Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ja Hollolan yli pyyhkäissyt ukkoskuuro aiheutti arviolta 200 salamaa - "Ei välttämättä ihan jokakesäinenkään myräkkä"

Lahden ja Hollolan ylitse pyyhkäisi tiistaina raju ukkosrintama. Kuvituskuva.

Lahden ja Hollolan ylitse tiistaina iltapäivällä pyyhkäissyt ukkoskuuro sai monen paikallisen muistelemaan, että vastaavanlaista pauketta ja jyrinää ei alueella oltu kuultu pitkään aikaan. "Olipa räiskettä kuin sotatantereella", ja "eipä olekaan pitkään aikaan paukkunut samalla lailla", todettiin muun muassa lahtelaisten somejaoissa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila vahvistaa, että ukkoskuuro oli raju, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen.

- Se oli harvinaisen raju - ei välttämättä ihan jokakesäinenkään - mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen raju. Kovempiakin ukkoskuuroja on ollut vuosien varrella Päijät-Hämeessä, kuten elokuussa 2010, niin sanottu Sylvinpäivän myrsky. Ukkoskuuro tuntui varmasti kovalta, kun se kulki tällä kertaa kaupungin ylitse.

Jylhä-Ollila sanoo, että eniten sadetta ukkoskuuron aikana kertyi Lahden pohjois- ja koillisosissa, Ahtialan ja Myllypohjan suunnassa. Siellä sadetta - - joukossa myös rakeita - kertyi tunnin aikana kello 16-17 välillä arviolta 20-30 milliä, joka on paljon. Lahden keskustassa sadetta saatiin 10-20 milliä. Sen sijaan eteläisessä Lahdessa sadetta kertyi niukasti eli noin 10 milliä.

- Sademääristäkin huomaa, että kyse oli hyvin paikallisesta ukkoskuurosta. Se on ollut voimakkaampi toisissa osissa Lahtea kuin toisissa. Paikallisuudesta kertoo myös se, että esimerkiksi Orimattilassa ei satanut pisaraakaan.

Salamoiden määrää laskeva maamittari oli rekisteröinyt ukkosmyräkän aikana Lahdessa ja Hollolassa 52 salamaa. Jylhä-Ollila sanoo, että todellinen salamoiden määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi, hänen arvionsa mukaan noin 200, sillä mittari mittaa vain maasalamoiden määrän eikä niistäkään kaikkia. Lahden itäisimmät osat, Ahtiala, Karisto ja Villähde saivat nauttia eniten myös salamoista.

- 200 salamaa kertoo kovasta ukkoskuurosta, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen kovasta. Tämän kokoluokan kuuroja koetaan useita eri puolilla Suomea kesän aikana.

Jylhä-Ollila sanoo, että ukkoskuuro on voinut tuntua Lahdessa rajulta myös siksi, että viime vuodet ovat olleet niin sanotusti huonoja ukkosvuosia eli salamoista ja jyrinästä on päästy nauttimaan vähän.

- Tiuhaan asutuissa kaupungeissa ukkosmyrskyt myös aiheuttavat enemmän tuhoja kuin maaseudulla.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi