Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kotimaisten marjojen hinnoissa voi olla isoja eroja – katso, mistä saa pakastimeen edullisimmat mustikat ja vadelmat

Mustikan ja vadelman kilohinta on kasvanut lähes 50 prosenttia kahden vuoden aikana.

Tori Ruposen myyjä Matias Laaksonen kertoo, että mustikat viedään käsistä. Vadelmaa on tarjolla paremmin. Kuva: Antti Yrjönen

Jos aikoo pakastaa mustikoita talven varalle, niin kannattaa toimia nopeasti. Lahden kauppatorin marjamyyjät kertovat, että mustikoiden saanti on ollut hankalaa tänä kesänä.

– Kun saat marjoja, niin hanki. Ostopäätöstä lykkäämällä jää helposti ilman mustikoita, Tori Ruposen myyjä Matias Laaksonen sanoo.

Asiakkaat tulevat jonottamaan mustikoita aamuisin jo ennen kello seitsemää. Myyjä Pihla-Pinja Punkanen

Lahden torilla sai keskiviikkona viisi kiloa mustikoita 50 eurolla. Näin ollen kilo maksaa 10 euroa. Kahden vuoden aikana hinta on noussut euron, sillä vuonna 2017 kilon kotimaisia mustikoita sai torilta yhdeksällä eurolla.

Laaksonen kertoo, että nyt on meneillään huono mustikkakausi ja suosittua marjaa saa huonosti. Laaksonen arvelee, että huonon saatavuuden syynä ovat vähäiset sateet.

– Kuiva kesä vaikuttaa myös seuraavan vuoden tilanteeseen, hän harmittelee.

Mustikoita jonotetaan

Muilla kauppiailla on samanlaisia kokemuksia. Mustikoita on vaikea saada ja toimitettavat erät jäävät pieniksi. Marjoja pitää haalia monesta paikasta. Kysyntä sen sijaan on todella suurta ja monet asiakkaat tulevat ostamaan nimenomaan mustikkaa. Aikainen lintu nappaa marjan.

– Asiakkaat tulevat jonottamaan mustikoita aamuisin jo ennen kello seitsemää, Tommolan toripaikan myyjä Pihla-Pinja Punkanen kertoo.

Tori Ruponen on myynyt mustikoita myös ennakkovarauksella. Torille mustikat saatiin kaksi viikkoa sitten.

ESS koosti hintavertailun keskiviikkona 7.8. Kauppojen hinnat ovat normaalihintoja. Kuva: Timo Filpus

Hintaero pakastemustikoihin on pieni

Toisaalta, kotimaisten mustikoiden kilohinta on hieman edullisempi kaupan pakastealtaassa kuin torilla. Edullisin hinta vaihtelee 9,17–9,95 euron välillä.

Pieni pussi voi tulla halvemmaksi kuin iso. K-Citymarketissa kilon pussin hinta on 10,15 euroa, kun taas puolen kilon pussin kilohinta on 9,78 euroa.

Pakastettujen mustikoiden hinta on noussut noin 42 prosenttia kahden vuoden aikana, sillä vuonna 2017 kilon pakastettuja kotimaisia mustikoita sai 6,45 eurolla.

Vadelman hinta noussut 50 prosenttia

Kuiva kesä vaikuttaa myös seuraavan vuoden tilanteeseen. Myyjä Matias Laaksonen

Vadelmien saatavuus on taatumpaa kuin mustikoiden. Keskiviikkona torilla oli myynnissä puutarhavadelmaa ja tunnelihuoneissa kasvatettua vadelmaa. Laatikollisen kotimaista vadelmaa sai keskiviikkona edullisimmillaan 30 eurolla. Kahden kilon painoinen laatikko koostuu kymmenestä 200 gramman rasiasta. Tällöin kilohinta on 15 euroa.

Kaksi vuotta sitten vadelman kilohinta oli edullisimmillaan 10 euroa, joten nousua on ollut 50 prosenttia.

Vadelmia pakastavan kannattaa kuitenkin suunnata torille, sillä kauppojen pakastealtaissa hinta on selvästi kalliimpi. Prismassa 200 grammaa kotimaisia vadelmia maksaa 4,09 euroa. Kilohinta on tällöin 20,45 euroa. K-Citymarketissa 175 grammaa kotimaisia vadelmia maksaa 4,29 euroa, joten kilohinta kipuaa 24,51 euroon.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi