Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Satoja palokuntanuoria harjoittelee Padasjoella palojen sammuttamista, pintapelastusta ja muita hätätilanteita – "Hiki on päällä koko ajan"

Lasten ja nuorten palokuntaharrastus on kasvattamassa suosiotaan.

Chaaban Cherif osallistuu koulutukseen. Kuva: Antti Yrjönen

Paloautot kiitävät Padasjoen Palotaruksen leirintäalueella sijaitsevan kiinteistön pihamaalle. Pelastajien on evakuoitava palavasta rakennuksesta loukkaantuneet, käynnistettävä sammutustyöt ja kaiken päälle pidettävä median edustajat ja uteliaat sivulliset riittävän kaukana.

Vaikka kiirettä pitää, todellista hätää ei onneksi ole. Käynnissä on palokuntanuorten Pistoliekki 2019 -koulutusleiriin kuuluva harjoitus.

Tulitaistelijat-kurssia suorittavat 17-vuotiaat Chaaban Cherif ja Topias Kiurunen kasaavat harjoituksen päätyttyä sammutuslaitteistoa kaikkensa antaneina.

– Haluan ylittää itseni tällä kurssilla, joka on leirin rankin ja kovin. Tässä pääsee tekemään aika montaa hommaa, ja hiki on päällä koko ajan, Cherif sanoo.

Harrastajamäärät kasvussa

Chaaban Cherif ja Topias Kiurunen haluavat ylittää itsensä leirin rankimmissa koulutuksissa. Kuva: Antti Yrjönen

Helsingin ja Uudenmaan pelastusliittojen järjestämälle koulutusleirille osallistuu noin kolme ja puoli sataa 7–17-vuotiasta harrastajaa yli 40 vapaapalokunnasta. Järjestäjinä ja kouluttajina toimii parisensataa täysi-ikäistä toimihenkilöä, jotka eivät nosta toiminnasta palkkaa. Leirin tiedotuspäällikkö Camilla Volanen kertoo, että vapaapalokuntien harrastajamäärät ovat nousussa.

– Pääkaupunkiseudulla on tilanne, että etenkin alle 10-vuotiaiden osastoihin on jonoa. Uusia ei voida ottaa, ennen kuin osa siirtyy eteenpäin, hän sanoo.

Kun Palotaruksella järjestettiin ensimmäisiä palokuntanuorten koulutusleirejä 1950-luvulla, nuoriso-osastot olivat poikaosastoja. Sukupuolijakauma on sittemmin tasoittunut.

– Aika monessa osastossa on tilanne, että tyttöjä on jopa enemmän. Naisia työskentelee alalla silti vähän.

Volasen mukaan harrastus periytyy perheissä usein sukupolvelta seuraavalle, ja joillekin nuorille harrastuksesta tulee työ.

– Jokaisesta nuoriso-osastosta aina joku ryhtyy pelastajaksi, hätäkeskuspäivystäjäksi tai ensihoitajaksi. Päätavoitteemme ei ole kuitenkaan kasvattaa ammattilaisia.

Hälima Gharghourin ja Samu Fribergin mukaan palokuntaharrastuksessa parasta on joukkotapahtumien yhteishenki. Kuva: Antti Yrjönen

Monelle täysi-ikäisellekin leiri kuuluu joka kesän ohjelmaan

Leiriohjelma on lähes sotilaallisen kurinalainen: herätys kajahtaa teltta-alueilla kello 7 ja koulutus alkaa puoli yhdeksältä. Alle 10-vuotiaat harjoittelevat esimerkiksi ensiavun perusteita ja avun hälyttämistä. Leirin vaativimpaan Tulitaistelijat-kurssiin sisältyy pintapelastamista, tieliikenneonnettomuusharjoituksia, metsäpalojen sammuttamista ja savusukellusta. Veden varaan joutuneen henkilön pelastamista keskiviikkona harjoitellut 17-vuotias Samu Friberg on ollut palokuntanuori jo yli kymmenen vuotta.

– Tämä on eliittikurssi, joka suoritetaan viimeisenä, jos kunto yhtään riittää, hän sanoo. Fribergin mielestä harrastuksessa parasta on joukkotapahtumissa vallitseva yhteishenki.

Jokaisesta nuoriso-osastosta aina joku ryhtyy pelastajaksi, hätäkeskuspäivystäjäksi tai ensihoitajaksi. Tiedotuspäällikkö Camilla Volanen

– Täällä on kaikkiaan yli 500 leiriläistä. Vähintään 300:n kasvot tunnistan, Friberg sanoo. Nuorimies ei vielä tiedä, haluaako hakeutua tulevaisuudessa pelastusalalle.

– Nuorempana oli vähän tarkoitus, mutta nyt se on epäselvää. Pidän tämän kuitenkin ehdottomasti harrastuksena.

Monille palokuntanuorten leiri kuuluu vuosittaiseen kesäohjelmaan senkin jälkeen, kun täysi-ikäisyys on saavutettu. Alex Ekroth ryhtyi tänä vuonna varautumiskurssin johtajaksi. Hän opettaa nuorille esimerkiksi väestönsuojelua ja vaarallisilta aineilta suojautumista.

– Tärkeintä on, että junnuilla on hauskaa ja he tykkäävät kurssista.

Padasjoen palokuntaleirin Tulitaistelijat-kurssiin sisältyy muun muassa pintapelastamista, tieliikenneonnettomuusharjoituksia ja savusukellusta. Kuva: Antti Yrjönen
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi