Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vesillä avuntulo voi kestää pitkään – Hämeen poliisin mukaan joskus onnettomuuden todistavat ainoastaan sen uhrit

Poliisitehtävät vesillä ovat pysyneet samalla tasolla kuin viime vuonna, vaikka säät ovat viileämmät.

Vesillä tapahtuu paljon viranomais- ja vapaaehtoisyhteistyötä. Sisävesillä poliisia ja pelastuslaitosta auttaa usein paikallinen järvipelastajien yhdistys. Arkistokuva. Kuva: Mari Waali

Hämeen poliisin liikennepoliisisektorin ylikomisarion Jouni Takalan mukaan kesän vesiliikenne on sujunut Päijät-Hämeen alueella samaan tapaan kuin edellinenkin.

Vaikka tänä vuonna sää ei ole suosinut samalla tavalla, tehtävämäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Takala mainitsee, että tänä kesänä ruorijuopumuksen raja on kuitenkin ylittynyt normaalia useammin.

– Yllättävän paljon on ollut ruorijuoppoja. Se on aika kova raja se yksi promille. Toivoisi, että ihmiset ymmärtäisivät olla avaamatta sitä seuraavaa olutta, ja ottaisivat vaikka niin sanotusti väliveden.

Lue myös: Vesiskootterilla ei saa ajaa kaikkialla Vesijärvellä, ympäristöministeriö listaa hämäläisjärvien rajoituksia
 

Poliisin yleisimmät tehtävät vesillä liittyvät liikenteen valvontaan.

– Pääsääntöisesti valvotaan veneilijöiden kuntoa ja sitä, että laitteet täyttävät vaatimukset ja ettei pelastusliivit ole piilossa kajuutassa.

Lisäksi valvotaan kapeikoissa vallitsevien nopeusrajoitusten noudattamista ja mahdollisia vesillä tapahtuvia häiriökäyttäytymisiä.

– Esimerkiksi vesijeteistä tulee toisinaan valituksia, kun niillä ajetaan liian kovaa ja liian lähellä rantaa niin, että muut vesilläolijat ja mökkeilijät häiriintyvät, Takala kuvailee.

Vesillä tehdään yhteistyötä

Pelastusliiveissä kellumista voi itse koittaa rantavedessä vaikka tunnin verran. Kyllä siinä alkaa aika pian käydä olo tukalaksi. Hämeen poliisin liikennepoliisisektori ylikomisario Jouni Takala

Päijät-Hämeen alueella Hämeen poliisin valvontapiirissä olevista vesistöistä isoimmat ovat Vesijärvi ja Päijänne. Poliisiveneet kuitenkin liikkuvat tarpeen mukaan myös toisten poliisipiirien alueille. Takalan mukaan Hämeen poliisi tekee jonkin verran yhteistyötä Sisä-Suomen poliisin kanssa, mikäli yksikkö sattuu olemaan lähellä tehtäväpaikkaa.

– Vesiliikenteessä nämä piirien väliset rajat ovat ihan kirjaimellisesti veteen piirrettyjä, eikä meillä mennä niin tarkasti pelkästään niiden rajojen mukaan.

Muiden poliisipiirien lisäksi poliisi tekee tehtävästä riippuen yhteistyötä myös pelastuslaitoksen ja järvipelastajien kanssa. Päijät-Hämeen alueella toimiva Lahden järvipelastajat avustaa viranomaisia esimerkiksi vesistöissä tapahtuvissa pelastustehtävissä, etsinnöissä ja toisinaan myös metsäpalotehtävissä.

Lahden järvipelastajien puheenjohtajan Harry Nordströmin mukaan kesän aikana ei ole ollut yhtään laajamittaista etsintätehtävää, jossa poliisi olisi joutunut vapaaehtoisten avulla paikantamaan kadonnutta ihmistä vedestä.

– Hienoa, ettei niitä ole ollut. Joskus olen itsekin ollut mukana etsinnässä, ja se on kyllä aika hurjaa hommaa, Nordström muistelee.

Ylikomisario Jouni Takalan mukaan humalatilan ja veden varaan joutumisen vaaroja ei ymmärretä kunnolla. Arkistokuva. Kuva: Antti Yrjönen

Vaaroja ei tunnisteta

Ylikomisario Takalan mielestä ihmiset eivät ymmärrä humalassa veden varaan joutumisen riskejä kunnolla. Vesillä tapahtuvissa onnettomuuksissa avuntulo kestää kauemmin kuin maalla, ja pahimmillaan voi käydä jopa niin, ettei onnettomuutta havaitse kukaan muu kuin osalliset.

Nordströmin mukaan avuntulo voi kestää arviolta puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, sillä vesillä lähteminen kestää kauemmin. Suomen vesistöt ovat kylmiä, mikä tekee niissä selviytymisestä raskasta, ja tämä usein unohdetaan.

– Pelastusliiveissä kellumista voi itse koettaa rantavedessä vaikka tunnin verran. Kyllä siinä alkaa aika pian käydä olo tukalaksi, Takala painottaa.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi