Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ravivieraat jättänevät Päijät-Hämeeseen noin 10 miljoonaa euroa - pottia pienentää päiväkävijöiden iso määrä

Kuninkuusravien kävijätavoite on 55 000 henkilöä. Lauantain iltajuhla ei ole kiinnostanut yleisöä toivotulla tavalla.

Jokimaan ravikeskuksen toimitusjohtaja Tomi Himanka sanoo, että väkimäärä ja taloudellinen tulokseen vaikuttavat monet tekijät. Kuva: Mirja Hussain

Viikonloppuna järjestettävien Kuninkuusravien kävijät jättänevät Lahden alueelle muhkean rahapotin. Jokimaan ravikeskuksen toimitusjohtaja Tomi Himanka kertoo, että viime vuosina yleisö on kuluttanut Kuninkuusravit järjestäneessä maakunnassa noin kymmenen miljoonaa euroa rahaa.

– Uskoisin, että meilläkin summa on kymmenen ja yhdentoista miljoonan välissä väkisinkin, Himanka sanoo. Viime vuonna ravit kirmattiin Rovaniemellä, jonne yleisö jätti jopa 14 miljoonaa.

– Siellä päiväkävijöitä ei ollut käytännössä ollenkaan, sillä paikka oli suurelle yleisölle pitkän matkan päässä. Lähes kaikki yöpyivät useamman päivän, Himanka huomauttaa.

Jokimaan ravikeskus järjestää Kuninkuusravit hieman alle kolmen miljoonan euron budjetilla. Tapahtuma käytännössä tuplaa ravikeskuksen liikevaihdon, sillä normaalisti toimintaa pyöritetään noin kolmella miljoonalla eurolla vuodessa.

Harmina vähäinen kiinnostus iltajuhlaa kohtaan

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Himanka kertoi, että pääsylippuja on myyty puolet järjestäjien havittelemasta määrästä. Hän ei avannut tarkemmin, millä euromäärällä lippuja pitäisi myydä, jotta järjestäjät pääsisivät plussalle. Himangan mukaan kyse on kuitenkin sadoista tuhansista euroista.

Hevosurheilu-lehden mukaan viimevuotiset Rovaniemen Kuninkuusravit tuottivat ne järjestäneelle Mäntyvaaran raviradalle reilun 500 000 euron voitot. Himangan tavoitteet ovat maltillisemmat.

– Toivon, että tapahtuma olisi parisataa tuhatta euroa plussan puolella. Siihen vaikuttaa kuitenkin moni asia: miten markkinointimme on purrut, miten ihmiset lähtevät liikkeelle, millainen sää on ja onko palvelutarjontamme sellainen, joka iskee kuluttajiin, Himanka sanoo.

Hänen mukaansa pientä murhetta on aiheuttanut se, että lauantainen iltajuhla ei ole kiinnostanut yleisöä toivotulla tavalla. Kahden päivän lippuja on myyty enemmän kuin ravipasseja, jotka oikeuttavat sisäänpääsyn myös Isku-Areenan iltajuhlaan.

Sijainti houkuttanee paljon päiväkävijöitä

Järjestäjät odottavat Jokimaalle raviviikonlopun aikana yhteensä 55 000:ta kävijää. Päijät-Hämeen matkailun edistämisestä vastaavan Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman uskoo, että tapahtuma houkuttelee paljon päiväkävijöitä, jotka eivät yövy Lahdessa. Tätä selittää Lahden sijainti hyvien yhteyksien päässä Etelä-Suomen suurista kaupungeista.

– Sen vuoksi kävijät jättävät alueelle rahaa ehkä ripauksen vähemmän kuin viime vuoden Kuninkuusraveissa. Toisaalta majoittujiakin on paljon ympäri kaupunkia ja maakuntaa, Forsman miettii. Hän on toiveikas sen suhteen, että ravitapahtuma vauhdittaa monien paikallisten yrittäjien kassavirtaa.

– Ravikävijät ovat vieraita, jotka kuluttavat paljon.

Jo keskiviikkona Lahden keskustan hotelleissa oli enää yksittäisiä vapaita huoneita, ja Jokimaan ravikeskuksen läheisissä kaupoissa on varauduttu yleisötapahtumaan. K-market Okeroisen kauppias Mikko Artima kertoo, että tietyissä tuoteryhmissä tilausmääriä on kasvatettu.

– Helposti ja nopeasti syötäviä välipalatuotteita ja juomia on tilattu tavallista enemmän. Uskon, että jonkinnäköisiä eväitä tullaan alueelle täältä hakemaan, hän sanoo

Artiman mukaan on vaikea ennalta arvioida, minkä verran suurtapahtuma kasvattaa K-Marketin asiakasmäärää vai kasvattaako.

– Jää nähtäväksi. Varaudumme kuitenkin niin, että emme missään nimessä näytä tyhjiä hyllyjä asiakkaille.

"Huomattava tulonlähde"

Myös kaupunginjohtaja Pekka Timonen pitää Kuninkuusraveja tärkeänä tapahtumana Lahdelle, vaikka pääsylippujen arvonlisäverotulot kilahtavatkin valtion kassaan.

– Esimerkiksi hotelleille, ravintoloille, kaupoille ja takseille suuret tapahtumat ovat huomattava tulonlähde. Tapahtumat myös profiloivat kaupunkia, mikä on tärkeää, hän sanoo. Timosen mukaan Kuninkuusravien kaltaisia suurtapahtumia kaivataan Lahteen myös vastedes, jotta kaupunki pysyy kiihtyvässä kilpailussa mukana.

– Tarvitsemme esimerkiksi hotelli-investointeja. Ilman tapahtumia sellaisia ei tule.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi