, niin leikkuri iskee. Erityisen epäoikeudenmukainen tämä on pitkäaikaissairaille ja työkyvyttömille, jotka syystä tai toisesta ovat työmarkkinoiden pyörityksessä.

Pekonen vakuuttaa, että hallitus "tekee kaikkensa", jotta Suomen työllisyysaste saadaan nostetuksi 75:een prosenttiin – ilman työttömien "kepittämistä" tai "tempputyöllistämistä".

Hän myöntää tavoitteen olevan erittäin kova, mutta saavutettavissa.

– Työministerillä [Timo Harakalla] on olemassa työllistämistoimia iso kasa. Minä ainakin uskon, että pystymme saavuttamaan tavoitteemme.

Vasemmistoliitto ei ole luvannut satasta alle 1 400 euroa saaville eläkeläisille, toisin kuin pääministeripuolueeksi noussut SDP. Eläkkeistä vastaava ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) pitäytyy lupaamasta satasta nytkään. Hänen mukaansa hallituksen on löydettävä "kaikkein tehokkaimmat keinot köyhyyden vähentämiseksi". Kuva: Antti Yrjönen

Pekonen ei lupaa satasta eläkeläisille: "Se on tavoite"

Pienituloisten eläkeläisten arkea hallitus haluaa helpottaa lisärahalla. Ensi vuonna takuueläke nousee 50 eurolla ja pienimmät kansaneläkkeet noin 30 eurolla.

Vasemmistoliitto ei luvannut SDP:n tavoin vaalien alla 100 euroa kaikille alle 1 400 euroa tienaaville eläkeläisille.

Pitääkö vasemmistoliittolainen, eläkkeistä vastaava ministeri SDP:n tavoitetta realistisena?

Vastaus viipyy hetken, eikä se ole kovinkaan suora.

– Se on tavoite. Monen eläkeläisen toimeentulo on tosi heikkoa. Meidän pitää löytää kaikkein tehokkaimmat keinot köyhyyden vähentämiseksi. Tämä liittyy paljon myös tällä kaudella käynnistettävään sosiaaliturvauudistukseen.

Ministeri huomauttaa, että nyt tehtävät korotukset pienimpiin eläkkeisiin ja indeksijäädytysten poistaminen parantavat merkittävästi eläkeläisten toimeentuloa.

– Neljässä vuodessa kokonaisnousu voi olla ihan merkittävä, Pekonen sanoo.

Torikeskusteluiden vakiopuheenaiheeseen eli eläkkeiden taitettuun indeksiin ei olla koskemassa, Pekonen sanoo.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi