Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Muuttaja törmää helposti parkkeerauspulmiin – Hellevi Härkönen sai maksaa Lahdessa kalliisti, vaikka jätti auton tyttärensä maksamalle paikalle

Pysäköinti herättää paljon tunteita, joten naapuririidan voi saada aikaiseksi jo muuttaessa, jos käyttää toisen asukkaan paikkaa ilman lupaa. Lahden kaupungin liikenneyksikön suunnittelija Sari Markkula kertoo, että Lahdessa on yllättävän paljon taloyhtiöitä, joilla ei ole vieraspaikkoja.

Järveläläistä Hellevi Härköstä harmittaa eniten se, että parkkeeraamisesta muuttotilanteessa oli vaikea löytää tietoa mistään. Kuva: Juha Peurala

Elokuu on Postin mukaan ylivoimaisesti vilkkain muuttokuukausi opiskelijoiden muuttaessa uusiin kotikaupunkeihinsa. Muuttaessa monet törmäävät parkkeeraamispulmiin. Kerrostalon pihalla ei aina ole vapaata paikkaa ja kannettavana voi olla painavia kalusteita, joten oven lähelle olisi päästävä.

Pahimmassa tapauksessa muuttaessa väärään paikkaan parkkeerannut voi saada mojovan pysäköintivirhemaksun. Näin kävi järveläläiselle Hellevi Härköselle, joka oli kesäkuussa auttamassa tytärtään muutossa Lahden Ahvenistonkadulla. Tyttären oven lähelle pääsi vain taloyhtiön asukkaiden paikoilta, lähellä ei ollut yhtään vieraspaikkaa eikä Härkönen halunnut jättää autoa tien tukkeeksi suoraan oven eteen.

Härkösen tytär kuitenkin oli maksanut yhdestä oven lähellä olevista taloyhtiön paikoista, joten Härkönen parkkeerasi siihen muuton ajaksi kahtena päivänä autonsa. Toisena päivänä hän myös jätti tuulilasiin ison lapun, jossa kertoi muuton olevan käynnissä.

Härkönen sai kumpanakin päivänä yksityiseltä pysäköinninvalvontayritys Parkkipatelta pysäköintimaksut, joiden summaksi tuli yhteensä 120 euroa. Perusteeksi hänelle sanottiin ensin, että hän on parkkeerannut yksityisalueelle eli taloyhtiön maksulliselle paikalle. Siihen Härkönen vastasi olevansa tyttärensä maksamalla paikalla.

Härkönen esittelee paikkaa, josta pysäköintivirhemaksut tulivat. Ruutu on maalattu siten, että toinen pyörä menee jalkakäytävän puolelle. Kuva: Juha Peurala

Toisena perusteena oli, että Härkösen auton yksi pyörä oli jalkakäytävällä. Tyttären vuokraaman paikan ruutu jatkuu kuitenkin osittain jalkakäytävälle. Härkösen mukaan tämän myönsi myös Parkkipaten työntekijä, joka tarkisti asian yrityksen omista kuvista.

Kolmantena perusteena maksuille oli, että Härkösellä ei ollut asunnon haltijan lupaa pysäköidä vuokratulle paikalle.

– Olin auttamassa tytärtäni muutossa, hänen luvallaan ja hänen vuokraamallaan paikalla. Mitä muita lupia enää tarvitsee? Pitäähän ihmisen nyt muutto saada tehtyä, Härkönen ihmettelee.

Paikkaa lainatessa pitää olla lupalappu

Parkkipaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta ei ota Härkösen tapaukseen kantaa, sillä ei tunne sen yksityiskohtia. Yleisesti hänen mukaansa muuttaminen ei ole peruste parkkeerata toisen paikalle. Jos taas on saanut luvan pitää autoa muuton ajan jonkun taloyhtiön asukkaan parkkipaikalla, siitä pitää olla todisteena erillinen pysäköintilupalappu. Jokainen paikasta maksava saa lapun Metsärannan mukaan isännöitsijältä

– Itsetehdyt kyltit muuttamisesta tai suullinen lupa eivät riitä, Metsäranta kertoo.

– Ilman virallista lupalappua tai järjestelmässämme olevaa sähköistä lupaa emme voi tietää, saako auton pysäköijä oikeasti paikan vuokraajan mielestä käyttää paikkaa.

Selkeitä ohjeita kaivataan

Eniten pysäköintimaksut saanutta Härköstä harmittaa, että muuttotilanteessa tietoa parkkeeraamisesta ei löytynyt helposti mistään. Esimerkiksi parkkiruudun vieressä olleesta opastaulusta löytyneestä numerosta vastasi vain automaatti. Virheet olisi voitu välttää, jos niihin olisi osannut varautua.

– Taloyhtiön ilmoitustaulu on täynnä kaikenlaisia lappusia. Siellä olisi voinut olla myös selkeät ohjeet, että näin toimit muuttajana, Härkönen pohtii.

Tällaisilla kylteillä parkkeeraajia neuvotaan Ahvenistonkadulla. Kuva: Juha Peurala

Parkkeeraaminen kuumentaa tunteita

Muuttajien pysäköintipulmat ovat tuttuja Isännöitsijäyhdityksen Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Saija Hellgrenille.

– Pysäköinti herättää valtavasti tunteita suomalaisissa. Yhtä paljon riitaa saa aikaan vain kovaäänisyys kerrostalossa, isännöintialalla 25 ollut Hellgren kertoo.

Hänen mukaansa ensisijainen pysäköintipaikka muuttaessa on vieraspaikka. Tilanne muuttuu ongelmallisemmaksi, jos niitä ei ole. Lahden kaupungin liikenneyksikössä työskentelevä suunnittelija Sari Markkula kertoo, että Lahdessa tämä pulma tulee helposti eteen.

– Yllättävän monessa taloyhtiössä Lahdessa ei ole vieraspaikkoja. Joissain tilanteissa kaupungin sivuilta löytyvä pysäköintiopaskartta voi auttaa muualta muuttavaa löytämään esimerkiksi kiekkopaikan, Markkula vinkkaa.

Parkkipaikan lainaaminen vaatisi yhteishenkeä

Taloyhtiöiltä toivotaan usein systeemiä, jossa asukkaat voisivat tarjota työpäivän aikana tyhjää paikkaansa muuttajien käyttöön. Hienon ajatuksen käytännön toteutuksesta Hellgrenillä on kuitenkin huonoja uutisia.

– En ole kuullut, että tämä olisi toiminut yhdessäkään taloyhtiössä Päijät-Hämeessä. Vaatisi paljon yhteishenkeä, että ihmiset lähitisivät tarjoamaan paikkaansa, hän kertoo.

Nyrkkisääntö Hellgrenin mukaan on, että toisen paikalle ei kannata mennä ilman lupaa, sillä silloin aiheuttaa heti eripuraa. Myöskään pelastusteitä ei saa tukkia missään nimessä hetkeksikään. Joissain taloyhtiöissä toimii, että auton jättää suoraan oven eteen purkamisen tai lastaamisen ajaksi, ja siirtää sen sitten muualle.

– Sekin voi tosin haitata talon liikuntarajoitteisia asukkaita, Hellgren huomauttaa.

Muutto sujuu hänestä sulavimmin, kun muuttaja selvittää parkkiasiaa etukäteen ja jakaa itse tietoa tekemisistään.

– Jos epävarma, voi soittaa isännöitsijälle etukäteen. Tuulilasiin kannattaa laittaa lappu, että on muuttamassa ja milloin on poistumassa. Myös taloyhtiön ilmoitustaululle voi laittaa lapun ennen muuttoa ja sitä kautta kysyä, voisiko lainata jonkun asukkaan paikkaa.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi