Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden tietoverkkoon tehty hyökkäys aiheuttaa yhä kitkaa hyvinvointiyhtymälle – irtautuminen omaan verkkoon etenee 50 koneen päivävauhdilla

Lahti patisti siirtoon. "Varmaan verkot olisi pitänyt eriyttää aiemmin", sanoo yhtymähallituksen puheenjohtaja.

Hyvinvointiyhtymän tietoverkko eriytetään pysyvästi Lahden kaupungin verkosta. Työ saadaan päätökseen lähiviikkoina. Arkistokuva Päijät-Hämeen keskussairaalasta. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden tietoverkkoon kesäkuussa kohdistunut hyökkäys on aiheuttanut paljon ylimääräistä työtä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle. Työasemia on kesän aikana siirretty kaupungin tietoverkosta pysyvästi yhtymän omaan verkkoon.

– Työ joudutaan tilaamaan ulkopuolelta. Sielläkään resursseja ei ole kesällä kauheasti käytössä. Työ on hyvässä vauhdissa ja, se saadaan lähiviikkojen aikana toteutettua, vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä kertoo.

Siirrettäviä työasemia on yli 1 600. Työ on edennyt 50–60 koneen päivävauhdilla, sanoo yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.).

– Se heijastuu siihen, että on ollut vähän hankalaa.

Hyökkääjät menevät edellä, ja me tulemme perässä. Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen

Potilasturvallisuus ei vaarannu

Hyökkäyksen aikana yhteys kaupungin verkkoon katkaistiin, jotta haittaohjelmasta olisi mahdollisimman vähän vahinkoa yhtymän järjestelmille. Irtautumisesta on aiheutunut sosiaali- ja terveyspalveluissa monenlaista käytännön haittaa.

– Eriyttäminen vaikuttaa esimerkiksi suoritteiden tilastointiin. Arkinen ongelma on, että ostolaskujen maksaminen ei toimi. Olemme joutuneet supistaneet huomattavasti joukkoa, joka pystyy hyväksymään laskuja, Penttilä kertoo.

Poissa on käytöstä on esimerkiksi Lahden kaupunginsairaalan numerolappujärjestelmä.

– Mitään isoa ja potilasturvallisuutta vaarantavaa ei ole. Pientä ja vähän isompaakin kitkaa aiheuttavaa toimintaa eri yksiköissä on.

Kustannukset vielä laskematta

Yhtymässä ei ole vielä ennätetty arvioida hyökkäyksesta aiheutuneita kustannuksia.

– Työ on lisääntynyt, mutta haitta on aika vaikeasti muutettavissa rahaksi. On tietysti sellaisiakin asioita, jotka selkeästi voidaan arvioida euroina, Penttilä sanoo.

Lempinen pitää mahdollisena, että yhtymä esittää ylimääräisten kulujen perusteella korvausvaatimuksen. Epäselvää tosin on, keneltä korvauksia haettaisiin.

Kuva: Anssi Hietamaa

KRP tutkii Lahden tietoverkkoon kohdistunutta hyökkäystä törkeänä tietojärjestelmän häirintänä. Hyökkääjät toimivat järjestelmässä aktiivisesti ja aiheuttivat vahinkoa levittämällä haittaohjelmaa. Hyökkäys saastutti ainakin tuhat tietokonetta.

Syyllisten kiinni saaminen voi olla vaikeaa.

– Hyökkääjät menevät edellä, ja me tulemme perässä, Lempinen toteaa.

Kaupunki kehotti irtautumaan

Kaupunki on ulkoistanut tietotekniikkapalvelunsa Fujitsulle, joka toimittaa itc-palvelut myös hyvinvointiyhtymälle ja ympäristökunnille. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen arvioi heinäkuun alussa, että hyökkäyksestä aiheutuneiden sotkujen siivoaminen ja tietoturvan parantaminen maksaa kaupungille satojatuhansia euroja.

Lahden perustason sote-palvelut siirtyivät yhtymän hoidettaviksi vuoden 2017 alussa. Hyökkäys aiheutti ongelmia jo viime vuonna, kun virtuaalivaluuttaa louhinut haittaohjelma saastutti kaupungin tietojärjestelmän.

Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan Lahti kehotti yhtymää irrottamaan itsensä kaupungin tietoverkosta.

– On harmi, että verkot ovat olleet yhdessä. Tietysti niiden on pitikin olla yhdessä, että potilastiedot saadaan. Varmaan verkot olisi pitänyt eriyttää aiemmin, Lempinen pohtii.

Yhtymä on hakee parhaillaan uutta tietohallintojohtajaa. Vt. tietohallintojohtaja Sampo Syrjäläinen on ollut viime viikot lomalla eikä siksi halua kommentoida asiaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi