Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pompotellaanko Hollolassa opettajia mielivaltaisesti luokasta toiseen? "Jonkinlaista savua on, muttei hirveästi tulta"

Hollolan OAJ:n edustajan mukaan opettajien siirtely on "toistuvaa, lukuvuosittain tapahtuvaa ja mielivaltaista." Hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen myöntää, että opettajia on irtisanoutunut, koska toimipisteen vaihtaminen ei ole miellyttänyt.

Hollolan hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen sanoo, ettei opettajien siirtely ole mielivaltaista. Kuva: Katja Luoma

Osa Hollolan kunnalla työskentelevistä opettajista kokee tulleensa mielivaltaisesti siirrellyksi luokasta ja koulusta toiseen.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi asiaa kunnan johtavalta viranhaltijalta sekä opettajien edustajalta, pitääkö väitteet mielivallasta ja pompottelusta paikkaansa.

Hollolan sivistyspalveluista vastaava hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen ja opettajien ammattijärjestö OAJ:n Hollolan yhdistyksen puheenjohtaja Birgitta Lyytikkä näkevät tilanteen kovin eri tavoin.

ESS:lle on väitetty, että useat opettajat olisivat irtisanoutuneet Hollolan palveluksesta ”pompottelun” vuoksi.

Hyvinvointijohtaja Ruotsalainen sanoo tietävänsä kaksi opettajaa, jotka ovat lähteneen kyseiseen syyhyn vedoten.

– Mistään kaaoksesta tai massiivisesta joukkopaosta ei siis missään tapauksessa ole kyse.

Hollolan hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen, pitäväkö väitteet opettajien ”mielivaltaisesta” siirtelystä paikkaansa?

– Sanotaan näin, että jonkinlaista savua on, muttei hirveästi tulta.

Mitä tarkoitat? Onko siis mahdollista, että opettajia saatetaan siirrellä kesken lukuvuoden luokasta tai koulusta toiseen?

– Jos joku opettaja vaihtaa työpaikkaa tai jää töistä syystä tai toisesta pois joksikin aikaa, täytyy syntyvä aukko tietenkin paikata. Tietyissä tapauksissa opettaja voidaan siirtää kesken lukuvuoden toiseen luokkaan. Tällaista kesken lukuvuoden tapahtuvaa liikettä on kuitenkin todella vähän. Viime vuodelta tällaisia tapauksia oli muistini mukaan muutama. Mistään mielivallasta tai suurista määristä ei missään tapauksessa ole kyse. Ylivoimainen enemmistö siirroista ja tehtävänkuvien muutoksista tehdään lukuvuosien välillä eli kesäisin. Kaikkien kannalta optimaalisinta on se, että lukuvuosi on mahdollisimman stabiili ja muutokset toteutetaan lukuvuosien välillä.

Voiko työnantaja siirtää opettajan paikasta toiseen vastoin tämän tahtoa?

– Kyllä voi. Jokainen Hollolan opettaja on tullut kuntaan töihin, eikä tiettyyn yksikköön. Voi aivan hyvin tulla tilanne, että henkilö sanoo, ettei halua siirtyä, mutta siirto on pakon sanelemana kuitenkin tehtävä.

Ymmärrätkö niiden opettajien harmitusta, joiden työtehtävää ja tai työpistettä vaihdetaan vastoin omaa tahtoa?

– Totta kai se voi tuntua epäreilulta, mutta ammattitaidon ylläpitämisen ja kehittämisen kannaltakin on ihan hyvä vaihtaa silloin tällöin työyksikköä tai opetusryhmää.

Kuinka paljon Hollolassa vaihdellaan opettajien luokkia tai kouluja?

– Käytäntömme on, että parin vuoden välein alakoululuokan opettaja vaihtuisi. Aina tämä ei kuitenkaan syystä tai toisesta toteudu. Yläkoulussa opettaja vaihtuu käytännössä joka tunti. Hyppäys alakoulusta yläkouluun voisi olla monelle kovin iso, jos on tottunut siihen, että kuusi vuotta koulussa on ollut sama opettaja.

Onko jotain muita syitä, miksi on hyvä, että alakoulun aikana opettajaa vaihdetaan useaan otteeseen?

– Kuusi vuotta saman opettajan opetuksessa voi olla lapselle kovin raskasta, jos opettaja–oppilas-suhteessa on ryppy. Myös pedagogisesti on hyvä, että lasta arvioi useampi ammattilainen jo alakoulun aikana.

Lukuvuoden aluksi moni opettaja aloittaa uudessa luokassa ja koulussa. Arkistokuva Heinsuon koululta. Kuva: Leevi Vähälä

OAJ:n Hollolan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Birgitta Lyytikkä, siirrelläänkö Hollolassa opettajia mielivaltaisesti luokista ja kouluista toiseen?

– Kyllä. Siirtely on toistuvaa, lukuvuosittain tapahtuvaa ja mielivaltaista. Erityisesti tämä koskee erityisopettajia. Luokanopettajien tilanne on parempi. En ole kuullut, että kesken lukuvuoden opettajia siirreltäisiin ainakaan merkittävän paljon. Lukuvuosien välillä siirtoja kuitenkin tapahtuu ilman, että kysytään tai keskustellaan. Tämä koskee erityisopettajien lisäksi varhaiskasvatuksen opettajia.

Kuinka laajamittaista opettajien ”mielivaltainen” siirtely on?

– Tänä keväänä siirtelyä tapahtui vielä enemmän kuin aiemmin. Tarkkaa määrää en osaa sanoa.

Mitä ajattelet kunnan työnkiertokäytännöstä?

Ilmoitusluontoiset siirtämiset ovat tosi hankalia ja kuormittavia. Työntekijöitä tulisi kuunnella, kun siirtoja tehdään. Hollolan OAJ:n puheenjohtaja Birgitta Lyytikkä

– Ymmärrän sen ajattelun täysin. Olen itsekin aloittamassa uudessa yksikössä neljättä tai viidettä kertaa. Kaikki siirrot ovat lähteneet omasta toiveestani. Ilmoitusluontoiset siirtämiset ovat sen sijaan tosi hankalia ja kuormittavia. Työntekijöitä tulisi kuunnella, kun siirtoja tehdään.

Hyvinvointijohtaja Ruotsalainen, siirrelläänkö erityisopettajia poikkeuksellisen usein verrattuna luokanopettajiin?

– Ei mitenkään poikkeuksellisen paljon. Kaikki siirrot tehdään tarpeen mukaan ja ensisijaisesti lasten etua ajatellen.

Keskustellaanko siirrettävien opettajien kanssa ennen siirtoja?

– Keskustellaan. Pääsääntöisesti rehtorit käyvät neuvotteluja opettajien kanssa useaan kertaan useamman viikon aikana. Joskus on toki tilanteita, jolloin ei ole mahdollisuutta kysellä halukuutta, kun on pakottava tarve päällä. Nämä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia tilanteita.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi