Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ei lahtelaisesta ulkomaankauppaministeristä ainakaan haittaa paikallisille yrityksille ole" – Skinnari haluaa auttaa yrityksiä kansainvälistymään

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) yrittää parhaansa mukaan löytää myös perheelleen aikaa. "Vaimo vitsailee välillä, että enhän mä ennenkään ole ollut kotona."

Ministeri Ville Skinnari ei ole ehtinyt tänä kesänä montaakaan kertaa Möysän uimarannalle, vaikka asuu vain kivenheiton päässä. Lomaa Skinnari ehtii pitää yhteensä kymmenisen päivää. Kuva: Mirja Hussain

Antti Rinteen (sd.) hallituksen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) ei ole tänä kesänä ehtinyt varpaitaan järvivedessä kyllästymiseen asti lillutella.

– Ennen sitä odotti kovasti kesää ja lomaa. Nyt on heinäkuu ja tuntuu, ettei kesä ole alkanutkaan.

Skinnari ei viittaa heinäkuun vaihteleviin säihin, vaan täyteen ahdettuun kalenteriinsa. Lomailulle ei ministereillä ole tavattomasti aikaa tavallisinakaan kesinä, saati hallituskauden alussa. Kaiken muun lisäksi Suomi aloitti EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alussa.

Bryssel, Abu Dhabi, New York, Washington, Geneve... Lista Skinnarin matkakohteista on käytännössä päättymätön. EU-puheenjohtajuus tarkoittaa toisaalta paljon kokouksia myös Suomessa.

– Kesä ja syksy ovat ihan tukossa. Tarkkaan pitää priorisoida sitä, mihin kannattaa lähteä ja mihin ei.

Kesän vauhdikkain lähtö ei liittynyt ministerin tai kansanedustajan arkiseen puurtamiseen, vaan jalkapalloon. Eduskunnan jalkapallojoukkueen oli tarkoitus lähteä pelireissulle Sveitsiin. Hallitusneuvotteluissa olleiden joukkueen jäsenten lähtö oli epävarma loppuhetkille asti.

Hallitusneuvotteluiden loppumetreillä puheenjohtajat Rinne ja Juha Sipilä (kesk.) antoivat joukkueen kapteenille Skinnarille, Antti Kaikkoselle (kesk.), Mika Lintilälle (kesk.) ja Antti Lindtmanille (sd.) luvan lähteä.

– Tumma puku päällä myöhään illalla koneeseen ja aamulla peli Saksaa vastaan. Sanoin kentällä siitä topparin paikalta Lintilälle, että tästä ei tule mitään, eduskunnan joukkueen kapteenina toimiva Skinnari sanoo ja naurahtaa.

– Voit kuvitella, ettei pelikunto ollut paras mahdollinen, kun neljä viikkoa olimme istuneet aamusta iltaan Säätytalolla.

Heikko salkku siltarumpupolitikointiin?

Ville Skinnari sanoo, ettei lahtelaisesta ulkomaankauppaministeristä "ole ainakaan haittaa" paikallisille yrityksille. Kuva: Mirja Hussain

Skinnari sai kevään eduskuntavaaleissa jatkokauden Hämeen vaalipiirin suurimmalla äänimäärällä. Samoissa vaaleissa SDP nousi Suomen suurimmaksi.

Skinnarista tuli kiivaan ja kiireisen vaalikevään jälkeen ministeri.

Lahti sai oman ministerinsä 20 vuoden tauon jälkeen. Edelliselläkin kerralla ministerin sukunimi oli Skinnari. Tuolloin toisen valtiovarainministerin salkkua kantoi Villen nyt jo edesmennyt Jouko-isä.

Nuoremman Skinnarin salkku saattoi olla monelle päijäthämäläiselle pettymys. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin pesti ei välttämättä ole ”siltarumpupolitikoinnin” kannalta paras mahdollinen.

Skinnari hieman toppuuttelee.

– Ei lahtelaisesta ulkomaankauppaministeristä ainakaan haittaa paikallisille yrityksille ole. Käyn jatkuvasti keskusteluja lahtelaisten ja päijäthämäläisten yritysten kanssa niiden kansainvälistymissuunnitelmista. Aion auttaa tavoitteiden toteutumisessa parhaani mukaan.

Skinnari kehuu Pekka Haavistoa: "Jäätävä kokemus"

Ville Skinnari ylistää ministerikollegaansa, ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.). "Tulemme kovin erilaisista taustoista, joka on pelkästään hyvä asia. Pekalla on jäätävä kokemus rauhanvälityksestä." Kuva: Martti Kainulainen

Skinnari on tyytyväinen työpariinsa ulkoministeriöissä. Kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu rauhanvälittäjä Pekka Haavisto (vihr.) sai ulkoministerikautensa alkajaisiksi kutsun Sudaniin neuvottelemaan täkäläisen konfliktin ratkaisemiseksi.

– Tulemme kovin erilaisista taustoista, mikä on pelkästään hyvä asia. Pekalla on jäätävä kokemus rauhanvälityksestä ja minulta löytyy osaamista kansainvälisen kaupan puolelta.

Koossa on yhdistelmä, josta on hyvä ponnistaa kohti hallitusohjelman tavoitteiden toteuttamista, Skinnari sanoo.

Suomi on kokoaan suurempi maailmalla, mutta voi olla vieläkin suurempi esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, Skinnari sanoo.

– Suomen hallitusohjelmassa on maailman kunnianhimoisimmat ilmastokirjaukset. Se ei ole jäänyt huomaamatta maailmalla. Me voimme nyt EU-puheenjohtajamaana puskea tavoitteitamme voimakkaasti maailmalle.

Ministeri aikoo olla jatkossakin myös kaupunginvaltuutettu

Skinnari on ministeri, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, ja puolueensa varapuheenjohtaja. Titteleitä riittää, mutta riittääkö aika?

Skinnari vakuuttaa, ettei unohda Lahtea ja Päijät-Hämettä, vaikka ulkomaan matkapäiviä on luvassa vuosittain jotain 100:n ja 150:n väliltä.

Skinnari sanoo, ettei ole edes harkinnut jättäytymistä sivuun Lahden kaupunginvaltuustosta.

– Kokoukset kalenteroidaan. Lähtökohta on se, että mahdollisimman hyvän ajanhallinnan ansiosta olen aina paikalla, mutta on realismia, että joitain kokouksia jää väliin ministerin tehtävien vuoksi. Haluan edistää Lahden ja Päijät-Hämeen asioita kaikilla tasoilla.

Sanna Marin, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari valittiin SDP:n varapuheenjohtajiksi puoluekokouksessa Lahdessa helmikuussa 2017. SDP:n seuraava puoluekokous järjestetään tulevana talvena. Skinnari ei sano vielä juuta tai jaata siihen, aikooko hän hakea jatkokautta puolueen johtotehtävissä. Kuva: Mirja Hussain

Ensi talvena SDP järjestää puoluekokouksen. Tuolloin puolueelle valitaan myös johto. Ainakin yksi varapuheenjohtajan pesti menee uusjakoon, sillä vakavasti sairastunut ja politiikasta vetäytynyt Maarit Feldt-Ranta ei jatka tehtävässään.

Skinnari ei sano vielä juuta tai jaata siihen, haluaako hän jatkaa puolueensa johtotehtävissä.

– Täytyy palata tähän asiaan, kun se on ajankohtaisempi.

Hän kuitenkin arvioi nykyisen johdon onnistuneen työssään vähintään hyvin. Puolue on tehnyt laajan ohjelmatyön yhdessä kenttäväen kanssa ja noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999 eduskuntavaalien.

Paljon pois kotoa

Ville Skinnari joutuu olemaan työnsä takia matkalla yli 100 päivää vuodessa. "Parhaani mukaan yritän kuitenkin aina löytää aikaa perheelle", hän sanoo. Kuva: Mirja Hussain

Skinnarilla on vaimo ja kolme lasta. Salkku ei tältä kantilta katsottuna näytä kaikkein helpoimmalta. Skinnari myöntää, että kiirettä pitää, mutta jo viime kaudella hän oli paljon pois kotoa. Tilanne ei muutu aivan yhtä radikaalisti kuin voisi kuvitella, hän sanoo.

– Vaimo vitsailee välillä, että enhän mä ennenkään ole ollut kotona. Se kuvaa hyvin sitä, millaista arki oli välillä viime kaudella. Parhaani mukaan yritän kuitenkin aina löytää aikaa perheelle ja palata ulkomaanmatkoiltakin kotiin Lahteen, vaikka minulla on kakkoskoti Helsingissä.

Etelä-Suomen Sanomat haastattelee kesän aikana päijäthämäläiset kansanedustajat. Tämä on juttusarjan viides osa.

Ministeri

Ville Skinnari

45-vuotias toisen kauden kansanedustaja Lahdesta.

Sai kevään eduskuntavaaleissa yli 8 300 ääntä ollen Hämeen vaalipiirin ääniharava.

Toimii Antti Rinteen (sd.) hallituksen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä.

SDP:n varapuheenjohtaja vuodesta 2017. Pesti katkolla ensi talvena.

Toimi edellisellä eduskuntakaudella perustuslakivaliokunnan ja talousvaliikunnan jäsenenä sekä Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä ja lakivaliokunnan varajäsenenä.

Lahden kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012. Toimi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajana vuosina 2017-2019.

Koulutukseltaan lakimies (Master of Laws).

Perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme lasta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi