Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

22 vuotta ja seitsemän kuukautta kansaa edustanut Juha Rehula vajosi vaalien jälkeen syviin vesiin – nyt hän puhuu suunsa puhtaaksi

Keskustan hollolalainen varapuheenjohtaja liikuttuu myöntäessään, että puolue kiilasi jossain vaiheessa tärkeysjärjestyksessä perheen ohi. "Ei mennyttä voi korvata".

Juha Rehulan liki neljännesvuosisadan kestänyt kansanedustajan ura päättyi kevään eduskuntavaaleissa. "Se oli kova paikka. Tosi kova paikka. Ja on sitä vieläkin." Kuva: Mirja Hussain

– Kun sinä kysyt, minä vastaan. Lyhyt vastaus on, että edelleen vituttaa.

Näin kuvailee tuntojaan puhelimitse Mikkelin Anttolassa mökillään oleva entinen sosiaali- ja terveysministeri, entinen perhe- ja peruspalveluministeri – ja entinen kansanedustaja.

Pari päivää puhelinkeskustelun jälkeen Juha Rehula (kesk.) istuu Hollolan Matkakeitaalla pöydän ääressä ja hörppää kahvia.

– Olen nähnyt tänä kesänä enemmän poikani pelejä kuin vuosiin.

Pian täysi-ikäistyvä poika pelaa pesäpalloa Vimpelissä.

– Minullahan ei ole muuta kuin aikaa, hän sanoo ja kertoo ajaneensa pitkiäkin matkoja pojan pelien perässä.

Rehula kiertelee pesäpallopelien lisäksi ravien perässä.

– Jonkin verran myös kepun tilaisuuksia. Annan kesän mennä ja alan sen jälkeen etsiä töitä.

Kun piti lähteä neuvottelemaan, mietin, että jos sittenkin vain painelisin Saimaan saareen. Ex-kansanedustaja Juha Rehula

"Puolue on ollut tärkeämpi kuin perhe"

Kovin vakava mies. Rehulan pokerinaama pysyy tiettyyn rajaan asti, vaikka vaikeaa näyttää olevan.

Pienen hiljaisen hetken jälkeen Rehula sanoo jotain, minkä harva poliitikko on valmis myöntämään julkisesti.

– Puolue on ollut tärkeämpi kuin perhe.

Se on lause, joka näyttää kirjoitettuna tavattoman kornilta, mutta kertoo myös siitä, kuinka paljon Rehula on työtään kaikkine sen epämiellyttävyyksineenkin rakastanut.

– Puolue on ajanut monessa kohdassa ohi. Se on aika kova paikka nyt. Sitä ei saa takaisin. Se on ollutta ja mennyttä.

Rehula ei oikeastaan enää edes yritä peitellä liikutustaan.

Siksikö Rehula käy ahkerammin poikansa peleissä tai tekee tyttärelleen aiempaa useammin kesäkeittoa? Onko nyt takaisinmaksun aika?

– Ei, se juna meni jo. Ei mennyttä voi korvata.

Perheeltä riistetty aika korventaa syvältä. Kovin kiitollinen hän on siitä, että perhe on yhä kasassa, vaikka ukko on huidellut 25 vuotta ympäriinsä.

Juha Rehula ei ota kunniaa eteläisen kehätien rakentumisesta, vaikka sanoo olleensa siinä huoneessa, jossa valtionrahoituksesta päätettiin. Kuva: Mirja Hussain

Syvissä vesissä

Rehula putosi eduskunnasta kevään vaaleissa. Hän myöntää käyneensä syvissä vesissä, ja käy siellä välillä vieläkin.

– Viime yönä nukuin erityisen hyvin. Heräsin vasta puoli kahdeltatoista. On ollut toisenlaisiakin öitä. Olen tällainen märehtijä.

Kolmen kuukauden takaista vaalitulosta on ollut vaikea hyväksyä.

– Käynnissä on keräilyvaihe. Tulos tuli täysin puun takaa.

Vaikka Rehula oli noudattanut entisen kollegansa ohjeita säntillisesti – eli siivonnut työhuoneensa eduskunnassa ennen vaaleja – kyse oli enemmänkin rituaalista kuin siitä, että hän olisi todella pelännyt putoavansa.

Niin kuitenkin kävi. Keskustan kannatus romahti koko maassa. Hämeen vaalipiirissä tiputus oli 7,6 prosenttiyksikköä. Samalla paikkamäärä suli kolmesta yhteen. Ainoan paikan nappasi asikkalalainen Hilkka Kemppi.

Rehula jäi varalle.

– Onneksi ero äänissä oli 280 eikä 28.

Viime yönä nukuin erityisen hyvin. Heräsin vasta puoli kahdeltatoista. On ollut toisenlaisiakin öitä. Olen tällainen märehtijä. Juha Rehula

Rehula sanoo, ettei jossittelu auta, vaikka sitä ihmismieli tuppaa tappion hetkellä tekemäänkin. Rehula on vakuuttunut, että tippumiselle on lukuisia syitä, ei yksittäistä ratkaisevaa romahduttajaa.

Ajattelivatko äänestäjät Rehulan paikan olevan "varma" ja äänestivät siksi toista ehdokasta? Mediakin rummutti Rehulan läpimenoa lähes varmana. Myös tämän jutun kirjoittaja.

Vaikuttiko hallituksen neljä vuotta kestänyt sote-sekoilu, joista kahtena ensimmäisenä Rehula kantoi vastuuministerin salkkua? Jättikö joku äänestämättä jopa siksi, että Rehula puhui julkisesti uupumisestaan työtaakan alla?

Kaikkea tätä ja paljon enemmän Rehula on vaalien jälkeen miettinyt. Edes kotikenttä ei pitänyt. Hollolassa Rehulan äänimäärä romahti.

Keväällä 2007 ja 2011 Rehula sai molemmilla kerroilla Hollolasta hieman alle 1 500 ääntä, keväällä 2015 hän sai hieman yli 1 500 ääntä. Keväällä 2019 äänimäärä oli vain runsaat 900.

Jos 1 500 äänen trendi Hollolassa olisi pitänyt, Rehula olisi nyt kansanedustaja. Ehkä jopa ministeri. Jos, jos ja jos.

Rehulan ohella rannalle keskustalaisista jäi Hämeestä myös lahtelainen Martti Talja. Hän ehti istua eduskunnassa yhden kauden eli neljä vuotta. Rehula edusti kansaa Arkadianmäellä peräti 22 vuotta ja seitsemän kuukautta.

Se on valtavan pitkä aika. Elämään on viimeisen neljännesvuosisadan aikana mahtunut kovin vähän muuta kuin politiikkaa. Tippumisen aiheuttama aukko elämään on äärimmäisen suuri.

Juha Rehulan pesti keskustan varapuheenjohtajana päättyy ensi kesänä Vantaalla järjestettävässä puoluekokouksessa - yli 99 prosentin todennäköisyydellä. Kuva: Mirja Hussain

Keskustan pohjakosketus voi olla vasta edessä

Viimeisimmissä gallupeissa keskustan kannatus on vain hädin tuskin päälle kymmenen prosentin. Se on hätkähdyttävän huono luku puolueelle, jonka kannatus oli kevään 2015 eduskuntavaaleissa yli 21 prosenttia.

– Eikä pohjakosketusta ole välttämättä edes vielä otettu, Rehula arvioi.

Ennennäkemättömässä kannatusmontussa makaava keskusta vaihtaa syksyllä puheenjohtajaa. Juha Sipilä jättää tehtävänsä syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Rehula myöntää pohtineensa syvällisestikin sitä, että molemmat Juhat lähtisivät samalla ovenavauksella.

– Ajatukset juoksee laidasta laitaan lähtien siitä, että pitäisi jättää koko politiikka ja ihan totaalisesti kaikki, mutta en ole pystynyt sellaistakaan päätöstä vielä tekemään.

Rehula kuitenkin jatkanee puolueensa varapuheenjohtajana ensi kesänä Vantaalla järjestettävään sääntömääräiseen puoluekokoukseen asti. Sen jälkeen on muiden vuoro.

– Yli 99 prosentin todennäköisyydellä en ole ehdolla.

Sitten Rehula yllättää.

Hän alkaa kysymättä kertoa siitä, kuinka paljon häntä on toivottu mukaan puheenjohtajakisaan. Lukuisat pyynnöt tuntuvat imartelevan miestä, jolla on omien sanojensa mukaan jäljellä vain "itsetunnon rippeet".

– Olen pohtinut asiaa, mutta tämä ei ole johtamassa yhtään mihinkään. Realismia on se, etten tulisi missään tapauksessa valituksi. En minä ole nyt ehdolla yhtään mihinkään. Haastajaehdokkaita kisa kuitenkin kaipaisi.

Toistaiseksi vakavasti otettavia ehdokkaita on kaksi: puolueen varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Rehulan pelko on, että kisa typistyy sisäsiistiksi henkilövaaliksi, kun pitäisi puhua myös valtavan isoista, perustavaa laatua olevista kysymyksistä.

– Onko keskustalle tarvetta? Mitä mieltä keskusta on? Nämä ovat kysymyksiä, joita kaikkien tulee tässä kansanliikkeessä syvällisesti pohtia. Puolueen syvällistä itsetutkiskelua ei voi tai saa välttää vain puheenjohtajaa vaihtamalla, hän painottaa.

Juha Rehula sanoo, että "harmittelee aivan valtavasti" sitä, ettei päässyt päättyvällä viikolla Suomi-Areenalle, eikä voisi ironisempi olla. Rehulan kesä kuluu raveissa, mökillä ja pesäpallokatsomoissa. Kuva: Mirja Hussain

Hallitusneuvottelut vai Saimaan saari?

Rehula puhuu valtavasti. Punnittua tekstiä ja ajatuksen virtaa. Hän on selvästi märehtinyt asioita todella syvällisesti viimeisten viikkojen aikana.

Rehula kertoo esimerkiksi siitä, kuinka hankalaa oli "kerätä" itsensä "edustuskuntoon", kun kutsu hallitusneuvotteluihin kävi. Rehula ja "melkein kaikki" keskustalaiset olivat vaalien jälkeen varmoja, että tie käy oppositioon.

Toisin kuitenkin kävi. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) suorastaan aneli kepun mukaansa Säätytalolle.

– Kun keskiviikkona piti lähteä neuvottelemaan, myöhään tiistai-iltana mietin, että jos sittenkin vain painelisin Saimaan saareen. Ei minua kukaan olisi siellä [hallitusneuvotteluissa] kaivannut. Tai kauniimmin sanottuna: poisjäämiseni olisi ymmärretty.

Niin puolueensa mies Rehula kuitenkin on, että hän veti puvun päälle, kravatin kaulaan ja kipusi Säätytalon portaat neljänsiä hallitusneuvotteluitaan varten.

Hallitus saatiin kasaan yllättävänkin nopeasti, vaikka vaikeaakin oli.

– Neuvotteluiden aikana huomasin taas sen, että puolueiden välillä todellakin on eroja, Rehula sanoo niin painokkaasti, että lause pitäisi kirjoittaa isoilla kirjaimilla.

Palaset on pöydällä ja yritän niistä koota jotain järkevää. Juha Rehula

Rehulaa ei kysytty valtiosihteeriksi

Kevään vaalien jälkeen lehtien palstoilla spekuloitiin, mitä Rehula aikoo tehdä seuraavaksi ja hakeeko hän kansanedustajan sopeutumisrahaa – ja jos hakee, milloin hakee.

Nyt hän kertoo hakeneensa sopeutumisrahaa. Teoriassa se turvaa hänelle toimeentulon eläkepäiviin asti, koska hän ehti olla eduskunnassa niin kauan ja on tarpeeksi "vanha".

Kotiin hän ei kuitenkaan aio jäädä.

Onko puhelin pärrännyt työtarjousten merkeissä?

– Ei ole hirveästi pärrännyt, Rehula sanoo ja hymähtää kuivasti.

Mediassa huhuiltiin, että Rehulasta olisi tehty jonkun keskustaministerin muhkeapalkkainen valtiosihteeri. Eipä kuitenkaan tehty. Rehula sanoo, ettei häntä edes pyydetty tehtävään.

– En tiedä, mitä olisin vastannut, jos olisi kysytty. Sitä ei kuitenkaan tarvinnut pohtia, koska kukaan ei missään vaiheessa kysynyt.

Nimi pyöri valtiosihteerispekulaatioissa viikkotolkulla, mutta Rehulan kiinnostusta tai aikeita kukaan ei kysellyt.

– Vinkkinä toimittajille, että kysymällä saa vastauksen mieltä askarruttaviin asioihin.

"Palaset on pöydällä ja yritän niistä koota jotain järkevää, vikka ne eivät oikein tunnu sopivan yhteen keskenään", Juha Rehula kuvailee tilannettaan eduskunnasta putomaisen jälkeen. Kuva: Mirja Hussain

"Mitä minusta tulee, kun kasvan isoksi pojaksi?"

Rehula pohti nuorempana maamittarin uraa. Ei tullut maamittaria. Jos elämä olisi mennyt eri tavalla, hän olisi omien sanojensa mukaan "jonkun kepulaisen kunnan kunnanjohtaja". Hallintotieteitä hän opiskeli aikoinaan Tampereen yliopistossa. Hakeutuminen takaisin yliopistoon on pohdinnassa.

Rehula on selvästi melkoisen epävarma siitä, mitä hän seuraavaksi tekee.

– Olen nyt siinä asennossa, että mietin, mitä minusta tulee, kun kasvan isoksi pojaksi. Palaset on pöydällä ja yritän niistä koota jotain järkevää, vaikka ne eivät oikein tunnu sopivan yhteen keskenään.

Kuten Rehula kryptisyydessään kiehtovat Facebook-päivityksensä usein päättää: matka jatkuu, ja se matka on eteenpäin.

Ex-kansanedustaja

Juha Rehula

56-vuotias hollolalainen ex-kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja.

Toimi kansanedustaja vuosina 1996–2019.

Toiminut keskustan varapuheenjohtaja vuodesta 2012.

Sosiaali- ja terveysministeri 2010–2011.

Perhe- ja peruspalveluministeri 2015–2017.

Hollolan valtuuston jäsen vuodesta 1985.

Hollolan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja. Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston 2. varapuheenjohtaja.

Valtakunnallisen hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestön Suomen Hippoksen puheenjohtaja vuodesta 2018.

Koulutukseltaan sosionomi.

Naimisissa, kahden lapsen isä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi