Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Puheenjohtajan vaihtaminen ei ratkaise ongelmia, sanovat päijäthämäläiset keskustavaikuttajat – "On kohtuutonta ajatella, että yksi ihminen voisi ratkaista tai pilata kaiken"

Eduskunnasta pudonneen Martti Taljan mukaan keskusta teki virheen ottaessaan keväällä 2015 kokoomuksen hallituskumppanikseen SDP:n sijaan. "Vähäosaiset kokivat ihan oikeutetusti, että he joutuivat maksamaan talouden kuntoon laittamisesta liikaa suhteessa hyväosasiin."

Päijät-Hämeen keskustan varapuheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg sanoo, ettei keskusta nouse tai kaadu yhteen ihmisen takia. Kuva: Armi Salonen

Pelkkä puheenjohtajan vaihtaminen ei missään tapauksessa riitä ratkaisemaan keskustan ongelmia tai auta yksin kääntämään puolueen kannatusta takaisin nousu-uralle. Näin sanovat keskustan Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Jukka Mölsä Orimattilasta ja varapuheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg Sysmästä.

Keskustan väistyvän puheenjohtajan Juha Sipilän seuraaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta.

Jäsenmäärältään jättimäinen keskusta ei kaadu tai nouse yhden ihmisen myötä, sanoo Lehtosalo-Lönnberg.

– On kohtuutonta ajatella, että yksi ihminen voisi ratkaista tai pilata kaiken. Mielestäni Juha Sipilän nostaminen kansakunnan kaapin päälle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa oli vähän överiä, mutta överiä oli myös se, miten hänet myös työnnettiin sieltä pois.

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg antaa synninpäästön Juha Sipilälle. "Tunnen Juhan hyvin ja tiedän hänen tehneen parhaansa." Lehtosalo-Lönnbergin mielestään olisi kohtuutonta syyttää yhtä ihmistä puolueen luisusta. Kuva: Jussi Nukari

Mölsä arvioi keskustan jääneen väliinputoajan asemaan tilanteessa, jossa politiikka on kärjistynyttä ja vastakkainasettelu on voimistunut.

Mölsä puhuu "ääripäiden" vahvistumisesta ja viittaa tällä perussuomalaisiin ja osin myös vihreisiin.

– Maltilliselle keskitien kulkijalle tuntuu olevan tässä ajassa kovin vähän tilausta. Uskon, että ihmiset kyllästyvät jossain vaiheessa huutoon ja äärimmäisyyksiin, ja keskilinjalle löytyy taas tilausta.

"Ääripäistä" puhuu myös Lehtosalo-Lönnberg. Hän uskoo Mölsän tavoin siihen, että "maltilliselle sillanrakentajalle" löytyy tarvetta suomalaisessa puoluekentässä.

– Pystymme tekemään yhteistyötä oikealle sekä vasemmalle. Se on keskustan vahvuus. Olemme kompromissikykyisiä.

Päijät-Hämeen keskustan puheenjohtaja Jukka Mölsä harmittelee sitä, ettei "keskilinjalle" tunnu olevan kysyntää. Kuva: Sami Kuusivirta

Eduskunnasta keväällä pudonnut Lahden kaupunginvaltuutettu Martti Talja sanoo suoraan keskustan tehneen virhearvion keväällä 2015, kun se valitsi hallituskumppanikseen kokoomuksen SDP:n sijaan. Monelle keskustan äänestäjälle saattoi muodostua mielikuva, että kokoomus vei ja keskusta vikisi, vaikkei mielikuva ollutkaan oikea, hän sanoo. Esimerkkinä hän mainitsee kilpailukykysopimuksen ja etuuksien leikkaukset.

– Vähäosaiset, joita keskusta on perinteisesti puolustanut, kokivat ihan oikeutetusti, että he joutuivat maksamaan talouden kuntoon laittamisesta liikaa suhteessa hyväosasiin.

On sekin mahdollista, että ensi kesänä vaihdetaan taas puheenjohtajaa. Päijät-Hämeen keskustan puheenjohtaja Jukka Mölsä

Talja sanoo, ettei keskustan jyrkkää alamäkeä voi kuitenkaan laittaa yksittäisen asian piikkiin.

– Kyse on monista yksittäisistä asioista aina soten epäonnistumisesta taksiuudistukseen.

Hänen mukaansa keskustalla on ollut kautta historian yhteneväisemmät näkemykset SDP:n kuin kokoomuksen kanssa. Siksi hän suhtautuu alkaneeseen vaalikauteen luottavaisin mielin, vaikka vaikeitakin tilanteita on luvassa.

– Keskustan on vaalittava hyvää taloudenpitoa, jotta hyvää voidaan jakaa niille, jotka sitä tarvitsevat. Keinojen on oltava inhimillisempiä kuitenkin inhimillisempiä kuin viime kaudella.

Ex-kansanedustaja Martti Talja haluaa keskustan valitsevan puheenjohtajan pitkällä tähtäimellä. Kuva: Sami Lettojärvi

Sekä Mölsä että Talja pidättäytyvät kertomasta omaa suosikkiaan tulevaksi puheenjohtajaksi. Molemmat ovat puoluekokousedustajia.

Puheenjohtajaehdokkaita on toistaiseksi kaksi: elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi kertoi keskiviikkona Etelä-Suomen Sanomille harkitsevansa vakavasti puheenjohtajakisaan lähtemistä.

Puoluekokouksessa niin ikään äänestämään pääsevä Lehtosalo-Lönnberg on antanut julkisesti tukensa Kulmunille. Hänen mukaansa torniolainen Kulmuni on tuore kasvo ja hyvä esiintyjä, joka ei arastele koviakaan paikkoja.

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg kannattaa torniolaista elinkeinoministeriä, puolueensa nykyistä varapuheenjohtajaa Katri Kulmunia keskustan johtoon. Kuva: Roni Rekomaa

Keskustan ei tule valita syksyllä puheenjohtajaa vain ensi kesän sääntömääräiseen puoluekokoukseen saakka, Talja sanoo.

– Nyt on tehtävä pitkälle tähtäävä valinta, jotta puolueen ajelehtiminen saadaan katkaistuksi.

Mölsän mukaan keskustan kenttäväellä on kahdenlaisia näkemyksiä siitä, valitaanko puheenjohtaja syyskuussa vain kesäkuuhun saakka vai pidemmällä tähtäimellä.

– Varmasti keskustassa tarkkaillaan sitä, miten uusi puheenjohtaja onnistuu ja miten puolueen kannatus kehittyy.

Jos tietäisimme, mistä kannatuslasku johtuu, löytäisimme siihen täsmälääkityksen. Ex-kansanedustaja Martti Talja

Lehtosalo-Lönnbergin mukaan olisi arvokasta, jos puolue kykenisi tekemään syksyllä pitkän tähtäimen valinnan. Epävarmuuden kierre ja välitila saataisiin poikki, jos puheenjohtaja-asiaan ei tarvitsisi palata uudestaan heti ensi kesänä, hän sanoo.

Se on varmaa, että ensi kesänä pöytää puhdistetaan kuitenkin joiltain osin. Silloin vaihtoon voidaan laittaa paitsi puheenjohtaja myös varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri.

Varapuheenjohtajistoon joudutaan keskustassa etsimään uusi henkilö jo syyskuun kokouksessa, jos nykyinen varapuheenjohtaja Kulmuni tulee valituksi puolueen johtoon.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi