Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Etana, ilmapuntari ja murmelinpäivä – säätä on ennustettu niin kasveista, eläimistä kuin kalenteristakin

Jaakon päivän jälkeen (25.7.) pitäisi järvivesien alkaa kylmetä. Tänä vuonna voi käydä toisin päin. Kuva: Pirjo Kamppila

Sään ennakointi on ollut tärkeää luonnosta riippuvaisille yhteisöille. Pilvien liikkeistä ja niiden ulkonäöstä on saatu vinkkejä tulvasta sateesta tai poudasta.

Jos aurinko laski pilviverhoon, se tarkoitti lännestä lähestyvää säärintamaa eli usein sadetta.

Muutkin luonnonilmiöt sopivat ennustamiseen.

Tunnetuin ennustajaeläin lienee etana, jonka sarvista on päätelty huomisen pouta. Varmaa onkin, että sadetta seuraa pouta ennemmin tai myöhemmin. Lahtelaiset kotilot mönkivät esiin sateen jälkeen, mutta ennustajiksi niistä ei liene.

Sen sijaan pääskysten lento matalalla on pätevä merkki sateen uhasta. Pääskyt pyydystävät lentäviä hyönteisiä, jotka reagoivat matalapaineeseen. Paineen vaihtelut tosin kertoo tarkemmin ilmapuntari.

Runsaista pihlajanmarjoista on päätelty, että talvella on vähän lunta – tosin toisin paikoin juuri päinvastoin eikä kummastakaan ennusteesta ole pätevää näyttöä.

Kalenterin merkkipäivät

Vuodenkierron käännepäivistä on koetettu ennakoida kesän vilja-, marja- ja heinäsatoa.

Muinakin kuukausina oli ennustuspäiviä, joista pääteltiin tulevia kelejä.

Perimätieto kertoo esimerkiksi, että akkainviikolla (18.-24. heinäkuuta) sataa aina. Näinä päivinä almanakassa oli vain naisten nimiä, ja sateen syyksi kerrottiin naisten itkuisuus.

Heinänteon aikaan sateet olivat harmillisia. Etenkin Marketan päivän (20.7.) sateen uskottiin tietävän pitkä sadekautta. Perimätieto pitää monasti paikkansa, koska heinäkuussa todella sataa usein.

Naisten viikkoa seuraa Jaakon päivä (25.7.), jolloin heinien pitäisi olla jo korjattu. Jaakosta lähtien pitäisi uimavesienkin alkaa kylmetä, sillä sanonnan mukaan Jaakko heittää kylmän kiven järveen. Samoin uskottiin, että elonkorjuun säät näkyvät jo Jaakkona.

Yhdysvalloissa päätellään näyttävästi lopputalven pituutta 2. helmikuuta eli murmelipäivänä. Tuolloin herätetään metsämurmeli pesästään. Jos taivas on pilvessä eikä murmelin varjoa näy, talven pitäisi loppua pian. Muutoin talvea pitäisi kestää vielä vähintään kuusi viikkoa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi