Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

OP Päijät-Hämeen tulos heijastelee laskevia asuntomarkkinoita

Pankin talouden kokonaistilanne oli kohtuullinen puolivuotiskatsauksessa.

Mika Kivimäki aloitti OP Päijät-Hämeen toimitusjohtajana viime syksynä. Kuva: Aku Isotalo

OP Päijät-Hämeen alkuvuoden 9,6 miljoonan euron liikevoitto laski reilulla miljoonalla viimevuoden vertailuajankohdasta. Yksi keskeinen kasvua jarruttanut tekijä oli asuntomarkkinoiden hidastuminen, joka laski pankin asuntoluottokauppaa.

Pankin toimitusjohtajan Mika Kivimäen mukaan liikevoitto oli lähes ennusteen mukainen, ja edelleen hyvällä tasolla. Tulos oli odotetusti viime vuotta heikompi, sillä sitä laskivat pakollisten arvonalentumiskirjausten muutokset.

– Kokonaistalous on tässä ympäristössä kohtuullinen, Kivimäki kiteyttää.

Alkuvuoden aikana pankin asiakasliiketoiminnan kasvu jatkui vajaan neljän prosentin vauhdilla. Asiakasliiketoiminta kattaa luotot ja talletukset sekä varallisuudenhoidon erilaiset erät. Kivimäen mukaan tavoitteena olisi kiihdyttää kasvua selvästi.

– Haluamme kasvaa voimakkaammin, emmekä ole tyytyväisiä nykyiseen kasvuun.

Asuntolainoja haetaan entistä vähemmän

Laskua on ollut erityisesti asuntoluotoissa, sillä Päijät-Hämeessä tehtiin entistä vähemmän asuntokauppoja. Tällä hetkellä asuntomyynnin positiivisin kehitys keskittyy pääkaupunkiseudulle.

– Asuntomarkkinat heijastuvat pankkimme suurimpaan tuotteeseen, eli asuntoluottoihin, joita ei mennyt kaupaksi viime vuoden tapaan, Kivimäki sanoo.

Lahdessa myytiin käytettyjä asuntoja 815 kappaletta, mikä on 16 kappaletta vähemmän kuin aikaisemmalla vertailukaudella. Myös uusia asuntoja myytiin huomattavasti aiempaa vähemmän. Iitissä, Heinolassa ja Asikkalassa asuntoja myytiin hieman aikaisempaa enemmän, mutta määrät ovat vain pieni osa koko Päijät-Hämeen asuntokaupoista.

Kivimäen mukaan pudotus ei ole dramaattinen, ja luottojen euromäärä on laskenut vähemmän kuin kauppamäärät. Lahdessa on Kivimäen mukaan kuitenkin kova kilpailu, ja epävarma talous saattaa hidastaa asuntokauppoja jatkossakin.

– Odotamme hidastuvaa taloutta. Epävarmuus tekee ihmisistä varovaisia myös asuntokaupoilla, Kivimäki sanoo.

Toisaalta Kivimäki uskoo suomalaiseen omistajakulttuuriin, joka vaikuttaa yhä vahvalta.

Asuntoluottojen matalana pysynyt korkotaso on hyvä lainan ottajan kannalta, sillä lainaraha on halpaa ja pankkien kilpailun ansiosta marginaali on melko ohut.

Pankille matala korkotaso on Kivimäen mukaan haaste, sillä lainat lyhenevät nopeasti. Korkokate on perinteisesti pankkien suurin yksittäinen tuottoerä. Alhainen korko pitää korkokatteen matalana ja pankkien välinen kilpailu marginaalit pieninä.

– Jos haluamme, että lainakanta kasvaa, meidän täytyy tällä korkotasolla myydä valtava määrä lainoja. Luottokannan ylläpito vaatii palvelujen runsasta myyntiä uusille asiakkaille.

Omistaja-asiakkaiden määrä rikkoi rajan

Pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki kertoo, että pankit kilpailevat asiakkaista asiakaskokemuksella, sillä tarjolla olevat tuotteet ovat isossa kuvassa yhtä kattavia.

Asiakaskokemuksen merkityksestä kertoo uusien OP Päijät-Hämeen omistaja-asiakkaiden kertyminen. Nyt jo yli 50 000 asiakasta kerryttää bonusta pankkiasioinnistaan.

Myös asiakkaiden talletukset ja sijoitukset kasvoivat kohtuullisesti koko asiakasvarojen kasvun ollessa 4,5% aiemmasta vuodesta/ vertailukaudesta. Palkkiotuottokertymä kasvoi muutaman prosenttia myytyjen korkosuojausten ja varallisuuden hoidon palveluiden ansiosta.

- Yhä useampi asuntolainan ottaja haluaa lainaansa korkosuojauksen. Sillä varaudutaan epävarman talouden aikana korkotason nousuun, Iiskonmäki sanoo.

OP Päijät-Hämeen kevään yhteistoimintaneuvotteluissa tehtiin muutoksia organisaatioon. Ketään ei irtisanottu, mutta osa työntekijöistä vaihtoi roolia. Jatkossa työvoimaa tarvitaan hieman lisää.

Kokonaisuudessaan OP Päijät-Hämeen kulukehitys on pysynyt lähes ennallaan. Muun muassa digipalvelujen kehittäminen on kasvattanut kuluja, mutta toisaalta henkilöstömenot ovat pienentyneet.

Sen sijaan vakavaraisuus laski, mutta siihen syynä ovat Kivimäen mukaan ensisijaisesti viranomaispäätökset.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi