Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Keksitääs nyt joku v**** hyvä tarina et päästää täält joskus v******" – poliisivankilan asiakkaat yrittävät sopia kertomuksistaan

Esitutkinnan turvaaminen on haastava tehtävä, sanoo poliisitarkastaja. Epäillyn yhteydenpitoa voidaan rajoittaa myös vankilan ulkopuolella oleviin.

Tutkintavankien yhteydenpitorajoitukset ovat voimassa ja niitä valvotaan myös vankeja kuljetettaessa. IC-junan jatkeena ollut vankivaunu pysähtyi perjantaina Lahdessa matkallaan Helsingistä Ouluun. Kuva: Antti Yrjönen

Samasta rikoksesta epäillyt yrittävät silloin tällöin tutkintavankeuden aikana pitää yhteyttä toisiinsa valmistautuessaan tulevaan oikeudenkäyntiin.

Yksi tuore esimerkki on viime keväältä. Lahden poliisivankilassa oli tutkintavankeudessa kolme miestä, joita epäiltiin muun muassa törkeästä vapaudenriistosta.

Tutkinnan aikana kävi ilmi, että yksi epäillyistä oli jättänyt poliisivankilan ulkoilualueelle kirjoittamansa kirjeen, joka alkoi näin: "Keksitääs nyt joku v*** hyvä tarina maanantaiks et päästää täält joskus v***".

Kirjoittaja viittaa viestissään myös kuulusteluun sekä toteaa, että yksi kanssaepäilty ei ole vastannut tupakointitilan seinään kirjoitettuun viestiin.

Käräjäoikeus tuomitsi kaikki kolme miestä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomiossa oikeus toteaa ulkoilutilasta löytyneen kirjeen osoittavan, että sen kirjoittaja on esitutkinnan aikana yrittänyt viestiä kahden muun miehen kanssa sopiakseen kertomuksista. Tässä ei ilmeisesti ollut onnistuttu.

Lain mukaan tutkintavankeuden tarkoituksena on muun ohella turvata rikoksen esitutkinta ja tuomioistuinkäsittely.

"Erilaisia tapoja on kokeiltu"

Hämeen poliisilaitoksen poliisivankiloista Lahdessa ja Hämeenlinnassa vastaava komisario Ari Turunen sanoo, että tutkintavangit eristetään riittävästi niin, että he eivät ole tekemisissä keskenään. Yritystä kyllä on, joskaan ei kovin usein.

– Erilaisia tapoja on kokeiltu, Turunen sanoo.

Poliisivankiloissa on varauduttu myös niitten ulkopuolella olevien vaikuttamisyrityksiin.

– Ulkoilutilat on riittävästi suojattu, niihin ei ulkopuolelta pääse.

Apulaispoliisipäällikkö Mikko Masalinin mukaan poliisi voi esitutkinnan turvaamiseksi sijoittaa samasta rikoksesta epäiltyjä eri poliisivankiloihin. Näin on Hämeessä tehtykin.

Lahden poliisitalo sijoittui vanhoihin, peruskorjattuihin tiloihin. Tästä seurasi, että Hennalassa ei kyetty täysin noudattamaan Poliisihallituksen poliisitalokonseptia.

Masalinin mukaan tämä ilmenee muun muassa poliisivankilan ulkoilutilojen sijoittelussa. Julkinen kevyenliikenteen väylä kulkee aivan poliisivankilan sivuitse.

Vuodelta 2011 peräisin oleva poliisitalokonsepti väistyi keväällä uuden konseptin tieltä. Siinä on tiettävästi varauduttu myös drooniuhkaan. Poliisihallitus ei asiaa kommentoi.

Ensimmäiset uuden konseptin mukaiset poliisitalot ovat suunnitteilla Äänekoskelle ja Kuusamoon.

Vankivaunujen väritys muuttuu vielä tämän vuoden aikana vihreä-valkoiseksi. Kuva: Antti Yrjönen

Kuljetuksen aikanakin rajoitetaan

– Esitutkinnan turvaaminen on haastava tehtävä, myöntää poliisitarkastaja Antti Leppilahti Poliisihallituksesta. Ulkopuolella olevilla on iso intressi saada yhteys tutkintavankiin.

Vangitsemisesta päättävä tuomioistuin voi rajoittaa tutkintavangin yhteydenpitoa jopa lähiomaisiinsa, mutta se edellyttää erityisen painavia syitä.

Jos tutkintavanki siirretään poliisin huostasta vankilaan, yhteydenpitorajoitukset ovat voimassa matkallakin, esimerkiksi niin sanotussa vankivaunussa.

Rajoituksista tehdään merkintä vankipassiin, jotta vankila puolestaan pystyy tarvittaessa eristämään tutkintavangin.

– Tutkintavankeihin ei ole yritetty vaikuttaa, sanoo Mikkelin vankilan apulaisjohtaja Arto Räsänen.

Poliisi voi päätöksellään rajoittaa myös kiinni otetun ja pidätetyn yhteydenpitoa muihin henkilöihin.

Rajoitus voi koskea esimerkiksi kirjeenvaihtoa, puhelimen käyttöä ja tapaamisia.

Lue myös: Jokelan vankilan apulaisjohtaja irtisanotaan – taustalla vangin asioiden junailu Jari Aarnion kanssa
Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi