Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden mansikkatiloilla valtaosa kausityöntekijöistä ukrainalaisia – "Rahallinen houkutin saa tulemaan tekemään tiliä"

Kuvituskuva. Kuva: Pekka Torvinen

Marjanviljely työllistää Suomessa noin 20 000 ihmistä vuodessa. Mansikkatiloilla valtaosa työntekijöistä tulee ulkomailta. Lahdessa esimerkiksi Koivistoisen mansikkatilalla kaikki tämän kesän 400 kausityöntekijää ovat kotoisin Ukrainasta.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki pitää Koivistoisen tilannetta täysin normaalina.

– Maatalouden kausitöissä on yksinkertaisesti niin kova tarve työntekijöille, että heitä haetaan ulkomailta. Kyseessä ei ole mikään uusia asia, vaan näin se on ollut jo 1990-luvulta lähtien, Ilomäki kertoi.

Yksi syy ulkomaalaisten poimijoiden tarpeelle on Ilomäen mukaan viljelykauden pidentyminen. Satokausi voi kestää nykyään kuudesta jopa yhdeksään kuukautta, ja suurimmat tilat tarvitsevat useita satoja kausityöntekijöitä. Suomalaisten työntekijöiden saatavuus on paikoin erittäin huonoa.

Palkkaero näkyy saapujien kotimaassa

Suomeen saapuvat marjanpoimijat ovat yleisimmin kotoisin maista, joissa kuukauden keskiansio on murto-osa suomalaiseen verrattuna. Suurin poimija-aalto tulee Ilomäen mukaan Ukrainasta ja Venäjältä. Virolaisten poimijoiden osuus on pienentynyt. Syy on Viron kohonneissa keskipalkoissa.

– Jos Ukrainassa monen keskipalkka on 200–300 euroa kuukaudessa niin on olemassa selkeä rahallinen houkutin, joka saa tulemaan Suomeen tekemään tiliä kesäksi, Ilomäki perusteli.

– Moni on käynyt Suomessa monena kesänä poimimassa ja monella tilalla on samoja poimijoita vuodesta toiseen. Kesän jälkeen mennään taas talveksi jatkamaan oman ammatin töitä kotimaahan, Ilomäki jatkoi.

Maatalouden kausitöissä on yksinkertaisesti niin kova tarve työntekijöille, että heitä haetaan ulkomailta. Miika Ilomäki

Mansikanpoimijat saavat Suomessa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Palkkojen polkeminen ja alhaisemmat kustannukset eivät ole syy ulkomaalaisten kausityöntekijöiden rekrytointiin, Ilomäki vakuutti.

– TES määrittelee palkat ja se on yksi alan tärkeimpiä virstanpylväitä ja sillä taataan kaikille yhtäläinen palkka, Ilomäki kehui.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi