Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vapaaehtoisen ei tarvitse olla ammattilainen - "Riittää, että näkee hyvän lapsessa"

Toiminnanohjaaja Anna Mattila kertoo, että vapaaehtoisia koulutetaan seuraavan kerran elokuussa. Kuva: Minni Salminen

OmaKamu ry kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia aikuisia toimimaan lasten ja nuorten kavereina. Lahdessa toiminnasta vastaavan Harjulan Setlementin OmaKamun toiminnanohjaaja Anna Mattila kertoi Radio Voimalla seuraavan vapaaehtoisten koulutuksen alkavan 21. elokuuta.
- Toiminta on tarkoitettu 4-14 vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden huoltajalla on tunne, että lapsi kaipaisi elämäänsä yhden turvallisen aikuisen lisää. Omakamu.fi-osoitteessa voi käydä laittamassa hakemuksen. Aikuiset ilmoittautuvat etukäteen koulutukseen saman sivuston kautta. Meille saa tulla kuka tahansa turvalliseksi ja tavalliseksi itsensä luokitteleva aikuinen, joka kokee, että hänellä on antaa aikaa lapselle. Toki tarkistamme vapaaehtoisen valtuutuksella taustat rikosrekisteriotteella.

Mattila kertoi, että tänä vuonna on jo järjestetty yksi OmaKamu-koulutus.
- Kesän aikana olemme päässeet käynnistämään kaveriparien suhteita. Parasta on ollut, kun hakemuksista on tullut tunne, että nämä voisivat sopia toisilleen, ja kun aloitustapaamisessa huoltajan ja kamun välille syntyy yhteisymmärrys, ja kun kuulen kentältä siitä, miten ihanasti ensimmäinen tapaaminen on mennyt. Se on onnistumista, kun suhteet ovat lähteneet käyntiin.

Vapaaehtoinen aikuinen ja aikuista elämäänsä kaipaava lapsi voivat tehdä tapaamisissan kaikkea, mikä yhteisesti kiinnostaa.
- Yksi pikkukamu on opettanut jalkapalloa aikuiselleen. Tekeminen voi olla vaikkapa retkeilyä, leipomista tai leffareissua. Ajatus on siinä, että toiminta olisi mahdollisimman paljon maksutonta, sillä maksullisuus ei saa muodostua kynnyskysymykseksi toimintaan mukaan lähtemisestä. Pääpaino on läsnäolossa, muistutti Mattila.

OmaKamun toiminnanohjaaja alleviivasi vielä, ettei vapaaehtoisen tarvitse olla ammattilainen.
- Riittää, että näkee hyvän lapsessa. Yksinkertaisimmillaan lapsi saa vahvistuksen siitä, että hän kelpaa juuri sellaisena, kuin hän on. Joku nauttii hänen seurastaan. Se vahvistaa sitä hyvää, mitä lapsessa on, Mattila korosti.

Lue myös: Vapaaehtoiset pitävät veren liikkeellä
Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi