Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö, joka näkyy myös Suomessa. Lahtelainen Esko Passila törmäsi ongelmaan ensi kerran kolme vuotta sitten, eikä jäänyt toimettomaksi.
Passila löysi saksalaisesta verkkokaupasta tarvitsemiaan lääkkeitä, joita ei ollut saatavilla kotimaassa. Ulkomaisessa verkkokaupassa lääkkeet olivat peräti edullisempia kuin Suomessa. Tilaamiseen tarvitaan vain lääkäriltä kansainvälinen resepti, jonka skannattu kopio riittää nettiapteekeille. Tämä on laillista, sillä EU:n jäsenmaissa toimii laillisia lääkkeitä myyviä verkkopalveluita.
– Olen joutunut käyttämään tätä keinoa viime vuosien aikana useamman kerran. Saksalaiset nettiapteekit ovat yleensä luotettavia ja minulla on vain hyviä kokemuksia. Tarkka kuitenkin kannattaa olla, Passila kertoo.
Nettikaupasta tilaaminen on mahdollista, mutta ei kovin yleisesti tiedossa. Fimean lääkejakelun jaostopäällikön Pirjo Rosenbergin mukaan vain harvat tilaavat reseptilääkkeitä ulkomailta.
– Jonkin verran lääkkeitä tilataan ulkomailta, mutta se ei ole kovin tyypillistä. Olemme yrittäneet muistuttaa ihmisiä siitä, että sivuston laillisuus ja luotettavuus pitää tarkistaa, Rosenberg kertoo.
Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka vastaa Suomen lääkevalvonnasta.

Kuluttajan täytyy tuntea nettikaupan vaarat
Suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Internetin kautta lääkkeitä tilatessa on suuri riski saada laadukkaan lääkkeen sijasta lääkeväärennös.
Laillinen toimija ilmoittaa verkkosivuillaan kaikki yhteystietonsa. Jos verkkosivuilla ilmoitetaan yhteystietoina ainoastaan epämääräinen sähköpostiosoite tai puhelinnumero, on sivusto todennäköisesti laiton. Laillinen verkkoapteekki ei myöskään myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.
EU-alueella on käytössä yhteinen tunnus, josta voi tunnistaa lailliset verkkoapteekit. Lääkkeiden luokittelussa ja niiden toimitusehdoissa voi olla jäsenvaltiokohtaisia eroja.
Kyseessä on monisyinen ongelma
Saatavuusongelmiin ei ole olemassa yhtä yksittäistä syytä. Lääkkeiden valmistus ja jakelu on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat kaikki eri toimijat lääkkeiden ja niiden raaka-aineiden valmistajista ja jakelevista tukkukaupoista apteekkeihin, sairaaloihin ja alan viranomaisiin.
Tarvittaessa potilas ohjataan hankkimaan lääkäriltä uusi resepti rinnakkaisvalmisteelle, mikäli apteekissa ei voida vaihtaa lääkettä automaattisesti.
Saatavuushäiriöihin etsitään ratkaisua myös entistä paremmasta viranomaisyhteistyöstä. Tällöin ongelma ei päätyisi asiakkaan harteille.
– Sellainen parannus on tekeillä, että lääkäreillä olisi ajantasainen tieto puuttuvista lääkkeistä. Reseptit voitaisiin tällöin kirjoittaa jo valmiiksi niille tuotteille, joita on tarjolla, Rosenberg sanoo.