Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Roska-Roopen siivilään tarttui Vesijärvellä muovipulloja ja kartonkipakkauksia – "Roskat vajoavat pohjaan. Siksi on ajateltu, ettei niitä ole"

Roska-Roopella seilanneiden Aija Kasken ja Kari Suonsillan mukaan Suomen vesistöihin joutuu enemmän roskaa kuin moni kuvittelee. Kuva: Antti Yrjönen

Vesijärven sataman liepeillä seilasi tiistaina erikoinen jäteastioilla varustettu paatti. Roska-Roopeksi ristitty roskienkeruuvene oli noukkimassa järven pinnalta sinne kuulumatonta irtaimistoa.

Ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n 50-vuotisjuhliensa kunniaksi rakennuttama vene on parhaillaan Suomen-kiertueella. Tarkoitus on havahduttaa suomalaisia pitämään parempaa huolta vesistöjen puhtaudesta.

– Isoissa valtamerissä on niin kovat merivirrat ja pyörteet, että roskat kelluvat paljon kauemmin ja niistä ehtii muodostua lauttoja. Itämeressä ja Suomen järvissä roskat vajoavat pohjaan tosi nopeasti. Siksi on ajateltu, että meillä ei ole roskaongelmaa, mutta kyllä on, kertoo Roska-Roopella seilannut yhdistyksen pääsihteeri Aija Kaski. Hänen mukaansa jopa muovipullojen korkit vajoavat pohjaan äkkiä.

– Olisi tärkeää estää roskien kulkeutuminen vesistöihin, sillä pohjien putsaaminen on tosi kallista.

Viemäri tuo tupakantumppeja vesistöihin

Roska-Roopen on suunnitellut tiistaina Kasken kanssa veneillyt Kari Suonsilta. Hän ei usko täysin samanlaista alusta löytyvän maailmasta toista. Katolle sijoitettujen aurinkopaneeleiden ja sähkömoottorin voimalla liikkuva vene poimii roskat simppelillä keulasta avattavalla siivilällä. Vesijärvestä roskienkeruuvene noukki ainakin muovipulloja ja kartonkisen kaakaojuomatölkin.

– Ihmiset ovat kauhuissaan mikromuovista. Moni ei ajattele, että tuostahan sitä syntyy, kun nuo veteen jäävät, Kaski sanoo. Hänen mukaansa Suomen vesistöissä on muoviroskien lisäksi yllin kyllin myös tupakantumppeja, tölkkejä ja pikaruokaravintoloiden kertakäyttömukeja. Ne saattavat kulkeutua veteen pitkienkin matkojen päästä. Erityisen ongelmallisia ovat Kasken mukaan tupakantumpit.

– Tumpit säilyvät vedessä vuosikymmeniä. Kaikki filtteriin jääneet myrkyt liukenevat veteen, Kaski kertoo. Hänen mukaansa monissa kaupungeissa savukkeenjämät kulkeutuvat vesistöihin keskustojen hulevesiviemäreistä.

– Moni ajattelee tekevänsä hyvin laittaessaan tumpin hulevesiviemäriin, jotta se ei lähde tuulen mukaan. Sieltä se menee kuitenkin käsittelemättömänä vesistöön. Esimerkiksi Turun torilta tumpit menevät suoraan Aurajokeen.

Tiistaina roskienkeruuveneen siivilään tarttui Lahden sataman liepeiltä erinäistä muovi- ja pahvirojua. Kuva: Antti Yrjönen

Roska-Roope kiertänee tulevina vuosinakin

Vappuaattona neitsytmatkansa Turun Aurajoessa tehneen Roska-Roopen on määrä kiertää Suomea tulevinakin kesinä.

– Jos tämä tavoittaa tänä vuonna ehkä 10 000 ihmistä, aika monta jää vielä tavoittamatta. Uskon, että vene kiertää vielä useita vuosia, Suonsilta sanoo.

Lahdesta paatti vietiin trailerilla Poriin, jossa luomusta esitellään keskustelutapahtuma SuomiAreenan kävijöille.

– Katsotaan, montako poliitikkoa saamme kyytiin, Suonsilta sanoo.

Vesistöjen roskat

Suurin osa muovia

Vesistöjen roskat jaetaan halkaisijaltaan yli 2,5-senttisiin makroroskiin sekä 0,5-senttisiin ja pienempiin mikroroskiin.

Mikroroskia ovat esimerkiksi kosmetiikan ja pesuaineiden mikrorakeet sekä suuremmista roskista hajonneet osat, kuten murentunut muovi ja tekstiilikuidut.

Arviolta 80% maailman merien roskasta on muovia.

Suomessa lähes puolet muoveista käytetään erilaisissa suojapakkauksissa.

Roskia kulkeutuu vesistöihin esimerkiksi sadeveden, tuulen, eläinten tai jokien ja purojen kuljettamina.

Suomessa ei ole käynnissä virallista makeiden vesien roskaseurantaa. Juomaveden puhtautta kuitenkin seurataan.

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi