Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Uutisanalyysi: Keskustan sisäinen tuska voi kaataa Antti Rinteen korttitalon nopeastikin

Kannatusmontussa olevan puolueen kannattaisi kuunnella kansanedustaja Hilkka Kemppiä ja varapuheenjohtaja Juha Rehulaa.

Keskustan puheenjohtajuudesta kamppailevat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Totta kai tilanne on erittäin hankala, mutta ei kannata hötkyillä.

Näin sanoi keskustan ainoa hämäläiskansanedustaja, asikkalalainen Hilkka Kemppi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa viime viikolla.

Hötkyily ei varmastikaan kannata, mutta se on luontainen reaktio tilanteessa, jossa puolue juuri nyt on.

Silti Keskustan väen kannattaisi kuunnella nousevan tähtensä sanoja.

– Puolue ei ole pystynyt uudistumaan kestävällä tavalla ja se näkyy kannatuksessa nyt. Keskusta on kansanliike, jonka tulee löytää muutos paljon syvemmältä kuin johtajan vaihtamisesta, Kemppi sanoi.

Myös eduskunnasta pudonneen konkarin, puolueen varapuheenjohtajan Juha Rehulan ajatuksia kannattaa kuunnella tarkalla korvalla.

Vaikka hänen kansansuosionsa lässähti eduskuntavaaleissa, tuntee kenttäkiertämisen veteraani puolueensa niin syvällisesti kuin suinkin mahdollista.

– Onko keskustalle tarvetta? Mitä mieltä keskusta on? Nämä ovat kysymyksiä, joita kaikkien tulee tässä kansanliikkeessä syvällisesti pohtia, Rehula sanoi ESS:n maanantaina julkaisemassa haastattelussa.

Syvällisellä pohdinnalla, avoimella sekä kriittisellä keskustelulla ja puheenjohtajavaalilla voi olla puhdistava ja elvyttävä vaikutus puolueeseen, joka on historiansa suurimmassa kannatuskriisissä. Keskustalla on syvälliseen keskusteluun aikaa noin vuosi ja peräti kaksi puoluekokousta. Se on aivan riittävästi, jos pinna pitää.

Mutta pitääkö pinna?

Asikkalalaiskansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) on kehottanut puoluettaan syvälliseen keskusteluun. Pelkkä puheenjohtajan vaihtaminen ei keskustan tilannetta Kempin mukaan paranna. Kuva: Sami Kuusivirta

Kepun kannatus huitelee gallupeissa vain niukasti yli kymmenessä prosentissa.

Puolue päätyi ennätyksellisen vaalitappion jälkeen Antti Rinteen (sd.) hallitukseen ja sai kannettavakseen muun muassa valtiovarainministerin salkun.

Syyskuun alkupuolella puolue valitsee Kouvolassa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa uuden puheenjohtajan tehtävästä väistyvän Juha Sipilän tilalle.

Ehdokkaita tehtävään on tällä hetkellä kaksi: elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Keskustan ja hallituksen kannalta suurin ongelma on se, ettei kukaan johda hallituksen toiseksi suurinta puoluetta.

Puheenjohtaja valitaan suurella todennäköisyydellä tästä kaksikosta, vaikka kisaan asetettaisiin vielä lisää ehdokkaita.

Syksyllä valittavan puheenjohtajan pesti voi jäädä kovin lyhyeksi, sillä paikka on jälleen jaossa ensi kesänä sääntömääräisessä puoluekokouksessa Vantaalla.

Tässä piilee kroonistuvan kriisin riski.

Ei edes syyskuun alun ja uuden puheenjohtajan valinnan jälkeen.

Mika Lintilää ehdittiin toivoa kolmanneksi ehdokkaaksi keskustan puheenjohtajaksi, mutta hän ilmoitti heinäkuun alussa, ettei ole käytettävissä. Seuraavan kerran keskustan puheenjohtaja voi vaihtua jo ensi kesänä Vantaalla järjestettävässä sääntömääräisessä puoluekokouksessa. Kuva: Emmi Korhonen

Ennen joulua puolueen talo saattaa syttyä uudelleen tuleen, jos edellistä tulipaloa saadaan välissä edes sammutetuksi.

Kannatusmittaukset palaavat normaaliin parin-kolmen kyselyn kuukausirytmiin heti lomien jälkeen.

Jos keskustan kannatus näyttää vielä loka-marraskuussakin valuvan alaspäin, tietää se entisestään kiihtyvää sätkimistä ja jomottavampaa päänsärkyä hallituksen sisäisessä työskentelyssä.

Harvoin mikään hallitukseen päätynyt puolue on ollut niin sekaisin heti eduskuntavaalien jälkeen kuin keskusta on nyt. Kannatus sukeltaa ja sen myötä paniikkinappi on osalla keskustalaisista jo pohjassa, vaikka seuraaviin vaaleihin, kevään 2021 kuntavaaleihin, on aikaa liki kaksi vuotta.

Keskustassa osa tuntuu noudattava hyökkäys on paras puolustus -taktiikkaa. Osa vetää maltillisempaa ja rauhallisempaa linjaa.

Julkisuudenkipeimmät kepulaiset päivästä toiseen trollaavan kansanedustajan Mikko Kärnän johdolla kuitenkin keikuttavat hallitusvenettä tilanteessa, jossa tasaisempi liplattelu kohti tulevia myrskyjä saattaisi olla järkevämpi taktiikka.

Valtiovarainministeripuolue keskustan sisäinen kriisi voi kaataa pääministeri Antti Rinteen (sd.) vaalien jälkeen kyhäämän korttitalon. Kuva: Roni Rekomaa

On ymmärrettävää, että historiansa syvimmän kriisin äärellä oleva puolue pyrkii nostamaan omaa häntäänsä, kun kukaan muu sitä ei tunnu nostavan.

Vaikka keskustan asettamat kynnyskysymykset täyttyivät hallitusneuvotteluissa, puolueelle annettiin mahdollisuus kiukkuilla.

Rinteen hallituksen ohjelma on harvinaisen pitkä, mutta se on myös kovin ylimalkainen. Kirjaukset jättävät kullekin viidelle hallituspuolueelle kovasti tulkinnan varaa oman politiikkansa tueksi.

Kepu on käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen jo nyt niin usein kuin on kehdannut.

Keskusta ei kuole koskaan, vaikka jotkut sitä toivoisivatkin.

Keskustan tilanne rauhoittuu todennäköisesti vasta ensi kesänä puolueen sääntömääräisen puoluekokouksen jälkeen. Tuolloin vaihtoon voidaan laittaa koko nykyinen johto – tarvittaessa myös syyskuussa valittava puheenjohtaja. Pöydän puhdistaminen voi tapahtua kuitenkin liian myöhään Rinteen hallituksen toimintakyvyn kannalta.

Valtiovarainministeripuolueen sisäinen kriisi voi kaataa Antti Rinteen vaalien jälkeen kyhäämän korttitalon nopeastikin, mutta ne, jotka julistavat Suomen Keskustan lopullista kuolemaa, ovat varmuudella väärässä – taas.

Keskusta ei kuole koskaan, vaikka jotkut sitä toivoisivatkin.

Lue myös: Juha Rehula yllättyi Antti Rinteen valitsemasta hallituspohjasta - "Isänmaan etu tulee ensin ja sitten vasta puolueen"
 
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi