Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Samalla rikosjutulla jopa seitsemän eri tutkinnanjohtajaa

Alle 18-vuotiaitten rikosepäilyn tutkinta Hämeen poliisissa ajoittain "hämäläistä". Toimintatapoihin tulossa muutoksia.

Kun rikoksesta epäiltynä on alle 18-vuotias nuori, esitutkinta on lain mukaan hoidettava kiireellisesti. Hämeen poliisin oman lailllisuusvalvonnan raportin mukaan tässä ei ole täysin onnistuttu. Kuva: Armi Salonen

Alle 18-vuotiaitten tekemäksi epäiltyjen rikosten tutkinta kestää osin liian kauan Hämeen poliisilaitoksessa. Tämä oli tulos, kun poliisilaitoksen oikeusyksikkö perkasi tämän vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana päätettyjä rikosasioita. Kokonaismäärä oli noin 440 juttua.

Oikeusyksikön mielestä esitutkintalain kirjain "ei toteudu kokonaisarvioiden tyydyttävästi".

Laissa todetaan, että alle 18-vuotiaan jutun esitutkinta on toimitettava kiireellisesti. Laissa ei ole määritelty, mitä "kiireellisesti" tarkoittaa.

Juttuja, joista ei ilmennyt mitään tutkinnan kestoa pidentäviä seikkoja ja joitten tutkinta-aika oli yli 60 vuorokautta, oli noin 60 kappaletta. Niitten keskimääräinen tutkinta-aika 390 vuorokautta ei oikeusyksikön mielestä mahdu kiireellisyyskäsitteen alle.

Toisaalta lähes joka kolmannen jutun kohdalla tutkinta-aika jäi alle 60 vuorokauden.

Pisin tutkinta-aika oli yli 4,5 vuotta. Jutun tutkinta oli jo päätetty, mutta aloitettu uudelleen dna-osuman vuoksi. Tässä tapauksessa tutkinnan venymiselle oli oikeusyksikön mielestä peruste olemassa.

Oikeusyksikkö kiinnittää raportissaan huomiota siihen, että saman jutun tutkinnanjohtajat vaihtuvat usein; ääriesimerkkinä on juttu, jolla oli peräti seitsemän tutkinnanjohtajaa.

Tutkinnanjohtajan vaihtuminen voi vaikuttaa siihen, miten ripeästi tutkinta etenee, oikeusyksikkö arvioi. Esitutkintaa venyttää myös se, että poliisi ei tavoita epäiltyä, jolloin hänet etsintäkuulutetaan. Oikeusyksikön mielestä poliisin pitäisi samanaikaisesti aktiivisesti yrittää paikantaa henkilö eikä vain odottaa etsintäkuulutuksen tuottavan tulosta.

Poliisihallitus ei tilastoi tutkinta-aikoja rikoksesta epäillyn iän perusteella.

Poliisipäällikkö: seuranta kuntoon

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki myöntää, että ei-vakavien rikosten eli niin sanottujen päivittäistapausten tutkinnan seuranta on ontunut. Hän kuitenkin kehottaa suhteuttamaan havaittujen epäkohtien määrän juttujen kokonaismäärään.

– Tutkinta on kovan työpaineen alla resurssivajeen takia. Raportin kirjaukset eivät kaikilta osin vastaa tutkintahenkilöstön käsityksiä. Siksi on tärkeää, että sisäistä yhteistyötä lisätään.

Seurantaan on nyt tulossa korjaus. Koskimäki on määrännyt, että poliisin oikeusyksikkö on aiempaa tiiviimmin kenttätoiminnan tukena. Näin yritetään etukäteen estää tutkinnan venyminen.

– Kehittämistä on. Tässä korostuu tutkinnanjohtajan vastuu seurannasta, Koskimäki sanoo.

Hän muistuttaa, että poliisilaitos on aiemmin uudistanut nuorten tekemien vakavien rikosten tutkinnan keskittämällä sen tietyille tutkijoille.

Rikoskierre poikki mahdollisimman varhain

Esitutkintalain valmistelun yhtenä tavoitteena oli, että nopealla puuttumisella nuori saataisiin paremmin ymmärtämään tekonsa ja sen seuraukset.

Ripeästi toimitettu esitutkinta edesauttaa nuoren jo käynnistyneen rikoskierteen katkaisemista.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki myöntää, että esitutkinnan viivästyminen voi vaikeuttaa nuoren auttamista eroon rikollisesta elämästä.

Myös sosiaaliviranomaisella, jolle poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen nuoren rikosepäilystä, on iso merkitys pyrkimyksissä katkaista rikoskierre.

Poliisilaitoksen oikeusyksikkö huolehtii poliisin sisäisestä laillisuusvalvonnasta. Yksikkö toimii suoraa poliisipäällikön alaisuudessa. Se ratkaisee myös poliisia koskevia kanteluita.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi