Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Venäjän-matkailu helpottuu olennaisesti – Lahdesta voi matkata Pietariin lokakuusta alkaen lähes hetken mielijohteesta

Lahtelainen matkanjärjestäjä iloitsee mullistuksesta. Halvan viinan saanti ei kuitenkaan helpotu.

Pietarin kaupungin rakentaminen suolle oli 1700-luvun jättihanke. Iisakin kirkon rakennuskivet tuotiin Suomesta. Kuva: Heikki Löfman

Venäjän-matkailun suurin kompastuskivi on madaltumassa huomattavasti.

Venäjä aikoo ottaa käyttöön sähköisesti haettavan, ilmaisen viisumin. Sähköisen viisumin luvataan olevan myös nopea.

Tiettävästi uudistus astuu voimaan jo lokakuussa koskemaan Pietaria ja lähiympäristöä ja vuonna 2021 koko Venäjää. Presidentti Vladimir Putinin kerrotaan allekirjoittaneen asiaa koskevan määräyksen jo viime viikolla.

Samanlainen e-viisumi on jo koekäytössä Venäjän Kaukoidässä ja Kaliningradin alueella.

Nyt vain laivalla

Suomalaisia ei Pietarissa juuri näy, mutta kansainvälinen turismi on kasvanut räjähdysmäisesti. Elma-matkojen toimitusjohtaja Antti Holopainen

Nyt Venäjälle voi matkustaa ilman viisumia 72 tunniksi risteilymatkustajana, Se tarkoittaa Suomesta käsin matkaa Saimaan kanavan kautta tai laivalla Helsingistä.

Muulloin joutuu hankkimaan viisumin, jonka saaminen vaatii aikaa, vaivaa ja rahaa. Pelkkä yksikertaviisumi maksaa noin sata euroa, ja nimensä mukaan sillä voi käydä rajan takana yhden kerran. Lisäksi viisumin saantia varten on toimitettava passi matkatoimistoon, sillä viisumitarra liimataan kiinni passiin.

Ei aiheuta viinarallia

Uudistuksessa ei siis ole kyse viisumivapaudesta, joka vaatisi koko EU:n ja Venäjän välisen vastavuoroisen sopimuksen. Venäläiset tarvitsevat siis edelleen Schengen-alueen viisumin päästäkseen Suomeen.

Sähköinen viisumi ei liioin aiheuta suurta viinarallia Viron-matkailun tapaan, sillä Venäjän tullimääräykset eivät muutu mitenkään. Viinaa saa tuoda vain litran kerrallaan ja sekin vaatii yöpymisen maassa. Bensaralli taas vaatii kärsivällisyyttä, sillä rajalla voi joutua odottamaan tuntikausia molempiin suuntiin.

Kuva: Timo Filpus

Nopeat Allegrot

Helsinki-Pietari-junamatka taittuu jo nyt 3,5 tunnissa, Lahdesta tunnin nopeammin. Ilmaisen pikaviisumin voimin voisi siis pistäytyä Pietarissa lähes hetken mielijohteesta. Viipurissa ennättää viettää koko päivän nopean Allegron ansiosta.

Junia kulkee neljä suuntaansa joka päivä, ja lipun voi ostaa netistä tai asemalta. Hinta riippuu kysynnästä. Rajamuodollisuudet hoidetaan liikkuvasta junassa, mutta Venäjän puolella on varauduttava passintarkastukseen ja matkatavaroitten läpivalaisuun pääteasemilla.

Ilmaista viisumipalvelua

Lahtelainen Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu eli tuttavallisemmin Elma-matkat on suuri viisumien välittäjä.

– Olemme tosi iloisia, vakuuttaa toimitusjohtaja Antti Holopainen uutista sähköisestä viisumista.

Olemme tosi iloisia. Elma-matkojen toimitusjohtaja Antti Holopainen

– Edistämme matkailua Venäjälle, mutta viisumien välitys on ollut meille palvelua nollakatteella. Viisumin hinta nousee korkealle, jossa siinä on usea välittäjäporras.

Elma-matkat välittää kymmeniä viisumeita viikoittain. Holopaisella ei vielä maanantaina ollut asiasta tarkempaa tietoa kuin tiedotusvälineitten kertoma.

– Kuulin asiasta ensimmäisen kerran noin kuukausi sitten. Nyt otamme asiasta selvää.

Huippuvuosi 2013

Holopainen suosittelee ensimmäisiksi Venäjän-matkakohteiksi Viipuria ja Pietaria niiden läheisyyden vuoksi. Turistien suosimissa paikoissa pärjää ilman venäjän kielen taitoa, hän vakuuttaa.

– Pietari on miljoonakaupunki ja merkittävä kulttuurikaupunki. Suomalaisia siellä ei juuri näy, mutta kansainvälinen turismi on kasvanut räjähdysmäisesti. Satamassa on suuria amerikkalaisia risteilyaluksia.

Rajanylityksiä Suomesta Venäjälle oli viime vuonna kaikkiaan 7,2 miljoonaa, joista suurin osa venäläisten matkaajien tekemiä. Rajanylitys on yhden henkilön yhteen suuntaan tekemä matka. Ylitysten huippuvuosi oli 2013. Matkustukseen vaikuttaa suuresti ruplan vaihtokurssi.

Pietariin pääsee omalla autolla seitsemältä rajanylityspaikalta. Niistä suosituimmaksi on noussut Nuijamaa Lappeenrannan lähellä: yli 2,5 miljoonaa ylitystä. Vainikkalasta pääsee yli vain junalla.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi