Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ilmaiseksi pääsee kuntoilemaan eri puolilla Lahtea - kerää kiva porukka tai päästä yksinäinen sutesi irti, katso vinkit

Lahdessa on runsaasti maksuttomia liikuntamahdollisuuksia. Näillä vinkeillä liikkuminen ei jää ainakaan rahasta kiinni.

Möysän rannalla pelataan rantalentopalloa. Kuva: Sami Kuusivirta

Beach volley ja lentopallo

Kisapuistoon on juuri tehty uudet beach volley -kentät. Enää ei auringonlasku häikäise pelaajia, kun kenttien suuntaa on käännetty. Hiekan pitäisi olla parempaa laatua kuin mihin Kisapuistossa on totuttu.

– Olosuhteet ovat nyt viimeisen päälle. Siellä on varattuja ja vapaita vuoroja. Aina voi mennä pelaamaan, kun on vapaata, sanoo Lahden kaupungin liikuntapalveluvastaava Vesa Painilainen.

Painilaisen mukaan lentiksen pelaaminen onnistuu myös Merrasjärvellä ja Möysässä.

Mukkulan kartanon rannassa on perinteisesti pelattu beach volleyta. Alueen ylläpito ei ole kaupungin vastuulla.

Kuva: Antti Hartikainen

Frisbeegolf

Lahdessa on kolme frisbeegolfrataa. Kymmenen vuotta sitten avatun Mukkulan radan pohjana on vanha golfkenttä, josta muistuttavat pitkät puistomaiset väylät (pisin 243 metriä) ja bunkkerit. Metsäväyliäkin on tarjolla. Todella haastavalla radalla on kaikkiaan 25 väylää. Radan tuntumassa sijaitsee neljän korin harjoitusalue.

Launeen perhepuiston rata sopii lajiin tutustumiseen. Väylien pituudet vaihtelevat 50–130 metrin välillä ja kaikki ovat par 3. Heittelyyn on paljon avonaista ja tasaista tilaa.

Nastolan urheilukeskuksen tuntumassa sijaitsee vuonna 2016 valmistunut rata. Väylien pituudet ovat 54–174 metriä ja radan kokonaispituus 809 metriä.

Jalkapallo

Lahdessa on lukuisia hiekkakenttiä, joissa on juniorimaalit. Tekonurmia löytyy esimerkiksi Jalkarannasta, Kärpäsestä, Laitumelta, Liipolasta ja Länsiharjusta.

– Jalkarannassa, Länsiharjussa ja Paavolassa on varattuja harjoitusvuoroja. Näiden lisäksi Kisapuiston harjoitustekonurmelle ja Mukkulan ulkotekonurmelle voi mennä harjoittelemaan ja potkimaan silloin, kun ei ole varattuja vuoroja. Hennalan kasarmialueen lippukentällä palloa voi pelata luonnonnurmella varattujen vuorojen ulkopuolella, Painilainen sanoo.

Koripallo

Koripalloa pitäisi päästä sukittamaan monien koulujen pihoilla. Kisapuisto on perinteinen kaupungin ulkokorispyhättö. Kenttä remontoidaan tänä kesänä.

Kuva: Elena Liseytseva

Lihaskunto

Eri puolella Lahtea sijaitsevat ulkokuntolaitteet tarjoavat mahdollisuuden monipuolistaa liikkumista esimerkiksi lenkkeilyn yhteydessä. Kuntolaitteilla voi kehittää lihaskuntoa ja kehon liikkuvuutta. Laitteet soveltuvat aikuisille kuntotasosta riippumatta. Vastuksena laitteissa toimii kehon oma paino.

Ulkokuntolaitteet on listattu kaupungin karttapalveluun. Kohteita on yhteensä 34 ympäri kaupunkia.

Maastojuoksu

Salpausselän maanmainiot hiihtoreitit ovat kesäisin lenkkeilijöiden käytössä. Eritasoisia merkittyjä reittejä löytyy vaikka kuinka paljon, ja mikä estää poikkeamasta reitiltä. Polkujuoksijoille on tarjolla vaativia supikoita esimerkiksi urheilukeskuksen ja Tapanilan suunnalla.

Pesäpallo

– Kaupungin miehittämättömillä koulujen kentillä ja lähiliikuntapaikoilla voi palloa lyödä ja pelejäkin järjestää, mutta kenttää ei voi omia itselleen. Peliin on otettava mukaan kaikki halukkaat ja annettava tilaa muille liikkujille, liikuntapalveluvastaava Painilainen sanoo.

Kuva: Viena Kytöjoki

Pyöräily

Lahdessa on kattava pyörätieverkosto. Reittivinkkejä hakea esimerkiksi kaupungin sivuilta löytyvästä pyöräilykartasta.

Maastopyöräilyyn kaupungissa ei ole tällä haavaa erikseen merkittyjä reittejä. Maastossa vauhti pitää sovittaa muiden liikkujien mukaan ja noudattaa muutenkin varovaisuutta.

Kuva: Mirja Hussain

Tennis

Maksuttomia tenniskenttiä on Jalkarannan Kankolassa, Möysän Kokkokalliossa, Mukkulan liikunta-alueella ja Nastolan urheilukeskuksessa.

Kentälle mennään jonotusjärjestyksessä. Pelivuoroa jonotetaan tenniskentän ulkopuolella ja vuoro vaihtuu täysin tunnein. Varaaminen ja toisen puolesta jonottaminen on kiellettyä.

Uinti

Lahdessa on 12 kaupungin ylläpitämää uimarantaa. Suosituimmat niin sanotut EU-uimarannat ovat Ankkurin Rantapuisto, Herrasmanni, Likolampi, Merrasjärvi, Mukkulan Kartanonpuisto, Mytäjäinen ja Möysä. Kaupungin EU-uimarannoilla on pukuhuoneet tai -suojat sekä wc. Lisäksi terveysvalvonta tutkii säännöllisesti veden laatua.

Radiomäellä on heittohäkki, suoritusvälineitäkin saa vahtimestarilta lainaksi. Kuva: Katja Luoma

Yleisurheilu

Parin vuoden päästä 100 vuotta täyttävällä Radiomäen kentällä voi kokeilla ja harjoitella yleisurheilulajeja. Suorituspaikat ovat kaupunkilaisten käytössä varattujen vuorojen ulkopuolella. Hiekkakentällä on heittohäkki. Suoritusvälineitä saa vahtimestarilta maksutta lainaksi. Nastolan urheilukeskuksessa toimitaan samaan tapaan.

Juoksusuora ja pituushyppypaikka löytyy ainakin Ahtialan Sepänniemestä, Karistosta, Kärpäsestä, Launeelta, Mukkulasta ja Renkomäestä.

Monipuolisia maksuttomia liikuntamahdollisuuksia on tarjolla Päijät-Hämeen muissakin kunnissa. Vinkkejä saa kuntien verkkosivuilta.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi