Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Fazerin Lahden tehtaat lämpenevät pian kauralla – Lahti Energia rakentaa yritykselle biolämpölaitoksen

Lämpölaitos tuottaa teollisuushöyryä ja kaukolämpöä koko Fazerin tuotantolaitosten tarpeisiin tuotannon sivujakeena syntyvästä viljapohjaisesta biomassasta.

Havainnekuva Fazerin tehdasalueelle ensi vuoden syksyllä nousevasta biolämpölaitoksesta. Kuva: Fazer

Lahti Energia rakentaa biolämpölaitoksen Fazerin Lahden tehdasalueelle. Lämpölaitos tuottaa teollisuushöyryä ja kaukolämpöä koko Fazerin tuotantolaitosten tarpeisiin tuotannon sivujakeena syntyvästä viljapohjaisesta biomassasta.

Tuotantolaitos jää Lahti Energian omistukseen ja valvontaan, ja Fazer ostaa tuotetun energian palvelusopimuksella. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP oy:n kanssa.

– Yhteistyö hyödyttää kaupungin energiajärjestelmää. Lahti on todellakin energia-asioiden edelläkävijä, sanoo Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara yhtiön tiedotteessa.

Ylijäämäenergiasta tuotetaan kaukolämpöä

Rakennettava lämpölaitos tuottaa energiaa enemmän kuin Lahden tehdas kuluttaa, ja ylijäävästä sivujakeesta tuotetaan kaukolämpöä Lahti Energian kaukolämpöverkkoon.

Bioenergiaa käyttävät Fazerin Lahden mylly, leipomo, hapankorpputehdas ja syksyllä 2020 valmistuva ksylitolitehdas. Tuotetulla höyryllä voidaan myös jäähdyttää tehdasalueen kiinteistöjä.

Lämpölaitoksen on määrä valmistua syksyllä 2020 samaan aikaan ksylitolitehtaan kanssa. Fazer investoi ksylitolitehtaaseen 40 miljoonaa euroa.

Uudistuksilla kohti kestävämpää ruoantuotantoa

Energialaitos koostuu kahdeksan megawatin biokattilasta ja maakaasukäyttöisestä vara- ja huipputehokapasiteetista.

Tehtailla tarvittava energia on aiemmin tuotettu maakaasulla ja kaukolämmöllä, joka vihertyi keväällä Lahti Energian luovuttua kivihiilestä.

Uudistuksella Fazer tuottaa ruokaa entistä kestävämmin. Yhtiön tavoitteena on vähentää päästöjä ja ruokahävikkiä puolella vuoteen 2030 mennessä.

– Ruuan tuotanto- ja kulutustavoilla on merkittävä vaikutus ympäristöön, sanoo Fazer Mylly Suomen toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka tiedotteessa.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että päästöjen vähentäminen on suora keino vähentää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia ja uusiutuvalla energialla on tässä työssä merkittävä rooli.

Uusi ksylitolitehdas tuo Lahteen 30 uutta työpaikkaa ja tukee Lahden asemaa Suomen ja Euroopan vihreänä ympäristökaupunkina vuodelle 2021.

Lue myös: Venäläisen kaasun tilalle haketta maakunnasta - Lahden energiakäänne näkyy valtakunnan tilastoissa
 
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi