Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Legu esperante: Lahdessa on varauduttu kansainvälisiin vieraisiin – keskustan hotelleihin ja kauppoihin on jaettu esperanton sanastoa

Lahden Isku Areenalla järjestetään ensimmäistä kertaa Esperanton maailmankongressi.

Lahden kaduilla voi kuulla esperantoa tulevan viikon ajan. Osassa keskustan kaupoista on varauduttu opettelemalla sanastoa. Kuva: Katja Luoma

Ensin Lahti sai European Green Capital -voiton. Nyt kaupungissa järjestetään ensimmäistä kertaa Esperanton maailmankongressi. Lahti Regionin toimitus­johtaja Raija Forsman kertoo, että kyseessä on hauska yhteensattuma.

– Viime vuonna maailmankongressi järjestettiin Lissabonissa, joka valittiin myös samana vuonna Euroopan ­vihreäksi pääkaupungiksi.

Yhteensattuma on osuva, sillä kongressikävijät vaikuttavat olevan ympäristötietoista väkeä.

Kun Lahti Regionin ja Isku Areenan edustajat vierailivat viime vuonna opintomatkalla Lissabonin maailmankongressissa, heiltä kyseltiin, onko Lahdessa kaupunkipyöriä.

Tänä kesänä nuorten työllistämisyritys Inspis otti Lahdessa käyttöön 30 kaupunkipyörää.

Viime vuonna maailmankongressi järjestettiin Lissabonissa, joka valittiin myös samana vuonna Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi. Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman

Unue Lahtio gajnis en la konkurso La Verda Ĉefurbo de Eŭropo. Nun la urbo gastas la unuan fojon Universalan Kongreson de Esperanto. La gvidanto de Lahti Region Raija Forsman rakontas, ke temas pri amuza koincido.

– Pasintjare la universala kongreso okazis en Lisbono, kiu estis elektita samjare ankaŭ la Verda Ĉefurbo de Eŭropo.

La koincido estas trafa, ĉar la kongresanoj ŝajnas esti medikonsciaj homoj.

Dum la reprezentantoj de Lahti Region kaj Isku Areena vizitis pasintjare en Lisbona kongreso, oni demandis ilin, ĉu en Lahtio ekzistas pruntbicikloj.

Ĉi-jare firmao por laborigi junulojn Inspis ekuzis en Lahtio 30 pruntbiciklojn.

Kaupoissa osataan kiittää esperantoksi

Kongressin järjestäjät ovat olleet Forsmanin mukaan erittäin itseohjautuvia käytännön järjestelyissä. Osa kongressivieraista on Suomessa jopa 10 päivää. Kongressiohjelman lisäksi Esperantoliitto järjestää yhteistyössä Lahti Regionin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa 22 retkeä, jotka suuntautuvat enimmäkseen Lahden lähistölle, mutta myös Helsinkiin ja Rovaniemelle.

Lahti Region on kääntänyt Suomen esperantistien kanssa matkailuesitteen esperantoksi ja huolehtinut keskustan kauppoihin ja majoituskohteisiin sanastoa.

– Kielen puhujille on iloinen yllätys, jos asiakaspalvelutilanteissa osataan sanoa vaikka vain ”dankon” (kiitos), Forsman kertoo.

Pasintjare la universala kongreso okazis en Lisbono, kiu estis elektita samjare ankaŭ la Verda Ĉefurbo de Eŭropo. La gvidanto de Lahti Region Raija Forsman

Laŭ Forsman la organizantoj de la kongreso estis tre memstaraj en praktika organizado. Parto el kongresanoj estos en Finnlando eĉ 10 tagojn. Apud la kongresa programo Esperanto-Asocio organizas kunlabore kun Lahti Region kaj aliaj lokaj agantoj 22 ekskursojn, kiuj direktiĝas plejparte al la regiono de Lahtio, sed ankaŭ al Helsinko kaj Rovaniemi.

Lahti Region tradukis kun finnaj esperantistoj turisman prospekton en Esperanton kaj prizorgis, ke la urbocentraj vendejoj kaj tranoktejoj havas vortolistojn.

– Por parolantoj de la lingvo estas ĝoja surprizo, se en klientoservaj situacioj eblas diri ion, se nurdankon”, Forsman rakontas.

Kävijämäärässä jäädään alle tavoitteen

Viime vuonna Lissabonissa kongressikävijöitä oli 1 500. Näyttää siltä, että Lahdessa jäädään jonkin verran alle tuhanteen kävijään.

– Suomen hintataso näyttäisi heijastuvan vierasmääriin, Forsman toteaa.

Forsmanin mukaan monet yöpyvät Airbnb:n kautta, sillä se on viikoksi hotellimajoitusta halvempi vaihtoehto. Lisäksi asunnonvuokrauspalvelu on kansainvälisesti tunnetumpi ja suositumpi kuin Suomessa.
 

Pasintjare Lisbono havis 1 500 kongresanojn, sed Lahtio havos iom malpli ol mil anojn.

– La preznivelo de Finnlando ŝajne havas sian infuon al la nombro.

Laŭ Forsman multaj tranoktas pere de Airbnb, ĉar por unu semajno ĝi estas pli favorkosta ol hotelo. Krome la apartamentluada servo estas eksterlande pli konata kaj populara ol en Finnlando.
 

Esperantonkielinen käännös: Jukka Pietiläinen, Suomen Esperantoliitto.

Esperanton maailmankongressi Lahdessa Isku Areenalla 20.–27. heinäkuuta. 29

Tradukaĵo: Jukka Pietiläinen, Esperanto-Asocio de Finnlando.

Universala kongreso de Esperanto en Lahtio en Isku Areena la 20-27-an de julio.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi