Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pakahduttaako helle? Monissa Lahden ruokakaupoissa ja pikaruokaravintoloissa myydään jääpaloja

Lahdessa valmiita jääpaloja voi ostaa Hesburgereista sekä osasta Hämeenmaan ja Keskon päivittäistavarakaupoista. Helteestä huolimatta jääpalakauppa ei käy kuumana, vaan jäät valmistetaan tavallisesti itse kotona.

Lahtelainen Elli Kankala, 9, viilentyy Merrasjärven rannalla jääpalojen avulla. Kuva: Mirja Hussain

Hellekeliin haetaan helpotusta kauppojen pakastealtailta, mutta jääpalat jäävät hyllylle jäätelöiden huvetessa. Valmisjääpalojen myynti on vähäistä, vaikka Bloksin puolentoista kilon jääpalapusseja on myynnissä monissa ruokakaupoissa.

Lahdessa valmiita jääpaloja saa kymmenestä Hämeenmaan päivittäistavarakaupasta ja ainakin neljästä Keskon päivittäistavarakaupasta.

S-marketeista jääpaloja löytyy Sykkeestä, Sokokselta, Mascotista, Kiveriöstä, Hennalasta ja Ankkurista. Niissä puolentoista kilon jääpalapussin kilohinta on 2,43 euroa.

K-Citymarket Paavolassa puolentoista kilon jääpalapussin kilohinta on 2,37 euroa, K-Citymarket Karismassa ja Launeella kilohinta on 2,39 euroa ja K-Supermarket Okeroisissa 2,50 euroa.

Ruokakauppojen halvimmat jääpalat saa Sale Liipolasta ja Launeen tai Holman Prismasta, jossa kilohinta on 2,30 euroa. Kalleinta puolestaan on Sale Metsäpellossa, jossa kilosta saa maksaa 2,57 euroa.

Hintatiedot on haettu K-Ruoka -sovelluksesta ja foodie.fi -palvelusta torstaina 25.7.

Jääpalat jäävät kauppaan

Jääpalat ovat Lahdessa osa 12 päivittäistavarakaupan valikoimaa, vaikka tuotteen myynti on vähäistä. K-Supermarket Okeroisen kauppiaan Mikko Artiman mukaan lämpimällä säällä jään menekki hieman kasvaa, mutta vaaraa loppumisesta ei silti ole.

– Jääpaloja ei mene mahdottomasti kaupaksi, eikä helteelläkään meidän kohdalla ole mitään suurta kulutuspiikkiä.

Okeroisen K-Supermarketin kylmähyllyssä on yleensä 10–15 jääpalapussia tarjolla niitä tarvitsevalle.

– Uskon, että ihmisillä on kotonaan pakkasessa jääpaloja omaan käyttöön, niitä ei hirveästi tarvitse kaupalta ostaa.

Kauppias arvelee, että valmiita jääpaloja ostetaan silloin, kun viilennystä tarvitaan pikaisesti, esimerkiksi mökille tai piknikille mukaan.

3-vuotias Aapo Kankala oppi käyttämään jääpalaottimia nopeasti. Pojan harmiksi jää suli auringossa liian nopeasti. Kuva: Mirja Hussain

Merrasjärven rannalla kesäpäivää viettäneet lahtelaiset Milla Leppänen ja Jenni Kankala eivät osta Suomessa valmiita jääpaloja.

– Meillä on kotona pakastimen yhteydessä jääpalakone, jota käytämme päivittäin, Leppänen sanoo.

Kankalalla ei omaa jääpalakonetta ole, mutta kertoo saaneensa jäitä tarvittaessa ravintolasta, jossa oli töissä.

– Joskus matkustaessa tulee myös ostettua jäätä, koska silloin kaikki on muutenkin vähän spesiaalia, hän lisää.

Leppänen ja Kankala käyttävät jäätä juomien ja lemmikkien viilentämiseen. Seurueen lapset Renne Leppänen, Elli, Aatu ja Aapo Kankala pitävät jäästä ja syövät mielellään kokonaisia jääpaloja. He innostuvat jääpaloista niin, että pian kannullinen jäätä on heitelty pitkin nurmea tai sulatettu ihoa vasten.

Aatu, Elli ja Aapo Kankala ja Renne Leppänen (alhaalla) tykkäävät syödä jääpaloja pelkiltään. Kuva: Mirja Hussain

Hesburgerista saa jäätä, McDonald'sista ei

Markettien lisäksi jääpaloja voi kysellä myös pikaruokaravintoloista. Hesburger ja McDonald’s myyvät jääpaloja, mutta niiden saatavuus ja hinta vaihtelevat toimipaikoittain.

Soittokierros Lahden pikaruokaravintoloihin paljasti, että Renkomäen ABC:n Hesburgeria lukuun ottamatta kaikki Lahden Hesburgerit myyvät jääpaloja asiakkaille. Sen sijaan kaupungin ainoasta McDonald’sista Launeelta ei voi tällä hetkellä ostaa jäätä, koska jääpalakoneen hitauden takia ravintolan omatkin tarpeet on vaikea täyttää kesäkaudella.

Pikaruokaravintolat myyvät jääpaloja asiakkaille omiin astioihin, jos jääpalakone toimii hyvin ja jäätä on valmiina. Ostoaikeista ei tarvitse ilmoittaa etukäteen, mutta varmuuden jääpalojen senhetkisestä saatavuudesta saa vasta kassalla kysymällä. Kuva: Mirja Hussain

Hesburgereista saa jäätä suuriakin määriä, mutta tavallisimmin asiakkaalla on mukana kymmenlitrainen sanko tai 30 litran kauppakassi. Jos jäätä ei aio käyttää heti, kylmälaukku on suositeltava kuljetusväline, sillä jääpalakoneen valmistamat pienet ja ontot palat sulavat nopeasti.

Loviisankadun Hesburgerin vuoropäällikön Milla Tukian mukaan kesän juhlakausi näkyy heillä jääpalojen kysynnässä, vaikka pikaruokaravintoloidenkaan jäämyynnissä ei näy helteellä suurta piikkiä. Jäätä ostetaan satunnaisesti ympäri vuoden, ja toimipaikasta riippuen kyselyitä tulee viikoittain tai kuukausittain.

Jääpalakoneet valmistavat lisää jäätä sitä mukaa, kun sitä käytetään. Hesburgerin jääpalat ovat pieniä ja onttoja, eivätkä säily pitkään. Jotkut jäänostajat varautuvat sulamiseen kuljettamalla jäitä kylmälaukussa. Kuva: Mirja Hussain

Jään ostajilla on tavallisesti mukana oma astia tai pussi, joka täytetään jääpalakoneen jäillä, joka on kaupoissa myytävää Bloksin jäätä halvempaa ja nopeammin sulavaa. Lahden Hesburgereissa jääpalaostoksille tulee hintaa kolme euroa.

– Jos asiakkaalla on mukana useampi astia tai todella iso kassi, hintaa voidaan katsoa vähän tilanteen mukaan, Milla Tukia sanoo.

Pääsääntöisesti kolmen euroa asiakasta kohden on kiinteä hinta, eikä pieni heitto astian koossa tuo lisämaksua.

Lue myös: Hellepäivän harmi: Lahden maauimalassa kävi "pieni vahinko", altaat tunteja pois käytöstä

Juttua muokattu 27.7. kello 11.34. Korjattu tieto siitä, että jääpaloja saa useammista Keskon kaupoista kuin jutussa aiemmin kerrottiin. Lisätty hintatiedot K-Citymarket Karismasta ja Paavolasta.

Jääpalat

Mistä voi ostaa jäätä Lahdessa?

Pikaruokaravintoloiden jääpalat ovat onttoja ja sulavat nopeasti. Ruokakaupoissa jää myydään puolentoista kilon pusseissa, jossa palat ovat umpijäässä ja kestävät siten pidempään. Alla vertailussa kauppojen jääpalapussien kilohinnat.

Päivittäistavarakaupat:

Prisma Laune ja Prisma Holma Lahti, 2,30 €/kg.

Sale Liipola, 2,30 €/kg.

K-Citymarket Paavola, 2,37 €/kg.

K-Citymarket Karisma ja Laune, 2,39 €/kg.

S-market Ankkuri, Hennala, Kiveriö, Mascot, Sokos, Syke, 2,43 €/kg.

K-Supermarket Okeroinen 2,50 €/kg.

Sale Metsäpelto 2,57 €/kg.

Pikaruokaravintolat:

Hesburger Holma Prisma, Karisma, Kivimaa ABC, Laune Prisma, Loviisankatu, Paavola, Salpausselkä ja Sokos.

Ravintolassa asiakkaan tuoma astia täytetään jääpaloilla hintaan 3 €/asiakas.

McDonald's Laune ja Hesburger Renkomäki ABC eivät myy jääpaloja.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi