Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Joutjärven kuolleet kuuset kertovat tarinaa viime kesän kuoriaishyökkäyksestä

Viime kesänä kuusen tuholaiset lisääntyivät kaksikertaa enemmän – ja sen huomaa.

Kirjanpainajatuhoja Lahdessa Joutjärven kirkon luona. Kuva: Kalle Puttonen

Ruskistuneet kuuset pistävät silmään umpivihreän luonnon keskellä Lahden Joutjärven kirkon luona. Kuusten kuori on rapissut pois ja puun kyljestä paljastuu säännöllinen kuviointi.

Kuoleman on aiheuttanut puolen sentin mittainen kirjanpainaja-kuoriainen, tai tarkemmin sen toukka. Toukka elää kuusen kuoren alla ja nakertaa sinne käytäviään. Tuolloin nesteet eivät enää pääse virtaamaan kuoren alla ja puu kuivuu pystyyn.

Kirjanpainajat ovat viime vuosina iskeneet voimalla Etelä-Suomen kuusikoihin.

Viime vuonna lämmin kesä sai aikaan sen, että kirjanpainaja-kuoriaiset ennättivät kasvattaa kaksi uutta sukupolvea, eli lisääntyä hurjasti. Tästä voisi päätellä, että tänä kesänä tuholaisia on liikkeellä erityisen paljon ja vauriot alkavat nyt näkyä.

Tuholainen iskee ensin heikkoihin

Kirjanpainajat valitsevat kohteikseen vanhoja, myrskyn runtelemia tai muuten heikkoja puita. Niistä ei erity yhtä paljon pihkaa kuin terveistä puista. Pihka suojelee puita hyönteisten hyökkäykseltä. Jos tuholaisia on paljon, ne voivat iskeytyä myös terveisiin puihin.

Juuri nyt on aika, jolloin kuoriaisen toukat tekevät työtään kuoren alla ja metsänomistajan pitäisi tarkkailla niitä. Pihkavuoto, pienet pisteet vielä vihreän kuusen rungolla ja puru maassa paljastavat, että jotain on tekeillä kuoren alla.

Nämä puut on tärkeää saada pois metsistä. Kaakkois-Suomessa ja Lahdessakin on aiempina vuosina jouduttu turvautumaan ylimääräisiin hakkuisiin tuhojen vuoksi.

Kirjanpainajan toukan käytäviä. Kuva: Pirjo Kamppila

Kuolleet saavat jäädä

Metsälaki edellyttää, että talvella kaadetut, kuorelliset puunrungot on kuljetettava pois metsästä heinäkuun alkuun mennessä. Muutamaa myrskyn kaatamaa puuta ei kuitenkaan tarvitse korjata pois.

Elokuussa kirjanpainajien torjunta on jo myöhäistä, koska tuho on jo tapahtunut. Toukat ovat kuoriutuneet lentokykyisiksi aikuisiksi ja poistuneet puista.

Kuolleita runkoja ei siis kannata korjata pois, koska ne tarjoavat kotipaikan muille hyönteisille ja lisäävät metsän monimuotoisuutta.

Kirjanpainajien tuhoista voi ilmoittaa Luonnonvarakeskuksen nettisivuilla (metsainfo.luke.fi).

– Yllättävää kyllä, ilmoituksia (yleisöltä) ei vielä ole tullut, kertoo tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Syynä on ehkä alkukesän viileys, mikä hidastaa kirjanpainajien elämänrytmiä. Toukat ovat valmiit kuoriutumaan, kun lämpösumma ylittää 700 astetta. Tämä on jo tapahtunut Lahden eteläpuolella ja Luken omissa mittauspisteissä on ollut runsaasti kuoriaisia etenkin Länsi-Uudellamaalla.

Tämä tuho tapahtui jo viime kesänä. Kuva: Pirjo Kamppila

Väärä kasvupaikka kostautuu

Viime vuosina ei ole ollut suuria myrskytuhoja, mikä voi osittain selittää sen, ettei suuria uusia kirjanpainajatuhoja ole ilmaantunut, arvelee Ylioja.

Tilanne vaikuttaa olevan hallinnassa, mutta vaara ei kuitenkaan ole missään nimessä ohi, Ylioja varoittaa.

– Kuusta on istutettu liian kuiville kasvupaikoille. Ne ovat arkoja myrskyille ja siten edistetään hyönteistuhoja tulevaisuudessa

Liian kuivia kasvupaikkoja ovat esimerkiksi Salpausselän harjut. Ylioja ymmärtää kuitenkin istutusten taustat:

– Hirvet syövät männyn ja koivun taimet. Eihän se motivoi, jos taimet on syöty useaan kertaan. Kuusella on myös ollut hyvät markkinat – mutta kuka tietää, mikä on markkina 60 vuoden kuluttua?

Kirjanpainaja aiheuttaa suurta tuhoa iskeytymällä arvokkaisiin, isoihin tukkipuihin. Pahimmillaan sahatukki voi muuttua polttopuuksi, jolloin sen arvo romahtaa.

Paineita lähellä ja kaukana

Lisää tuholaispaineita odottaa Suomen ulkopuolella.

– Viime vuosina Keski-Euroopassa sattuneet myrskytuhot ja niistä seuranneet kirjanpainajan tuhot ovat sekoittaneet puumarkkinoita.

Lisäksi Pohjois-Amerikassa tavataan omia tuholaislajeja, jotka pystyvät tappamaan terveenkin puun parissa viikossa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi