Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kotimainen sienisato kärsii kuivuudesta – Lahden torimyyjät kaipaavat kosteaa ja lämmintä säätä

Tori Ruposen myyntikojulla tunnelma pysyi korkealla, vaikka sää kylmeni edellispäivien hellelukemista. Roni Rinne toivoo sadetta ja lämmintä, jotta sienet kasvaisivat paremmin. Kuva: Mirja Hussain

Heinäkuun kuivuus näkyy kotimaisen sienisadon niukkuutena. Toistaiseksi Lahden torilla myytävät kantarellit tulevat pääosin Viron puolelta, eikä helpotusta ole luvassa, ellei sateita tule. Tori Ruposen myyjä Roni Rinne voi vain todeta tilanteen.

Myyntilaarissa olevat kantarellit on poimittu Viron Saarenmaalta. Toiveissa on, että elokuussa tarjolla olisi myös kotimaisia sieniä.

– Huonolta näyttää vielä. Ihan yksittäisiä kourallisia on ollut nyt kotimaisia sieniä. Ehkä niistä hyvän keiton saa, mutta ei niitä oikein myytäväksi asti ole. Sopivan lämmintä ilmaa ja vettä kaivattaisiin, Rinne toivoi.

– Yksittäinen sadekuuro ei vielä riitä, vaan tarvittaisiin pidempää kosteaa jaksoa, jotta sieniä riittäisi, Rinne lisäsi.

Tilanne oli sama Lahden torin toisessa myyntikojussa. Kotimaisia sieniä on niukalti, ja myyntiin päätyvät ovat melko kuivia.

"Otetaan ihan rauhassa"

Pitkän linjan sieniyrittäjä Loreno Dalla Valle ei ole kuivuudesta huolissaan. Joensuussa käymässä ollut Dalla Valle uskoo sienien pääsatokauden alkavan lähiviikkoina. Sienilajikkeista odotetaan herkkutatin, kantarellin ja haaparouskun pääsatoa.

Itä-Suomessa on satanut, mikä tietää Dalla Vallen mukaan hyvää sienisadolle. Päijät-Hämeeseen saakka saderintama ei ole ylettänyt, minkä vuoksi sieniä ei putkahda maasta.

– Kaikki on kiinni sateesta. Kunnon sateen jälkeen menee noin viikko, minkä jälkeen sieniä alkaa tulla. Otetaan ihan rauhassa ja tanssitaan vaikka, jotta se sade sieltä tulisi, Dalla Valle naurahti.

– Tilanne muuttuu nopeasti sen jälkeen, kunhan vain vettä saadaan, Dalle Valle rauhoitteli.

Tilanne ei ole Dalla Vallen mukaan poikkeava. Viime vuonna Dalla Valle Oy:n herkkutattien pääsatoa päästiin korjaamaan elokuun puolivälin paikkeilla.

Toistaiseksi Lahden torilta saa vielä niukasti kotimaisia kanttarelleja. Sade muuttaa tilanteen nopeasti. Kuva: Mirja Hussain

Sato vaihtelee rajusti

Suomalainen sienikausi alkaa toukokuussa kestäen noin puoli vuotta. Luonnonvarakeskuksen mukaan vuosittainen sienisato liikkuu 3–16 miljoonan kilon välillä. Hyvään tai huonoon sienisatoon vaikuttavat eniten sademäärä ja kasvukauden lämpötila.

Suomessa on noin kaksisataa syötävää sientä, tosin ravinnoksi hyödynnetään pääosin noin kymmentä eri yleisintä lajiketta.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi