Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Hennalan vedenpullottamon aikataulu venyi taas – "Odottavan aika on pitkä, mutta pullottamo etenee suunnitellusti"

Sijoittaja Allan Poh ja hallituksen jäsen Ahti Junttila esittelivät hankettaan keväällä Lahdessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeessä on kaksi vedenpullottamoa, ja kolmas on ollut kolme vuotta suunnitteilla. Pelkkä vesilähteen löytäminen ei riitä, sillä veden pakkaamiseen tarvitaan paljon laitteita. Investointien suuruudesta kertoo Lahteen suunnitteilla oleva 20 miljoonan euron vedenpullottamo, jonka aikataulu on venynyt tasaiseen tahtiin.

– Odottavan aika on pitkä, mutta pullottamo etenee suunnitellusti. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa tämän vuoden aikana, kertoo H2O4U yhtiön hallituksen jäsen Ahti Junttila.

Pullottamoidea alkoi kehkeytyä vuonna 2016, kun venäläinen yksityissijoittaja toi aiheen esiin. Muutama vuosi myöhemmin venäläissijoittaja katosi suunnitelmista, ja tilalle saatiin monacolainen kasvo.

Viime vuonna H2O4U Finland sai rakennusluvan pullottamolle Hennalaan, ja Lahti Aquan kanssa sovittiin yhteistyöstä. Nyt puikoissa on singaporelainen sijoittaja Allan Poh ja hänen perheensä sekä heidän Aqua-Matters niminen yhtiönsä. Sijoittaja on investoinut hankkeeseen jo yli miljoona euroa ostaessaan kaupungilta tontin ja vesiputken.

Rakennushankkeen oli määrä alkaa kesällä, mutta heinäkuun lopulla yhtiön tontilla Kallio-Pietilänkadulla on autiota. Vedenpullottamon valmistuttua sen koko tuotannon on tarkoitus mennä vientiin aluksi Kiinaan.

Myös Hartwallin kivennäisvedet tehdään Salpausselän pohjavedestä, mutta yhtiön Novelle-lähdevesi pumpataan Karijoella, Etelä-Pohjanmaalla, jossa se myös pullotetaan.

Urajärveläinen Polar Spring sen sijaan on merkittävä lähdeveden tuottaja kotimaassa, ja se pyrkii myös vientiin. Tällä hetkellä viennin osuus on 20 prosenttia. Yhtiö on aloittamassa pilottihankkeen yhdessä kartonkipakkaaja Esbottlen kanssa. Polar Springin toimitusjohtajan ja osaomistajan Niilo Pellonmaan mukaan Esbottle on ensimmäinen kartonkinen pakkaus, johon voidaan pakata hiilihapotettuja juomia.

– Siihen on valtavat odotukset. Jos pakkaus toimii, se on kuin vallankumous alalla, Pellonmaa toteaa.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi