Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Uudessakylässä laajamittainen laiton kaatopaikka – "Tämä on törkeydessään huippuluokkaa"

Uudenkylän Huhmarmäen metsätien päässä olevalle metsäalueelle oli kuljetettu usean peräkärryllisen verran irtaimistoa.

Uudenkylän Huhmarkalliolle on hylätty heinäkuun mittaan suuri määrä irtaimistojätettä. Kuva: Markku Meriluoto

Lahden Uudestakylästä löytyi viikonloppuna laajamittainen laiton kaatopaikka. Uudenkylän Huhmarmäen metsätien päässä olevalle metsäalueelle oli kuljetettu usean peräkärryllisen verran irtaimistoa. Jätteet oli kasattu silokalliolle, ja osa tavaroista oli sytytetty tuleen. Tulen sytyttämisen apuna oli käytetty ympäristöstä hakattuja nuoria mäntyjä.

Tekopaikan vieressä sijaitsee luonnontilainen Kirviänsuon isovarpuinen räme.

Jäteröykkiön löysi lauantaina retkelle menossa ollut luontoharrastaja Markku Meriluoto. Meriluoto on törmännyt ennenkin vastaavanlaisiin jäterikkomuksiin, mutta viikonloppuinen tapaus oli hänen mukaan omaa luokkaansa.

– Onhan tätä tapahtunut kautta vuosien ja vuosikymmenten, mutta en mä oo koskaan näin pahaa nähnyt. Tämä on törkeydessään ihan huippuluokkaa, Meriluoto toteaa epäuskoisena.

Osaa jätteistä oli yritetty polttaa paikan päällä. Sytykkeenä oli käytetty ympäristöstä hakattuja nuoria mäntyjä. Päijät-Hämeessä on voimassa metsäpalovaroitus. Kuva: Markku Meriluoto

Sitkeä ongelma

Meriluodon mukaan jätteitä on kaadettu Huhmarmäen metsätien päähän pieninä erinä jopa 80-luvulta lähtien. Hänen mielestään tie tulisi sulkea ulkopuoliselta moottoriliikenteeltä kokonaan, jotta rikkeet eivät jatkuisi vastaisuudessa.

– Se paikka on niin siinä lähellä asutusta, helppokulkuinen ja suojassa, että sinne on helppo jättää tavaraa. Uusia tällaisia menettelyitä tuskin tapahtuisi, jos tie olisi suljettu, Meriluoto pohtii.

Lahden kaupungin ympäristölupapäällikkö Tarja Laitinen vahvistaa, että kyseessä oleva laiton kaatopaikka on ympäristövalvonnan tiedossa ja siellä on tehty tarkastuskäynti heinäkuun alussa.

– On tämä meille tuttu paikka, ja kuvien perusteella näyttää valitettavasti siltä, että sinne on tuotu lisää roskaa tarkastuksen jälkeen, Laitinen toteaa pettyneenä.

Jätettä oli tuotu kalliolle paikalle sattuneen luontoharrastajan mukaan monta peräkärryllistä. Kuva: Markku Meriluoto

Toisinaan turvaudutaan poliisitutkintaan

Lahden kaupungilla on Laitisen mukaan vuodessa noin sata Uudenkylän kaltaista tapausta, joissa roskataan ja hylätään jätteitä toisten maille. Jätteistä pyritään selvittämään alkuperäisen roskaajan henkilöllisyys, minkä avulla tehdään siivouskehotus roskaajalle. Mikäli siivouskehotus ei auta, eikä roskaaja korjaa jälkiään, asiasta käynnistetään poliisitutkinta ja roskaajalle annetaan uhkasakko.

– Liian usein ihmiset päätyvät tällaisiin ratkaisuihin. Ymmärrän, että joitain kauhistuttaa jätemaksut, mutta on kyllä melkoinen vaiva kuljettaa tavarat autolla metsikköön ja sitten kipata ne sinne, Laitinen ihmettelee.

Roskaaminen ja piittaamattomuus harmittavat myös luontoharrastaja Meriluotoa, joka retkeilee paljon.

– Tämä on minulle rakasta ja arvokasta luontoa, ja sen vuoksi haluaisin, että tästä ongelmasta puhutaan, Meriluoto toteaa.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi