Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Väkivaltaiselle velanperijäkolmikolle pitkät vankeustuomiot – uhrin mukaan häntä uhattiin sorakuopalle viemisellä, ellei rahoja löydy

Uhri pyysi puhelimitse ystävältään 3 000 euroa. Ystävä soitti hätäkeskukseen kuullessaan taustalta pahoinpitelyn ääniä.

Käräjäoikeus antoi tuomion viime torstaina. Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Lahdessa viime huhtikuussa tapahtuneeseen väkivaltaiseen velanperintään osallistuneet kolme miestä kunkin 2 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Uhri oli tavannut vastaajat sovitusti parkkipaikalla, jossa oli juteltu ja poltettu tupakkaa. Siellä uhrin kasvoille oli sumutettu kaasua ja hänet oli pantu autoon, jolla hänet vietiin erään hallin pihalle toisella puolella Lahtea.

Uhri talutettiin käsistä kiinni pitäen halliin. Siellä hänet sidottiin ilmastointiteipillä ja sidontaliinoilla tuoliin ja häntä pahoinpideltiin lyömällä pesäpallomailalla ja ampumalla kuula-aseella. Yksi kuulan aiheuttama jälki oli otsassa.

Uhrin mukaan vastaajat vaativat häneltä rahaa erilaisia summia tuhansista euroista ylöspäin. Vaatimuksia tehostettiin uhkaamalla sorakuopalle viemisellä. Uhri pyysi puhelimitse ystävältään 3 000 euroa. Tämä luuli ensin soittajan pilailevan, mutta kun hän kuuli taustalta pahoinpitelyn ääniä, hän soitti hätäkeskukseen.

Sen perusteella poliisi osasi soittaa uhrille, ja kolmikko uhreineen poistui kiireesti hallista. Poliisi tavoitti heidät erään huoltamon pihalla. Oikeudessa todistajana kuullun poliisin mukaan uhri oli ollut erittäin pelokas.

Lue myös: Lahtelaiset velanperijät löivät ja potkivat uhriaan sekä ampuivat kymmeniä kertoja lähietäisyydeltä kuula-aseella
 

Tuhansien eurojen korvaukset

Kun uhria myöhemmin kuulusteltiin ja kertomus kirjattiin, uhri ei halunnutkaan kertomustaan paperille ja hän muutti sitä. Hän oli pelännyt vastaajien reaktioita.

Poliisivankilassa olleessaan vastaajat olivat yrittäneet viestiä keskenään sopiakseen kertomuksista.

Vastaajat kiistivät syytteen törkeästä vapaudenriistosta. Heidän mukaansa uhri olisi voinut halutessaan poistua hallista. Uhri oli sidottu sen jälkeen, kun häneltä löytyi puukko.

Vastaajista kaksi oli tunnustanut pääosan väkivallasta. Käräjäoikeuden mielestä kolmaskaan vastaaja ei voinut olla tietämätön uhriin kohdistetusta väkivallasta, johon hän oli siten suhtautunut vähintään hyväksyvästi.

Uhri oli saanut toiseen käsivarteen syvän viiltohaavan. Vastaajien mukaan haava syntyi, kun puukko oli livennyt uhrin teippauksia irrotettaessa. Oikeus ei väitteeseen uskonut.

Uhrin mukaan hänen päähänsä oli laitettu huppu jo ennen automatkaa. Oikeuden mukaan tästä ei ollut näyttöä.

Käräjäoikeus tuomitsi oululaisen Henri Jalmari Pynnösen (s. 1988) sekä lahtelaiset Janne Johannes Salokosken (s. 1987) ja Jarkko Eemil Juhani Veijonmaan (s.1996) törkeästä vapaudenriistosta ja törkeän ryöstön yrityksestä ja velvoitti heidät yhteisvastuullisesti maksamaan uhrilleen korvauksia 6 500 euroa.

Oikeus passitti vastaajat Mikkelin vankilaan.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi