Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijän Vene irtisanoi työntekijänsä melkein heti palon jälkeen – "Ei meillä ole mitään töitä"

Kesäkuussa tuotantotilansa tulipalossa menettänyt asikkalalainen Päijän Vene irtisanoi työntekijänsä palon jälkeen puheista huolimatta.

Asikkalalaisen perheyrityksen Päijän Veneen kohtalo selvinnee syyskuun alussa. Yrityksen Asikkalassa sijaitseva tehdashalli paloi 27. kesäkuuta. Kuva: Katja Luoma

Päijän Veneen tehdaspalon jälkipyykki on edelleen käynnissä. Soutuveneitä valmistavan perheyrityksen Asikkalan Rantatien varressa sijaitseva 1500-neliöinen tehdashalli paloi maan tasalle suuressa tulipalossa kesäkuun lopulla.

Palossa tuhoutuivat hallissa olleet viisi valmista venettä, yksi auto, työkaluja ja veneen muotteja. Paloa oli sammuttamassa pahimmillaan lähes kaksikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

Ei meillä ole mitään töitä työntekijöille, niin emmehän me voi heitä sitten täällä pitää. Markkinointi- ja myyntipäällikkö Pete Riikonen

Työtilat tuhoutuivat palossa kokonaan, eikä hallista jäänyt jäljelle muuta kuin katto- ja seinäpellit. Tuolloin yrityksen markkinointi- ja myyntipäällikkö Pete Riikonen enteili, että palo tulee viemään ihmisiltä työpaikat. Riikonen kuitenkin totesi, ettei irtisanomisia tai lomautuksia toteuteta ennen kesälomien loppua ja syksyllä alkavaa uutta tuotantokautta.

Työntekijät irtisanottiin palon jälkeen

Kuukautta myöhemmin Päijän Veneen tilanne on edelleen auki. Puhelimitse tavoitettu Riikonen aloittaa keskustelun toteamalla, ettei enää kommentoi yrityksen tilannetta ennen syyskuun alkua.

– En kommentoi tilannetta enää toimittajille. Julkaisen mediatiedotteen yhtiön jatkosta heti kun ehdin, luultavasti noin viiden viikon kuluttua.

Riikonen kertoo kuitenkin, että tulipalo johti lopulta työntekijöiden pikaiseen irtisanomiseen. Riikonen on tällä hetkellä Päijän Veneen ainoa palkallinen työntekijä. Hänen aikansa menee tulipalon seurausten hoitamiseen.

– Ei meillä ole mitään töitä työntekijöille, niin emmehän me voi heitä sitten täällä pitää, Riikonen tilittää.

Päijän Vene työllisti ennen tuotantotilojen paloa Riikosen lisäksi neljä vakituista työntekijää.

Jälkipyykki jatkuu

Riikosen mukaan palon jälkipyykki on vaatinut paljon työtä. Yhtiön toiminnan kannalta oleellisten tuotantotilojen palo lamautti yrityksen toiminnan, minkä lisäksi vastaan on tullut myös asioita, joita ei olisi osannut ajatellakaan.

– On tämä vaatinut isot selvittelyt, kun on pitänyt selvittää asiat tavarantoimittajien kanssa, käydä läpi tietojärjestelmiin liittyviä asioita... Meillähän meni kaikki tietokoneetkin siinä palossa, Riikonen luettelee.

Omaisuusvahinkoihin liittyvät tutkinnat eivät ole poliisin prioriteettilistan kärjessä samalla tavalla kuin rikostutkinnat. Rikoskomisario Jari Kiiskinen

Suurin yksittäinen ratkaisija on vakuutusyhtiön päätös korvauksista. Riikosen mukaan päätöksen jälkeen selviää, mitä yritykselle käy, ja sen jälkeen asioista tiedetään tarkemmin.

Päijän Veneen tulos on ollut tappiollinen ainakin viimeisten kahden tilikauden ajan. Markkinointi- ja myyntipäällikkö Riikosen mukaan viimeiset kaksi vuotta ovat olleet yhtiölle vaikeita muun muassa omistajanvaihdoksen takia.

– Kun saadaan kasaan hyvä työryhmä, joka tekee ne veneet niin kuin ne pitää tehdä, niin näillä kahdella tappiollisella vuodella ei ole meille mitään merkitystä.

Etelä-Suomen Sanomat ei tavoittanut Päijän Veneen toimitusjohtajaa Jarmo Merisaloa kommentoimaan yhtiönsä asioita. Merisalon vaitonaisuutta Riikonen kommentoi lyhyesti toteamalla, että hänelle on annettu mandaatti hoitaa yhtiön asioita ja kesäkuiseen tulipaloon liittyviä asioita.

– Minut palkattiin tähän tehtävään sitä varten, että hoidan sähköpostit, puhelut ja ihmisille juttelun. Hän [toimitusjohtaja Merisalo] puhuu vain pojalleen ja minulle, Riikonen painottaa.

Palonsyyntutkinta on edelleen käynnissä

Kun saadaan kasaan hyvä työryhmä, joka tekee ne veneet niin kuin ne pitää tehdä, niin näillä kahdella tappiollisella vuodella ei ole meille mitään merkitystä. Markkinointi- ja myyntipäällikkö Pete Riikonen

Palonsyyntutkintaa johtavan rikoskomisarion Jari Kiiskisen mukaan Päijän Veneen palon tutkinta on vielä kesken, mutta esiin ei ole tähän mennessä noussut mitään rikokseen viittaavaa.

– Tällä hetkellä analysoidaan tapahtumapaikkaa ja sieltä kerättyä teknistä näyttöä. Kyseessä ei ole mikään ilta-aikaan tapahtunut syttyminen, vaan työntekijät olivat jo töissä. Palo on saanut alkunsa luultavasti työprosessista, Kiiskinen selventää.

Poliisi aloittaa palonsyyntutkinnan, kun kyseessä on rikostutkinta tai laajat omaisuusvahingot. Päijän Veneen tapauksessa kyse on omaisuusvahingosta, mikä lieventää tutkinnan aikapainetta.

– Omaisuusvahinkoihin liittyvät tutkinnat eivät ole poliisin prioriteettilistan kärjessä samalla tavalla kuin rikostutkinnat, Kiiskinen toteaa tutkinnan aikataulusta.

Hän ei uskalla antaa arviota tutkinnan valmistumisajasta, mutta toteaa, että laajan mediahuomion vuoksi tutkinnan päättymisestä ja lopputuloksesta tiedotetaan heti sen valmistuessa.

Juttua päivitetty 31.7. klo 13.01 ja 14.16: Lisätty tiedot Päijän Veneen taloudellisesta tilanteesta ja Riikosen lisäkommentit aiheesta.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi