Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päihdeklinikan vastaava ohjaaja: huumekauppa on Lahdessa avointa ja törkeää - "kaupunkilaisten raivo ja viha nousevat"

Pasi Tuomaila neuvoo ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli huumeiden käyttöä tulee vastaan kaupungilla. Kuva: Minni Salminen

- Omaa käyttöhistoriaa minulla on huumemaailmasta reilut 20 vuotta. Vankilat ja laitokset on käyty läpi. Vuonna 2012 syksyllä kävin lähellä kuolemaa ja sen kautta lähdin raitistumaan ja laittamaan omaa elämää kuntoon, kertoo Lahden Avominne Päihdeklinikan vastaava ohjaaja Pasi Tuomaila Radio Voiman haastattelussa.

- Seitsemästä raittiista vuodesta tämä on ollut vaikein vuosi erojen ja muuttojen vuoksi. Tärkeintä on ollut oma näkemys menneisyyteen. En voi mitään enää niille asioille, joita on tapahtunut ja ne toimivat voimavarana tänä päivänä elämässäni.

Julkista huumekauppaa Lahden kaduilla

Lahden huumetilanteesta Tuomaila nostaa esille huumeiden näkymisen kaduilla.

- Huumekauppa, jota tehdään julkisesti näkyvillä, on tänä päivänä avointa ja törkeää. Toinen tärkeä asia on huumeiden näkyvän käyttämisen lisääntyminen lasten. Viimeksi eilen (sunnuntaina) illalla näin ikkunastani käyttäjän piikittämässä itseään Mariankadulla.

- Ei ole oikein, että joudumme väistelemään puistoissa tai leikkipaikoissa huumeidenkäyttäjiä, Tuomaila pahoitteli.

Miksi osa näkee huumeidenkäytön ongelmat Lahdessa selvemmin ja osa taas ei?

- Kun aiheesta puhutaan paljon, niin ihmiset ryhtyvät tarkkailemaan ympäristöään enemmän. Varsinkin itse entisenä käyttäjänä näen käytön helpommin.

- Se mitä päihderiippuvainen tuolla tekee, on hänelle ihan normaalia. Kulttuuri myös periytyy käyttäjien piirissä. Kun vanhempi kaarti käyttää tietyllä tavalla, niin uusi kaarti ryhtyy käyttämään samalla tavalla ja ongelma pahenee.

Ota yhteyttä poliisiin

Pasi Tuomaila neuvoo lahtelaisia ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli huumeiden käyttöä tulee vastaan kaupungilla.

- Siihen ei kannata mennä itse puuttumaan, siitä voi koitua seurauksia. Oma turvallisuus on ensisijaisen tärkeätä. Poliisi tekee omat arvionsa, tullako paikalle vai ei. Aina resurssit eivät riitä, Tuomaila arvioi.

Yhteistyö huumeongelmien selvittelyssä eri toimijoiden välillä on ensiarvoisen tärkeää.

- Tarvitsemme ammatillisuutta, kokemuksellisuutta ja tiedon ja taidon jakamista. Kun yhdistämme kokemuksemme, niin siitä tulee tulosta.

- Tämä on vähän kuin joukkuepeliä. Ryhdytään rakentamaan taktiikkaa, erilaisia kuvioita ja aletaan toteuttaa.

Kun oma nuori käyttää huumeita

Tuomaila ohjeisti, miten kannattaa toimia, mikäli epäilee oman lapsensa käyttävän huumeita.

- Puheeksi ottaminen ja puuttuminen on kaiken a ja o! Yleensä silloin kun herää epäilys, niin se on oikea.

Tuomailan mukaan käyttäjän persoonallisuus alkaa muuttua heti.

- Tärkeää on myös yhteistyö koulun, kodin ja muiden yhteisöjen kesken. Nuorten huumeidenkäytön tai kokeilujen ei pitäisi olla suotavaa tai ok, Tuomaila sanoi.

Yleensä koti ei ole paras paikka keskustelun avaamiselle nuoren kanssa, sillä kodissa on opittu tiettyä toimintatapoja. Siellä on helppo räjähtää ja kieltää koko asia.

- Kukaan ei lähde heti myöntämään käyttävänsä huumeita. Syyttely ja kauhistelu pitää myös unohtaa. Osoita huolta ja kerro miksi olet huolissasi. Tuo esille ne selkeät muutokset, joita näet nuoressa, neuvoo Tuomaila.

Päihteistä luopuminen on pelottavaa

Radio Voiman haastattelussa pohdittiin vielä katkolle pääsyn haasteita Lahdessa.

- Katkolle ja hoitoon pääsyä pitäisi helpottaa huomattavasti. Kun ihminen hakeutuu katkolle, on hänellä yleensä akuutti kriisi päällä ja hoitoon pitäisi päästä heti.

- Jos järjestelmämme muuttuu niin, että edellytetään, että hoitoon tulijan pitää käydä paikalla monen viikon ajan ja osoittaa sillä tavalla motivaatiotaan, niin ihminen putoaa pois sieltä. Päihderiippuvainen ei pysty sitoutumaan mihinkään ja sitten kun tulee aika lähteä katkolle tai hoitoon, niin asia ei enää olekaan akuutti, sanoo Tuomaila.

Raivo ja viha nousevat

Tuomaila toi esille myös huolensa kaupunkilaisten kyllästymisestä tilanteeseen.

- Lahtelaiset alkavat olla aika kyllästyneitä tähän ilmiöön. Raivo ja viha nousevat esille. Pian tässä mennään siihen, että kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja siinä kohdassa voi tulla aika rumaa jälkeä.

- Vuoden 2018 lokakuussa meillä oli huumekeskusteluilta ja sen tiimoilta piti kutsua laaja-alaisesti toimijoita kokoon. Odotan edelleen yhteydenottoa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päättäjiltä ja kaupunginvaltuuston johdolta, muistutti Tuomaila.

Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi