Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden konserttitalon torniin tulee luksuskoteja vakavaraisille – sinne aiotaan loihtia Lahden sydän ja sielu, katso kuvat

Vuosia tyhjillään ollut konserttitalon torniosa tulee valmiiksi runsaassa vuodessa, jos nykysuunnitelmat pitävät kutinsa. Historiallisesti arvokasta kiinteistöä kehutaan ainutkertaiseksi kohteeksi.

Lahden konserttitalon torniosan pääsuunnittelijaa, arkkitehti Pokko Lemminkäistä hymyilyttää. Lahtelaisille asunnon ostajille on kohta tarjolla huippulaatua huippupaikalta. Kuva: Ronja Koskinen

Lahden konserttitalon asuintorni on pimeä, sokkeloinen ja monen lukitun oven takana. Keskeneräisen ja suorastaan vaarallisen betonilabyrintin on määrä muuttua noin 50 laatukodiksi, jotka valmistuvat ensi vuoden aikana.

Asuinosan pääsuunnittelija, arkkitehti Pokko Lemminkäinen työntää oven auki ylimmän kerroksen kattotasanteelle. Siihen aikanaan valmistuu noin 130 neliömetrin kokoisen luksusasunnon parveke.

Terassilta näkee kauas Vesijärvelle, ja viereen nousee Ranta-Kartano kaikkine palveluineen. Jos ökyasunnon tuleva omistaja on yhtään urheiluhenkinen, hän osaa arvostaa hyviä näköyhteyksiä Kisapuistoon ja Hiihtostadionille. Asuinkerrosten toisella puolella komeilee Lahden kaupungintalon torni.

Eikä sekään haitaksi ole, että torni on osa vuonna 1954 valmistunutta ja uuteen loistoon saneerattua konserttitaloa.

– Pistäkää paremmaksi. Koko lahtelaisuus on tässä, hehkuttaa Lemminkäinen.

Hän muistuttaa, että asuintornissa eletään kaupunkiympäristössä, mutta kuitenkin aivan silmien alla alkaa järvi-Suomi.

Järvi-Suomi aivan käden ulottuvilla. Tulevien luksuskotien myynnissä aiotaan ottaa kaikki irti asuntojen sijainnista keskellä kaupunkia ja silti lähellä luontoa. Kuva: Ronja Koskinen

Ylimpänä on isoin asunto

Kahteen ylimpään kerrokseen valmistuva 150-neliöinen luksuskoti on asuintornin lippulaiva. Ostaja saa itse päättää, montako makuuhuonetta hän tulevaan asuntoonsa haluaa. Lopputuloksena voi olla vaikkapa loft-asunto, joka on yhtä ja samaa suurta avaraa tilaa.

– Siitä tulee ehkä Lahden hienoin kämppä, arvioi Pokko Lemminkäinen.

Hulppea näköalahuoneisto merkitsee osittaista paluuta 1950-luvulle. Konserttitalon asuintornin ylin kerros oli tuolloin varattu 165 neliön edustusasunnolle, joka oli musiikkiopiston johtajan käytössä.

Muut asunnot ovat enimmäkseen kaksioita ja yksiöitä, ja pienimmät ovat noin 30 neliömetrin kokoisia yksiöitä. Kaikissa huoneistoissa on Lemminkäisen mukaan keskitytty tasokkaisiin materiaaleihin, huolellisesti suunniteltuihin yksityiskohtiin ja mahdollisimman toimiviin keittiöihin.

– Rakennuttaja on erittäin laatutietoinen ja kunnianhimoinen.

Vesijärven puoleiselle sivustalle rakennetaan parvekkeet. Erkonpuiston suunnassa asukkaat saavat tyytyä niin sanottuihin ranskalaisiin parvekkeisiin, joissa ei ole tasanteita.

Torniosan huoneistojen ikkuna-aukot ovat jo valmiina. Asunnon sijainnista riippuen asukkaat pääsevät ihailemaan järvinäköalaa tai hieman kaupunkimaisempaa maisemaa. Kuva: Ronja Koskinen

Autopaikat tehdään tornin pohjakerrokseen, jonne pääsee hissillä. Asukkaita hemmotellaan vielä kylpylä-saunaosastolla, joka niin ikään sijaitsee kellarikerroksessa. Sisääntuloaulassa on erillinen odotustila. Asuintornin yhteistiloihin kuuluu vielä kaksi majoitushuonetta, joita asukkaat voivat varata yöpyvien vieraidensa käyttöön.

Asuinkerroksia torniosassa on kuusi. Alimmatkin kerrokset ovat tuntuvasti katutason yläpuolella.

Kyselyjä riittänyt

Kohteen rakennuttaja on turkulainen kiinteistöalan yrittäjä Olli Lakka. Alustavia varauksia asuintornin huoneistoista on hänen mukaansa tullut jo runsaasti, vaikka mitään ei vielä ole myynnissä.

– Kiinnostusta on ollut yllättävän paljon.

Ranskasta lomamatkalta tavoitettu Lakka ei vielä ota kantaa tulevien asuntojen neliöhintoihin. Ne selviävät vasta, kun rakennussuunnitelmat ovat lopullisesti valmiit, ja urakkatarjoukset on saatu. Lakka ei kuitenkaan puhuisi vain vakavaraisille tarkoitetuista eliittikodeista. Hinnat pyritään päinvastoin painamaan alle kilpailijoiden käyttämän hintatason.

Elokuun aikana selviää lisää, millä rahalla asunnonostaja aikanaan pääsee konserttitalon koteihin kiinni.

– Korkeatasoisia asuntoja loistavalla sijainnilla ja kohtuuhintaan. Se on meidän tavoitteemme, jos näin kiteytetään, linjaa Olli Lakka.

Ylimmän kerroksen luksuskodin parvekkeelle tulee kokoa ja näköä. Ökyasunto valtaa itselleen asuintornin kaksi ylintä kerrosta. Kuva: Ronja Koskinen

Valmista vuoden kuluttua

Huoneistojen on määrä olla valmiita ensi vuoden elokuussa. Parilta rakennusliikkeeltä on pyydetty alustavia tarjouksia, jotka täsmentyvät suunnitelmien valmistuttua. Töihin päästäneen tämän vuoden puolella.

– Käymme vielä arkkitehdin kanssa läpi, missä mennään ja yritämme viedä prosessia mahdollisimman nopeasti eteenpäin, sanoo Olli Lakka.

Laajennetun tornin perustukset ja parkkihalli ovat nyt jo valmiina, betonirunko on kunnossa, katot eristetty ja pääosa ikkunoistakin on tehty.

– Päästään heti sisätöihin. Se nopeuttaa aikataulua paljon, kun runko on näin pitkälle valmis, arvioi Lakka.

Kiitoksia ideoinnista

Arkkitehti Pokko Lemminkäinen antaa kiitosta lahtelaiselle kiinteistöalan yrittäjälle Pasi Tinnilälle, joka oli ideoimassa konserttitalon asuintorniin lisärakennusoikeutta ja asuntojen rakentamista. Tällä ehdotuksella oli suuri merkitys siihen, että kiinteistöä on voitu kehittää arvoisellaan tavalla.

– Jos Tinnilä ei olisi ollut niin yltiöpositiivinen, talo olisi jäänyt happanemaan, huomauttaa Lemminkäinen.

Tinnilä oli aiemmin viemässä asuintornin rakennushanketta eteenpäin yhdessä yhteistyökumppaninsa, pankkiiri Mika Lehdon kanssa. Rakentaminen tyssäsi kuitenkin rahapulaan, kun uutta lainaa urakkaa varten ei enää saatu. Rakennustyöt pysähtyivät keväällä 2016, ja asuintornia varten perustettu asunto-osakeyhtiö kaatui raskaasti velkaantuneena konkurssiin viime vuoden maaliskuussa.

Konserttitalon asuintornin rakentaminen jäi kesken, kun rakennuttaja kompastui rahapulaan vuoden 2016 keväällä. Talon runko on kuitenkin valmiina jatkorakentamista varten. Kuva: Ronja Koskinen

Pasi Tinnilä arvioi kohteen valmistuvan 8–10 kuukaudessa siitä, kun urakka aloitetaan.

– Se voi valmistua myös 6–8 kuukaudessa riippuen siitä, miten työt etenevät.

Tinnilän mukaan urakkatarjouskilpaan osallistuvia yrityksiä on yleensä neljästä kuuteen.

Imago voi jarruttaa?

Päijät-Hämeen kiinteistövälittäjien puheenjohtaja Jari Salomaa muistuttaa, millainen imago Lahden konserttitalon asuinosalle on saattanut syntyä. Asuintorni oli pitkään keskeneräisenä, ja ajatus säiden armoilla olleesta rakennuksesta ei välttämättä innosta kaikkia asunnonostajia.

– Ainakin lahtelaiset ovat tästä aika paljon keskustelleet. Kun ihmisiä jututtaa, he puhuvat, että millaisessa kunnossa rakenteet mahtavat olla. Siinä on psykologinen seikka, joka voi jarruttaa myyntiä.

Torniosan rakennuttaja Olli Lakka vakuuttaa tulevien asuinkerrosten rungon olevan kunnossa. Asia on varmistettu uudella kosteuskartoituksella, joka tuotti hänen mukaansa yksiselitteisen tuloksen.

– Nyt meillä on faktaa eikä kenenkään tarvitse jatkaa huhupuheita. Katkaisimme huhuilta siivet.

Lahden konserttitalon asuintorniin rakennettavat huoneistot joutuvat kovaan kilpailuun muiden uudiskohteiden kanssa. Kuva: Ronja Koskinen

Markkinat hiljaiselossa

Kuulopuheita suurempi ongelma piilee kuitenkin paikallisissa asuntomarkkinoissa. Tuliterät asunnot menevät Jari Salomaan mukaan Lahdessa nyt nihkeästi kaupaksi. Uudistuotannosta on ylitarjontaa, ja upouusista kerrostaloista on ostajien puutteessa jouduttu laittamaan suuri osa vuokralle.

– Se viestii, ettei tavara liiku, kun asuntoja joudutaan vuokraamaan.

Tavara ei liiku siitä yksinkertaisesta syystä, että uutukaisten kotien ostajia on vähän. Etenkin arvoasuntojen hinnat ovat tavallisen lahtelaisen ulottumattomissa, ja muualta tulee ostovoimaisia asiakkaita vain niukasti. Heillä on varaa valita etenkin, kun Konserttitalon laatukodit saavat kovan kilpailijan Ranta-Kartanoon tulevista asunnoista.

– Konserttitalon asuntojen kanssa voi tehdä tiukkaa. Paljon saa vettä virrata Porvoonjoessa ennen kuin ne on myyty, arvioi Jari Salomaa.

Kilpailevista kohteista Ranta-Kartanossa pääsee esimerkiksi uuden 55-neliöisen kaksion omistajaksi hieman alle 4 500 euron neliöhintaan. Malskista irtoaa iskemätön 45-neliöinen kahden huoneen ja keittiön asunto suunnilleen samaan hintaan. Tornatorissa pääsee uutukaisesta 49,5 neliön kokoisesta kaksiosta kauppoihin noin 3 800 euron neliöhintaan.

Ydinkeskustan laatuhuoneistojen ostajat ovat vuodesta toiseen jokseenkin samaa joukkoa. Maksukykyisiä asiakkaita löytyy 50–60-vuotiaista, joiden työura on piakkoin päättymässä ja taloudellinen tilanne on pitkälti turvattu.

Rakennushanke

Kahdeksan vuoden tuskainen taival takana

Vuonna 1954 valmistuneen Lahden konserttitalon historiassa alkoi uusi vaihe vuonna 2011, kun kaupunki teetti talosta kehittämissuunnitelman.

Suunnitelma oli tarpeen, koska runsaat kymmenen vuotta aikaisemmin valmistunut Sibeliustalo oli vähentänyt Konserttitalon käyttöä.

Konservatorion tilat ja konserttisali saneerattiin vuosina 2014-2016. Noin 25 miljoonan euron hanke pysyi budjetissaan ja valmistui aikataulussa.

Torniosaan päästiin rakentamaan asuntoja, kun konserttitalon alkuperäinen arkkitehti Heikki Siren hyväksyi ajatuksen.

Asuinosan rakennushankkeen epäonnistuttua Asuntoyhtiö Lahden Konsertin (sittemmin Helsingin Konsertti) konkurssipesä myi keskeneräisen torniosan turkulaiselle kiinteistöalan yrittäjälle Olli Lakalle.

Rakennushankkeen taustayhtiöiden rahaliikenteeseen on liittynyt piirteitä, joita Asuntoyhtiö Helsingin Konsertin velkojat ovat halunneet selvittää tarkemmin.

Miljoonavelkoihinsa kaatuneen Helsingin Konsertin tilalle on nyt perustettu Asunto oy Lahden Sinfonia.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi