Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keskustan varapuheenjohtajuudesta kiinnostunut Hilkka Kemppi puolueensa tilasta: "Totta kai tilanne on erittäin hankala"

"Keskusta on kansanliike, jonka tulee löytää muutos paljon syvemmältä kuin johtajan vaihtamisesta", sanoo ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Keskustan asikkalalaiskansanedustaja Hilkka Kemppi on huolestunut puolueensa tilasta. Hän sanoo olevansa kiinnostunut varapuheenjohtajan tehtävästä. Kuva: Ronja Koskinen

Vääksyn kanavan edustalla vuosittain heinäkuussa järjestettävä mobilisti-ilta on alkamaisillaan. 31-vuotias Hilkka Kemppi on saapunut tapahtumaan 13 vuotta itseään vanhemmalla Datsunilla.

– Kun tuolla autolla ajelee, niin tietää, mitkä tiet ovat kunnossa ja mitkä eivät, hän naurahtaa.

Keskustan asikkalalaisella kansanedustajalla riittää juttukavereita kotimaisemissa muutenkin, mutta tällä kertaa ihmisten jutteluinnokkuus tuntuu olevan erityisen suurta. Eniten tuntuu kiinnostavan Kempin tuore kihlautuminen.

– Vuoden paras päätös, hän kuvailee.

Vanhat tutut tulevat hymyillen halaamaan.

"Olin tosi pettynyt vaalitulokseen, vaikka pääsin itse läpi"

Kuluvaan vuoteen on mahtunut muitakin mullistuksia. Eduskuntavaaleissa hän yllätti monet painelemalla eduskuntaan selvällä marginaalilla ohi istuvien kansanedustajien.

Omasta vaalituloksesta ei ollut helppo ilakoida, koska keskustan kannatus sukelsi ennätyksellisen alas. Hämeessä keskustan kansanedustajapaikat putosivat kolmesta yhteen.

– Olin tosi pettynyt vaalitulokseen, vaikka pääsin itse läpi. Tuntuu, että olen aika paljon vartijana.

Eduskuntavaalien suurimpana hämäläisyllätyksenä voi pitää sitä, että vuodesta 1996 eduskunnassa istunut kaksinkertainen ministeri Juha Rehula jäi Kempin jalkoihin.

– En tietenkään haluaisi olla Hämeen ainoa keskustalainen kansanedustaja. Näin kuitenkin kävi ja sen kanssa on elettävä, Kemppi sanoo.

Hilkka Kemppi sanoo olevansa kiitollinen saamistaan valiokuntapaikoista. Hän edustaa puoluettaan sivistysvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnasa. Kuva: Ronja Koskinen

Mieluisat valiokuntapaikat

Kemppi pääsi heti vaikuttamisen paikoille. Hallitusneuvotteluissa hän istui ulkopolitiikkaan keskittyneessä neuvotteluryhmässä. Valiokuntajaossa Kemppi sai mieluisat pestit sivistysvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa. Työ sai lentävän lähdön, mutta Kempin päätä ei huimaa.

– Olen tosi kiitollinen, että sain heti vastuullisia, osaamistani vastaavia tehtäviä sekä kokonaan uusia vastuita.

Varapuheenjohtajan pesti kiinnostaa, oma suosikki puheenjohtajaksi valitsematta

Vaikka Kempin poliittisen uran kehityskäyrä näyttää ylöspäin, keskustan tilanne on erittäin tukala. Kannatus on hädin tuskin kymmenen prosentin paremmalla puolella.

– Totta kai tilanne on erittäin hankala, mutta ei kannata hötkyillä.

Puolue valitsee syksyllä uuden puheenjohtajan Juha Sipilän tilalle. Nyt ainoat varteenotettavat ehdokkaat puolueen johtoon ovat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Kemppi ei ole omaa suosikkiaan valinnut. Hänen arvionsa mukaan potentiaalisia ehdokkaita ilmaantuu kesän mittaan vielä lisää.

– Olen erittäin pettynyt, jos varteenotettavia ehdokkaita ei ilmaannu lisää.

En tietenkään haluaisi olla Hämeen ainoa keskustalainen kansanedustaja. Näin kuitenkin kävi ja sen kanssa on elettävä. Hilkka Kemppi

Kemppi sanoo olevansa "tosi kiinnostunut" puolueen varapuheenjohtajuudesta. Hän haluaisi olla osaltaan johtamassa puolueen uudistamista ja kehittämistä.

– En ole kuitenkaan lukinnut vielä mitään. Katsotaan, miten maailma makaa, kun asia on ajankohtainen.

Kisa varapuheenjohtajien paikoista käydään viimeistään ensi kesänä, sääntömääräisessä puoluekokouksessa. Ylimääräisessä puoluekokouksessa valitaan puheenjohtaja, mutta myös varapuheenjohtajistoon voi tulla muutoksia jo syksyllä esimerkiksi tilanteessa, jossa nykyinen varapuheenjohtaja Kulmuni valitaan puheenjohtajaksi tai muut varapuheenjohtajat Juha Rehula ja Hannakaisa Heikkinen syystä tai toisesta haluavat väistyä jo ylimääräisessä puoluekokouksessa.

"Muutos tulee löytää paljon syvemmältä kuin johtajan vaihtamisesta"

Pelkkä nimien pyörittely ei Kempille riitä. Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajien henkilöllisyyksillä ei ole ratkaisevaa merkitystä, jos keskusta ei ryhdistäydy ja käy määrätietoiseen uudistamis- ja ohjelmatyöhön, hän sanoo.

– Puolue ei ole pystynyt uudistumaan kestävällä tavalla ja se näkyy kannatuksessa nyt. Keskusta on kansanliike, jonka tulee löytää muutos paljon syvemmältä kuin johtajan vaihtamisesta.

Etelä-Suomen Sanomat haastattelee kesän aikana päijäthämäläiset kansanedustajat. Tämä on juttusarjan neljäs osa.

Kansanedustaja

Hilkka Kemppi

31-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Asikkalasta.

Keskustan ainoa kansanedustaja Hämeestä. Päihitti vaaleissa edellisellä kaudella eduskunnassa olleet puoluetoverinsa Juha Rehulan ja Martti Taljan. Kemppi sai vaaleissa 3 600 ääntä.

Perustuslakivaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsen. Talousvaliokunnan varajäsen.

Toiminut aiemmin muun muassa keskustanuorten ja keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana, elinkeinoministeri Olli Rehnin avustajana ja sote- ja maakuntauudistuksen valmistelijana Päijät-Hämeen liitolla.

Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Koulutukseltaan taiteen maisteri ja restonomi.

Kihloissa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi