Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kesäkeli hellii Lahdessa – uimarantojen yleiskunto on hyvä, mutta helle saattaa aiheuttaa runsaita leväesiintymiä

Ympäristöterveystarkastajan mukaan uimaveden laadussa ei olla huomattu poikkeamia koko kesän aikana.

Julia Nousiainen, Emma Rönkä ja Jenni Nousiainen suunnistavat usein kesällä Lahden Möysän uimarannalle, koska nurmikkoalueella on tilaa ottaa aurinkoa ja rannalla pääsee pelaamaan myös rantalentopalloa. Kuva: Ronja Koskinen

Lasten iloiset kiljahdukset kiirivät pitkin Mukkulan uimarantaa Lahdessa. Paitsi että vedessä riittää väkeä valtoimenaan, myös veden läheinen ranta-alue on tupaten täynnä auringonpalvojia.

Lahtelainen Maija Beirad suuntasi seurueineen Mukkulaan, sillä ranta on tuttu ja hyväksi todettu.

– Mukkulan ranta on viihtyisä ja kaunis. Täällä on myös tarvittavat palvelut, kuten vessa ja kioski, Beirad sanoo.

Beiradin seurassa olevat Essi ja Mikael Viljanen kehuvat hekin Mukkulan rantaa.

– Lasten kanssa ranta on suhteellisen turvallinen, sillä vesi ei ole äkkisyvää, Essi Viljanen tuumaa.

Mikael Viljanen, Essi Viljanen ja Maija Beirad olivat lapsineen käymässä Mukkulan uimarannalla. Beiradin mukaan maassa oleva hanhenkakka ärsyttää, mutta hän ei ole koskaan vaihtanut Lahdessa uimarantaa tai jättänyt menemättä rannalle hanhen kakan vuoksi. Kuva: Ronja Koskinen

Sekä Viljaset että Beirad ovat sitä mieltä, että Mukkulan ranta on ollut yleensä hyvässä kunnossa. Myös haastattelun hetkellä ranta näyttää siistiltä. Missään ei loju roskia, eikä maa ole valkoposkihanhien jätöksien peittämä, vaikka jonkun verran sitä erityisesti ruohikolla esiintyykin.

6-vuotias Enni Viljanen sanoo, ettei hanhenkakka häiritse rannalla, jossa uskaltaa ihan hyvin tepastella paljain varpain.

Pistotestinä tarkastettu Möysän uimaranta on sekin ahkerassa käytössä. ihmiset ovat levittäytyneet pitkin nurmikkoa, mutta myös rantahiekalla lojuu auringonottajia. Roskat tai hanhenkakka eivät ole ongelma myöskään Möysässä, sanovat uimarit.

Rannalla aurinkoa ottavat Julia ja Jenni Nousiainen sekä Emma Rönkä kertovat, että Möysä on ystävysten luottoranta. Tytöt sanovat, etteivät edes muista kertaa, kun Möysän ranta olisi ollut heidän mielestään huonossa kunnossa tai esimerkiksi valkoposkihanhien jätösten valtaama.

– Hanhenkakka ei sinänsä edes häiritse. Jos sitä on ollut, niin olemme etsineet puhtaan paikan, Jenni Nousiainen sanoo.

Rannat yleisesti hyvässä kunnossa

Alkuviikosta Lahdessa on saatu nauttia lämpimistä keleistä, ja jos sääennusteisiin on uskominen, on loppuviikko vieläkin helteisempi. Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastajan Sami Niemelän mukaan Lahdessa myös uimaveden lämpötila on kohonnut ja tällä hetkellä vesi on keskimäärin 22–24 asteista.

Pitkään jatkuvat helteet nostavat riskiä, että sinilevää esiintyy runsaasti. Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä

Lahden uimarannat ovat yleisesti siistissä kunnossa eikä esimerkiksi laitureissa ole rikkoutumia, sanoo Niemelä.

– Emme ole huomanneet mitään selkeitä puutteita rantojen yleiskunnossa, eikä meille ole tullut asiasta ilmoituksia, mikä sekin kuvastaa osaltaan jotain rantojen kunnosta ja yleisilmeestä.

Kuva: Timo Filpus

Lahdessa uimaveden laadussakaan ei olla havaittu kesän aikana poikkeamia. Kesän viimeinen näyte veden mikrobiologisesta laadusta otetaan uimarannoilta 6. elokuuta.

Kaikkiaan vesi testataan isoilta yleisiltä uimarannoilta eli EU-rannoilta neljä kertaa kesässä ja pienemmiltä yleisiltä uimarannoilta kolme kertaa kesän aikana.

Hanhiongelmaan ei ole löytynyt hyvää ratkaisua

Rauhoitettua valkoposkihanhea esiintyy Lahden uimarantojen osalta eniten Ankkurissa ja Mukkulassa. Niemelä sanoo, että rannat siivotaan joka aamu hanhien jätöksistä ja tarvittaessa myös toisen kerran päivän aikana.

Niemelä ei osaa arvioida, onko hanhitilanne pahentunut Lahdessa viime vuosien aikana. Hänen mukaansa yhteydenottoja hanhista ärsyyntyneiltä ihmisiltä tulee vuosittain kuitenkin vain alle kymmenen.

ESS:n hanhenkakka pistotestissä mukana olleet Möysän ja Mukkulan uimarannat selvisivät puhtain paperein. Jopa yhdessä hanhien osalta aktiivisimmassa lahtelaisrannassa, Mukkulassa ei näyttänyt ainakaan alkuvikosta olevan kikkareita ahdistukseksi asti. Kuva: Ronja Koskinen

EU:n lintudirektiivin suojelemaa valkoposkihanhea ei saa tappaa tai edes häiritä ilman ely-keskuksen lupaa. Kansallisesti hanhet aiheuttavat kuitenkin vuosittain mittavaa tuhoa ja esimerkiksi Lahdessa on arvioitu, että pahimmillaan pelkästään hanhien jätösten siivoamisesta voi koitua jopa 10 000 euron kustannukset kaupungille koko kesän ajalta.

Niemelän mukaan hanhiongelmaa pohditaan Lahdessa virkamiestasolla vuosittain, mutta vielä he eivät ole löytäneet toimivaa ja helppoa ratkaisua ongelman ratkaisemiseksi.

– Viime kesänä kokeilimme esimerkiksi muovijoutsenia, mutta nekään eivät toimineen pidemmän päälle, vaan hanhet tottuivat niihin ja huomasivat etteivät ne ole uhka, Niemelä sanoo.

Tänä kesänä esimerkiksi Espoo haki ely-keskukselta poikkeuslupaa häiritä Tapiolan nurmikentillä valkoposkihanhia koirilla ja sai sen.

– Moni suomalaiskaupunki painii saman ongelman kanssa. Olisi mielenkiintoista, jos yhä enemmän tuotaisi ilmi erilaisia kokemuksia ja keinoja, miten hanhiongelmaa on lähdetty ratkaisemaan ja miten paljon se on kustantanut ja onko keinot ylipäätään toimineet. Näin muiden kaupunkien olisi helppo lähteä kokeilemaan samaa, Niemelä pohtii

Hän muistuttaa, että heinä-elokuussa valkoposkihanhia saattaa esiintyä rannalla alkukesää enemmän, sillä hanhet ovat pesineet ja poikaset ovat kuoriutuneet.

Helteestä nauttii myös sinilevä, joten rannoilla kannattaa olla silmä tarkkana

Perinteisesti auringonpalvojat jäävät pyyhkeineen ruohikolle makoilemaan Möysän uimarannalla Lahdessa, mutta jokunen nautti auringosta myös rantahiekalla. Kuva: Ronja Koskinen

Hieman odotetustikin kohonnut lämpötila tuo mukanaan myös sinilevää. Niemelän mukaan Nastolassa Kirkonkylän Hevosniemen uimarannalla, Kymijärvellä sijaitsevalla Suppalan uimarannalla ja Villähteen Kukkasen uimarannalla on havaittu vähäinen määrä levää tiistaina. Keskiviikkona tarkastetuilla muilla Lahden uimarannoilla levää havaittiin myös vähän. Vähäinen määrä sinilevää ei estä uimista.

– Pitkään jatkuvat helteet nostavat riskiä, että sinilevää esiintyy runsaasti uimarantojen uimavesissä. Levätilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti. Vaikka levää olisi yhtenä päivänä runsaasti voi parin päivän päästä vesi olla taas uintikelpoista. Oma havainnointi ja arviointikyky ovat tärkeitä, Niemelä sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi