Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lääkkeet loppuivat, joten lahtelaismies tilasi niitä laillisesti ulkomailta - "Olen joutunut käyttämään tätä keinoa useamman kerran"

Jos lääkevalmisteen saatavuudessa on tilapäinen katkos, tulee myyntiluvan haltijan ilmoittaa siitä Fimealle, joka julkaisee ilmoitukset tilapäisistä saatavuushäiriöistä verkkosivuillaan. Kuva: Pertti Louhelainen

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö, joka näkyy myös Suomessa. Lahtelainen Esko Passila törmäsi ongelmaan ensi kerran kolme vuotta sitten, eikä jäänyt toimettomaksi.

Passila löysi saksalaisesta verkkokaupasta tarvitsemiaan lääkkeitä, joita ei ollut saatavilla kotimaassa. Ulkomaisessa verkkokaupassa lääkkeet olivat peräti edullisempia kuin Suomessa. Tilaamiseen tarvitaan vain lääkäriltä kansainvälinen resepti, jonka skannattu kopio riittää nettiapteekeille. Tämä on laillista, sillä EU:n jäsenmaissa toimii laillisia lääkkeitä myyviä verkkopalveluita.

– Olen joutunut käyttämään tätä keinoa viime vuosien aikana useamman kerran. Saksalaiset nettiapteekit ovat yleensä luotettavia ja minulla on vain hyviä kokemuksia. Tarkka kuitenkin kannattaa olla, Passila kertoo.

Nettikaupasta tilaaminen on mahdollista, mutta ei kovin yleisesti tiedossa. Fimean lääkejakelun jaostopäällikön Pirjo Rosenbergin mukaan vain harvat tilaavat reseptilääkkeitä ulkomailta.

– Jonkin verran lääkkeitä tilataan ulkomailta, mutta se ei ole kovin tyypillistä. Olemme yrittäneet muistuttaa ihmisiä siitä, että sivuston laillisuus ja luotettavuus pitää tarkistaa, Rosenberg kertoo.

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka vastaa Suomen lääkevalvonnasta.

Lääkkeiden loppuessa apteekista voi nettikauppaan turvautuminen olla ainoa keino. Mahdollisuus on silti tiedossa vain harvalla. Arkistokuva. Kuva: Mirja Hussain

Kuluttajan täytyy tuntea nettikaupan vaarat

Suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Internetin kautta lääkkeitä tilatessa on suuri riski saada laadukkaan lääkkeen sijasta lääkeväärennös.

Laillinen toimija ilmoittaa verkkosivuillaan kaikki yhteystietonsa. Jos verkkosivuilla ilmoitetaan yhteystietoina ainoastaan epämääräinen sähköpostiosoite tai puhelinnumero, on sivusto todennäköisesti laiton. Laillinen verkkoapteekki ei myöskään myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Olemme yrittäneet muistuttaa ihmisiä siitä, että sivuston laillisuus ja luotettavuus pitää tarkistaa. Fimean lääkejakelun jaostopäällikön Pirjo Rosenberg

EU-alueella on käytössä yhteinen tunnus, josta voi tunnistaa lailliset verkkoapteekit. Lääkkeiden luokittelussa ja niiden toimitusehdoissa voi olla jäsenvaltiokohtaisia eroja.

Kyseessä on monisyinen ongelma

Saatavuusongelmiin ei ole olemassa yhtä yksittäistä syytä. Lääkkeiden valmistus ja jakelu on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat kaikki eri toimijat lääkkeiden ja niiden raaka-aineiden valmistajista ja jakelevista tukkukaupoista apteekkeihin, sairaaloihin ja alan viranomaisiin.

Tarvittaessa potilas ohjataan hankkimaan lääkäriltä uusi resepti rinnakkaisvalmisteelle, mikäli apteekissa ei voida vaihtaa lääkettä automaattisesti.

Saatavuushäiriöihin etsitään ratkaisua myös entistä paremmasta viranomaisyhteistyöstä. Tällöin ongelma ei päätyisi asiakkaan harteille.

– Sellainen parannus on tekeillä, että lääkäreillä olisi ajantasainen tieto puuttuvista lääkkeistä. Reseptit voitaisiin tällöin kirjoittaa jo valmiiksi niille tuotteille, joita on tarjolla, Rosenberg sanoo.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi