Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden matkahuollon ja junaraiteiden välinen labyrintti hermostuttaa matkailijoita – "Vaikea on tietää, mihin suuntaan lähteä"

Itävaltalaisen Rosa Tschernutterin vaihto junasta onnistui, vaikka hän seurasi paikallisbussien symboleita etsiessään kaukobussien linja-autoterminaalia. Kuva: Ronja Koskinen

Savolaismies ihmetteli mielipidekirjoituksessaan 30. heinäkuuta ”Miten päästä junalaiturilta rautatieasemalle Lahdessa?” Iisalmesta saapunut matkailija kirjoitti: ”Lahdessa on monia mielenkiintoisia, elämyksellisiä ja muistiin jääviä kohteita. Suuren seikkailun junalla Lahteen saapuvalle vieraspaikkakuntalaiselle tarjoaa jo rautatieaseman etsiminen.”

Junaraiteiden, bussipysäkkien ja asemarakennuksen opasteiden puutteista on ollut jo vuosia puhetta.

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti aiheesta marraskuussa 2017. Jutussa kerrottiin Lahdessa junasta bussiin vaihtaneen henkilön myöhästyneen vaihtoyhteydestä, koska ei osannut opasteista huolimatta siirtyä Uudenmaankadulla sijaitsevalle paikallisbussipysäkille.

Liikennevirasto eli nykyinen Väylävirasto ja Lahden kaupunki olivat erimielisiä siitä, kenelle opasteista huolehtiminen kuuluu. Nyt pari vuotta myöhemmin tilanne on toinen.

– Väylä vastaa rautatieasemien opastekylteistä ja Finrail asemien digitaalisista näytöistä Väylän kumppanina, Väyläviraston apulaisjohtaja Maija Märkälä kertoo sähköpostitse.

Viimeisen parin vuoden aikana opasteita on tiettävästi tullut lisää, mutta Väylävirasto ei pystynyt vahvistamaan tietoa kesän loma-ajan vuoksi.

Asemalta laitureille löytäminen on helpompaa kuin toisin päin. Junalaitureille voi mennä asemarakennuksesta eri reittejä. Kuva: Ronja Koskinen

Väärät rappuset voivat johtaa myöhästymiseen

Opasteet saavat edelleen myös paikallisilta moitteita.

– Jos tästä pitäisi lähteä vissyä hakemaan asemarakennuksesta, niin vaikea on tietää, mihin suuntaan lähteä, kommentoi Uudenmaankadun alikulkutunnelissa paikallisbussia odotteleva lahtelaismies.

Yksi selkeä ongelma asemalla on alikulkuun johtavien portaiden huono opastus. Junalaitureilta laskeutuvat kahdet portaat alikulkutunneleihin, jotka johtavat eri puolille Uudenmaankatua. Asemarakennusta lähempien portaiden kautta pääsee asemalle.

Jos junasta sattuu astumaan laiturille kohdasta, jossa portaat sijaitsevat kauempana asemarakennuksesta, tulee helposti astuneeksi vääriin portaisiin. Ne johdattavat Uudenmaankadun toiselle puolelle kauas asemarakennuksesta.

Portaiden vieressä olevat siniset asemarakennukselle ohjaavat kyltit jäävät helposti huomaamatta, ja nuolten lukusuunnat ovat monitulkintaisia. Teksti ”Uudenmaankatu” kertoisi kulkijalle, ettei kyseinen reitti johda asemarakennukseen.

Vääriin portaisiin eksyminen tiukassa aikataulussa voi johtaa vaihtoyhteydestä myöhästymiseen.

Nämä portaat voivat olla kohtalokkaat kovassa kiireessä. Kuva: Ronja Koskinen

Väylävirasto selvittää syksyllä puutteet

Vuonna 2017 ongelmana oli, etteivät opasteet viitoittaneet selkeästi tietä junalaiturilta paikallisliikenteen Uudenmaankadun alikulkutunnelin paikallisbussipysäkille. Tällä hetkellä kyseiselle pysäkille on ainakin junalaitureilla opasteita monessa paikassa. Muillekin paikallisliikenteen pysäkeille opastetaan näkyvästi.

Junalaiturilta ei löydä myöskään kylttiä, joka kertoisi reitin matkakeskuksen linja-autoterminaalille. Vaihtoyhteyttä linja-autoon etsiville tieto aseman sijainnista on oleellinen.

Alikulkutunnelissa sijaitsee suuri kameravartioitu pyörien säilytyspaikka. Tieto saattaa tulla uutena monille, sillä opasteita säilytystilasta on tuskin missään.

Maija Märkälä lupaa, että Lahden rautatieaseman mahdolliset puutteet käydään lomakauden jälkeen läpi.

Hyvääkin asemalla on. Laiturilla portaiden välillä on kartta, josta voi tarkistaa reitin asemarakennukseen. Sen löytää, jos matkustajalla on aikaa sitä etsiä, ja jos kartasta saa selvän. Matkahuollon pääoven edessä oleva kartta havainnollistaa matkailijoille, missä päin kaupungin keskusta sijaitsee.

Linja-autoterminaaliin ohjaava kyltti löytyy Uudenmaankadun tunnelista, mutta junalaitureilta vastaavaa opastetta ei löytynyt. Kuva: Ronja Koskinen

Kaikki eivät pidä ongelmana

Opastuksessa on ilmiselviä puutteita, mutta kaikki eivät pidä ongelmaa vakavana.

”Jos asemalla eksyy tai ei löydä paikkoja, niin kyllä syy on vain ja ainoastaan omassa ymmärryksessä”, kommentoi eräs lukija iisalmelaismiehen mielipidekirjoitusta.

Torstaina Heinolan bussia odotellut Rosa Tschernutter löysi ongelmitta tiensä Helsingistä tulleelta junalta Heinolan bussille. Wieniläinen matkailija myönsi, että onnella oli osuutta asiaan. Hän sattui jalkautumaan junasta juuri oikean alikulkutunnelin portaiden kohdalla.

Häntä ei myöskään haitannut linja-autoterminaalin opasteiden puute, sillä hän seurasi paikallisliikenteen opasteita, joissa oli linja-auton symboli. Onneksi sekä kaukobussit että melkein kaikki paikallisbussit lähtevät enimmäkseen asemarakennuksen edestä.

Liikenneviraston laatimat kartat opastavat junalaitureilla matkalaisia. Kuva: Visit Lahti
Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi