Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteenkin annettu sadevaroitus keskiviikolle: tulvien uhka olemassa, kuivuuteen tarjolla osittaista helpotusta

Lahden kaduilla tulvi viimeksi heinäkuun alussa, kun vettä kasaantui Vesijärvenkadun ja Kolkankadun risteykseen. Arkistokuva. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahteen on ennustettu keskiviikolle ja torstaille sade- ja ukkoskuuroja, kertoo Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle. Hänen mukaansa lämpötila liikkuu molempina päivinä lähellä 20 astetta, ja voi hieman nousta auringon paistaessa.

Sade- sekä ukkoskuurot painottuvat keskiviikkona iltapäivään ja alkuiltaan, mutta Saarikallen mukaan torstain vastaisena yönäkin voi vielä sataa vettä.

- Ukkoskuurot ovat vielä todennäköisempiä torstaina kuin keskiviikkona, Saarikalle jatkaa.

Tällä hetkellä Päijät-Hämeessä on voimassa sadevaroitus. Sadevaroituksella varoitetaan tilanteista, joissa runsas sade voi aiheuttaa tulvimista. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Päijät-Hämeessä voi sataa keskiviikkona yli 20 mm tunnissa. Varoitus on voimassa keskiviikkoiltaan kello 22 saakka. Saarikalle kuitenkin muistuttaa, että kyse on alueellisesta, koko maakunnan kattavasta varoituksesta.

Lue myös: Kotimainen sienisato kärsii kuivuudesta – Lahden torimyyjät kaipaavat kosteaa ja lämmintä säätä
 

Saarikalle sanoo, että paikallisennusteita, kuten kaupunkikohtaisia sade-ennusteita, ei tulisi tulkita liian tarkasti, vaan pitäisi sademäärien sijaan kannattaisi ennemmin kiinnittää huomiota sateen todennäköisyyteen.

- Käytännössä millin tarkkaan ennusteeseen ei paikallisennusteita tehdessä pystytä, se sataa joko nolla milliä tai mitä vain hyvinkin vaikka jopa 30 milliin saakka. Se on se realiteetti, Saarikalle selittää.

Sadevaroituksen lisäksi Päijät-Hämeessä on myös voimassa metsäpalovaroitus, mikä tarkoittaa, että maasto on tällä hetkellä erityisen kuivaa ja syttymisherkkää. Saarikallen mukaan mahdolliset sadekuurot voivat helpottaa kuivuutta hieman, mutta ei välttämättä riittävästi. Jos kerralla ei sada kunnolla, tilanne kuivuuden kanssa voi helposti palata takaisin lähtötilanteeseen.

- Maastoon saattaa jäädä sateen jäljiltä kuiviakin paikkoja. Vettä pitäisi tulla kerralla useita millejä, että se muuttaisi tilannetta, Saarikalle kertoo.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi