Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa vallitsee vuokralaisen asuntomarkkinat – kaupungissa on liikaa vuokra-asuntoja, mutta liian vähän opiskelija-asuntoja

Uusi yksiö on helppo välittää, mutta vanha kaksio uhkaa jäädä tyhjilleen.

Niemessä Borupinraitilla on kuuluisa tiilinen opiskelija-asuntola. Lahtelainen Petteri Väätäinen lähtee tyttöystävänsä opiskelijayksiöstä töihin. Kuva: Antti Yrjönen

Vilkkaan vapaarahoitteisen rakentamisen ja hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Lahden vuokratarjonta on runsas ja suhteellisen edullinen, kertoo Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus.

Lahtelaisen VVO:n yrittäjän Tommi Pajarisen mukaan vuokra-asunnoissa on jopa ylitarjontaa.

Opiskelijat haluavat samaan aikaan yksityisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen

–Tänne on rakennettu paljon uudistuotantoa, jolla on kysyntää. Siksi vanhempien asuntojen vuokria on jouduttu laskemaan, Pajarinen kertoo.

Tällä hetkellä lukuisat kodit odottavat asujiaan tyhjillään jopa kuukausia. Erityisen vaikeaa on saada välitettyä kaksioita ja kolmioita kaupungin laidalta. Vuokramarkkinat ovat nyt vuokralaisen puolella, kun on mistä valita.

Lahdessa yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden keskimääräiset neliövuokrat ovat selkeästi edullisemmat kuin monissa suurimmissa kaupungeissa, selviää Etuoven blogikirjoituksesta, johon on kerätty Lahden neliövuokrat alueittain.

Eri alueiden välillä on kuitenkin paljon vaihtelua. Kalleimmilla alueilla neliövuokrat ovat keskimäärin selkeästi suurempia kuin halvimmilla, ja toisaalta myös alueiden sisällä on paljon vaihtelua.

Jos tarkalla sijainnilla ei ole väliä, kaupungista voi löytää hyvinkin edullisen vuokrakodin.

Opiskelijat haluavat samaan aikaan yksityisyyttä ja yhteisöllisyyttä

Heinäkuussa asuntoja ja erityisesti opiskelija-asuntoja välitetään paljon. Lahdessa kaikki opiskelijayksiöt ja -kaksiot on tältä kesää jaettu.

Opiskelijat haluavat tyypillisesti yksiön keskustasta tai opiskelupaikan läheltä, kertoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Soluasuntoja sen sijaan on vielä jäljellä muutama kymmentä.

– Opintojen alussa otetaan usein vastaan soluasunto, mutta myöhemmin haetaan yksiötä, Anttonen kertoo.

Lahtelaiselle Jasmine Räsäselle kävi juuri näin. Nyt Lahden Talojen opiskelijayksiössä asuva Räsänen on muuttamassa kaksioon poikaystävänsä Petteri Väätäisen kanssa.

Opintojen alussa otetaan usein vastaan soluasunto, mutta myöhemmin haetaan yksiötä. Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen

Väätäisen mukaan opiskelija-asunto on hyvällä sijainnilla, mutta vanhassa talossa ei ole ilmastointia, joten kesällä on kuuma.

– Kaksio oli helppo löytää, ja vuokra on kohtuullinen, Väätäinen kertoo.

Lahden Talot huomasi opiskelijoiden asumisessa kiinnostavan ristiriidan, kun se tutki Lamkin opiskelijoiden asumismieltymyksiä.

– Opiskelijat haluavat samaan aikaan yksityisyyttä ja yhteisöllisyyttä, Anttonen kertoo.

Yhtiö rakentaakin nyt Niemeen opiskelijataloja, joissa on reilu sata yksiöitä, mutta myös paljon yhteisöllisiä tiloja. Toisiinsa kytketyt viisikerroksiset talot rakennetaan Laatikkotehtaankadulle, Niemen uuden Kampusraitin varrelle.

Lahden Talot Oy on seudun suurin vuokra-asuntoyhtiö, joka huolehtii myös alueen opiskelija-asunnoista. Se omistaa reilut 7300 asuntoa, joista yli 900 on tarkoitettu opiskelijoille. Lamkissa on kuitenkin yli 5000 opiskelijaa, joten kaikille opiskelija-asunnot eivät ainakaan vielä riitä.

Opiskelija-asuntojen hinnat ovat edullisemmat kuin yksityisten markkinoiden, joilla yksiöiden keskimääräiset neliön kuukausivuokrat liikkuvat alueesta riippuen 12,5-18,1 euron välillä.

– Verrattuna alueen yleiseen markkinavuokraan, vuoden Lahden Talojen kaksiossa asuva säästää noin yhden kuun vuokran, Jukka Anttonen kertoo.

Lamk kasvattaa Niemen suosiota

Asuntojen vuokrat noudattavat samaa kaavaa kuin muualla maassa. Se tarkoittaa, että yksiöiden neliövuokrat ovat huomattavasti suuremmat kuin kaksioiden. Lahden keskustassa yksiön keskimääräinen neliövuokra noin 17 euroa kuussa.

Keskusta on myös opiskelijoiden suosima alue, mutta kaupungin kalleimmat yksiöt sijaitsevat Lahden ammattikorkeakoulu Lamkin läheisyydessä. Opiskelijat kilpailevat alueen asunnoista, ja uusi asuntokanta keskittyy erityisesti Niemeen.

– Olen täyttänyt kampuksen lähellä kokonaisia taloja, Tommi Pajarinen kertoo.

Alueelle on rakennettu viime vuosina paljon uusia kerrostaloja, eli tarjolla on ollut aivan uusia tai vain muutaman vuoden vanhoja asuntoja. Suosio ja erinomaisen hyvässä kunnossa olevat asunnot nostavat alueen keskivuokraa.

Pienemmistä yliopistokaupungeista, kuten Lahdesta, voi saada huomattavasti korkeampia vuokratuottoja kuin esimerkiksi Helsingistä tai Turusta. Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikön Tuomas Viljamaa

Kaupungin edullisimmat yksiöt sen sijaan löytyvät Liipolasta. Siellä yksiöiden neliövuokra on keskimäärin 12,5 euroa kuukaudessa.

Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikön Tuomas Viljamaan mukaan asuntosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan.

Suomen Vuokranantajien vertailussa yliopistokaupungit erottuvat keskimääräistä parempina sijoituskohteina, koska ne ovat usein isoja kaupunkeja.

– Pienemmistä yliopistokaupungeista, kuten Lahdesta, voi saada huomattavasti korkeampia vuokratuottoja kuin esimerkiksi Helsingistä tai Turusta, Viljamaa kertoo.

Kaksio on helppo löytää

Tällä hetkellä Lahden markkinoilla on eniten kaksioita. Oikotien haku tuottaa kaksioita haettaessa yli kolmesataa tulosta. Yksiöitä ja kolmioita on liki puolet vähemmän.

Liipolan on yksi edullisimmista alueista myös kaksioiden ja kolmioiden osalta. Edullisimmillaan kaksion neliövuokra on Nastolan alueella keskimäärin 9,3 euroa kuussa. Viime aikoina tarjolla olleiden kaksioiden osalta kallein alue on Launeen ja Nikkilän postinumeroalue 15610, jossa kaksion neliövuokra on keskimäärin 15,6 euroa.

Pääkaupunkiseutuun verrattuna Lahden keskustan kolmiot ovat hyvin edullisia, 12 euroa kuussa. Esimerkiksi Espoon edullisimmalla alueella kolmioiden neliövuokra oli yli 13 euroa ja Helsingissä kolmioiden edullisin keskineliövuokra oli noin 15 euroa kuukaudessa.

Kolmioissa Lahden kallein alue on kaksioiden tapaan Launeella ja Nikkilässä, jossa kolmion keskimääräinen nelivuokra on 14,4 euroa.

Edullisimmilla alueilla kolmioiden keskineliövuokra jää alle kymmeneen euroon kuukaudessa.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi