Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Yrittääkö Hilkka Kemppi tehdä "lepomäet"?

Hilkka Kempin on kovin vaikea enää perääntyä keskustan puheenjohtajakisasta, vaikkei hän ole päätöstä vielä virallisesti tehnytkään.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi Asikkalasta harkitsee vakavasti keskustan puheenjohtajakisaan lähtemistä. Kuva: Antti Hartikainen

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi Asikkalasta yllätti monet kertomalla keskiviikkona harkitsevansa vakavasti osallistumista puolueensa puheenjohtajakisaan.

Aiemmin Kemppi ehti kieltäytyä kisasta, mutta hänen omien sanojensa mukaan "valtava määrä puheluita" sai pohtimaan asiaa uudelleen.

Kempin on määrä ilmoittaa lopullisesta ratkaisustaan tulevalla viikolla. Tässä vaiheessa on enää kovin hankalaa peruuttaa kisasta ilman uskottavuustappioita.

"Vakava harkinta" tarkoittaa politiikassa lähes poikkeuksetta ilmoittautumista kisaan.

Puheenjohtajakisassa varmasti mukana ovat elinkeinoministeri Katri Kulmuni Torniosta ja puolustusministeri Antti Kaikkonen Tuusulasta.

Miksi Kemppi pohtii vakavissaan puheenjohtajakisaan lähtemistä? Hän sanoo olevansa erittäin huolissaan puolueensa tilanteesta ja pelkää, että puheenjohtajakisasta tulee turhan sisäsiisti henkilökamppailu.

Kempin mielestä keskustassa on keskusteltava syvällisesti siitä, miksi puolue on olemassa ja mitä sen tulisi tehdä, jotta se saisi palautettua kansalaisten luottamuksen.

Yleviä ja varmasti tarpeellisia ajatuksia, mutta onko huoli puolueen tilasta ainoa Kemppiä motivoiva voima?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on ehdolla keskustan puheenjohtajaksi. Kuva: Roni Rekomaa

Poliittista kunnianhimoa Kempiltä ei puutu. Vielä reilu viikko sitten hän puhui kiinnostuksestaan "vain" varapuheenjohtajan pestiä kohtaan.

Nyt hän on lähtökuopissa puheenjohtajakisaan.

Kunnianhimo on poliitikolle elinehto, mutta pelkkä pyrky ei riitä, jos nostetta ei ole.

Vaikka Kemppi on johtanut aiemmin valtakunnallisia keskustalaisia järjestöjä keskustaopiskelijoita ja keskustanuoria, on hänen tunnettuutensa vielä melko ohutta jopa omassa puolueessa. Näin arvioivat useat keskustalaiset taustavaikuttajat.

– Kannattaa muistaa, että keskustalainen ei äänestä henkilöä, jota hän ei tunne, sanoo eräs Etelä-Suomen Sanomien haastattelema keskustavaikuttaja.

Poliittista kunnianhimoa Kempiltä ei puutu. Vielä reilu viikko sitten hän puhui kiinnostuksestaan "vain" varapuheenjohtajan pestiä kohtaan.

Katri Kulmunin leirissä tulistuttiin Kempin ilmoituksesta. Joissakin kulmunilaisissa piireissä uskotaan, että Kemppi olisi kisaan lähtiessään vain viemässä saman poliitikkoprofiilin Kulmunilta ääniä ja kirittämässä täten Kaikkosta puheenjohtajaksi.

Toinen salaliittoteoria on kaikkoslaisten käänteinen versio edellisestä.

Salaliittoteorioista uskottavammalta vaikuttaa Kaikkosen kirittäminen. Jos Kulmuni valitaan puheenjohtajaksi, on vaikea nähdä, että kepulaiset valitsisivat puheenjohtajistoon toista kolmekymppistä naista.

– Tämä on edelleen setien puolue ja sedät ajattelevat tietyllä tavalla, sanoo eräs keskustalainen.

Jos Kaikkonen tulee valituksi 7. syyskuuta Kouvolassa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa puheenjohtajaksi, olisi kisassa profiloituneella Kempillä erinomaiset mahdollisuudet tulla valituksi varapuheenjohtajaksi ensi kesänä Vantaalla järjestettävässä sääntömääräisessä puoluekokouksessa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni tavoittelee keskustan puheenjohtajuutta. Kuva: Roni Rekomaa

Jos (tai kun) Kemppi lähtee kisaan, onko hän siis vain joko Kulmunin vai Kaikkosen jänis?

Jänisvertaus ei oikein toimi. Vaikka Kemppi saisi lohkaistua kisassa ensimmäisellä äänestyskierroksella ison osan joko Kulmunille tai Kaikkoselle tyrkyllä olleista äänistä, se ei riitä vielä mihinkään.

Keskustan puheenjohtajaksi yltääkseen on voittajan saatava yli puolet puoluekokousedustajien äänistä. Joko ensimmäisellä tai toisella kierroksella.

Kempin tehtävä vaikuttaa mahdottomalta: saada melko tuntemattomana ensimmäisen kauden kansanedustajana yli puolet keskustan puoluekokouksen äänistä.

Toisaalta mahdottomalta vaikutti myös Juha Rehulan voittaminen kevään eduskuntavaaleissa.

Vähiten dramaattinen selitys Kempin puheenjohtajakisainnolle lieneekin oman poliittisen profiilin nosto.

Siinä ei ole mitään pahaa.

Elina Lepomäki (kok.) teki itsestään koko kansan tunteman poliitikon haastamalla kokoomuksen silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin. Voittoon tuolloin ylsi kolmas ehdokas eli Petteri Orpo (kok.), mutta otsikoihin pääsi myös Lepomäki.

Keskusta järjestää puheenjohtajakisan alla maan kattavan kiertueen puheenjohtajaehdokkaille. Keskustan kenttäväen lisäksi puheenjohtajaa seuraa herkeämättä myös media. Kemppi tekee varmasti hyvää tunnettuudelleen, jos hän istuu tupailloissa siinä rivissä, josta valitaan paitsi puolueen puheenjohtaja, myös potentiaalisesti uusi valtiovarainministeri.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi