Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa itsepoimijat tuomitsevat pelkän mansikoiden syömisen: "Väärin ja vähän jopa rikollista"

Lahdessa Koivistoisen Mansikkapaikalle ei tarvitse tuoda omia ämpäreitä, sillä asiakaspalvelupisteestä saa tarvittaessa punaisen korin mukaansa pellolle. Mansikkamaan työntekijän Vilma Karppisen mukaan pellolle tullaan harvoin pelkästään napostelemaan kesän satoa. Kuva: Ronja Koskinen

Lahdessa Koivistoisen Mansikkapaikan pellolla kyykkii jokunen kymmenen mansikanpoimijaa. Pikaisen kyselyn perusteella poimijat tuomitsevat pelkän ilmaisen mansikan perässä pelloilla pyörivät henkilöt.

Törkeää toimintaa, moni tuhahtaa lappaessaan mansikoita ämpäriinsä.

Koivistoisen tilalla Vantaalla maksamattomia mansikansyöjiä käy päivittäin jopa sata. Vantaalla ryhdyttiinkin vastatoimiin ja nyt poimijat maksavat kuuden euron pantin, joka jää mansikkatilalle, jos poimija palaa pellolta tyhjän ämpärin kanssa. Lahdessa Koivistoisen tilalla ei olla ryhdytty vielä Vantaan kaltaisiin toimiin.

– Mielestäni pelkkä syöminen ilman poimimista on väärin ja vähän jopa rikollista. Eihän kukaan mene kauppaankaan vain syömään ruokia, mansikoita Koivistoisen Mansikkapaikalla poimimassa oleva Petri Nyman sanoo.

Petri ja Terese Nyman pyrkivät keräämään mansikoita kerran kesässä. Parina viime vuotena itsepoiminta on jäänyt selkäongelmien takia, Terese Nyman kertoo. Kuva: Ronja Koskinen

– Toki poimijat saavat vähän napostella. Pienempänä mansikoita taisi myös olla enemmän mahassa kuin ämpärin pohjalla, mutta lapsille se on ihan sallittua, Terese Nyman puolestaan tuumaa.

Samaa mieltä Nymanien kanssa on myös mansikoita poimimassa olleet Yury ja Olga Duma.

– Ei ole järkevää tulla tänne pelkästään mansikan syömistä varten, Olga Duma sanoo.

Vain muutamat poistuvat pellolta tyhjän korin kanssa

Lahdessa Koivistoisen Mansikkapaikka sijaitsee parin kilometrin päässä myymälästä ja asiakaspalvelupisteestä. Pellolle ja sieltä pois kuljetaan pikkubussilla. Pellolla Koivistoisen työntekijät ottavat vastaan mansikanpoimijat ja näyttävät, mistä kohtaa poimiminen kannattaa aloittaa.

Ensimmäistä kesää kesätöissä Koivistoisella oleva Vilma Karppinen sanoo nähneensä vain muutaman kerran, kuinka joku poistui pellolta liki tyhjän ämpärin kanssa. Pääsääntöisesti Koivistoisen tilalla käy Karppisen mukaan todella ahkeria poimijoita.

– Myös vanhempiensa kanssa tulleet lapset saattavat keskittyä enemmän syömiseen kuin poimimiseen, mutta eiväthän lapsetkaan syö paljoa, Karppinen tuumaa.

9-vuotias Jana Isakova (vas.) ja 8-vuotias Lisa Duma olivat lähteneet vanhempiensa avuksi mansikkapellolle. Isakova tunnustaa, että tytöt syövät melko paljon mansikoita poimimisen ohella. Tyttöjen ämpärit olivat kuitenkin nopeasti jo puolillaan. "Isot mansikat ovat parhaita poimia, sillä ne ovat myös helpoimpia irrottaa", Duma vinkkaa. Kuva: Ronja Koskinen

Karppisen mukaan lähipaikkakuntalaisten lisäksi mansikkamaalla näkyy paljon venäläisiä ja thaimaalaisia poimijoita.

– Osa thaimaalaisista poimijoista on kertonut, kuinka he ovat saattaneet joskus poimia mansikoita työkseen ja myöhemmin ovat halunneet tuoda omat lapsensa kokemaan mansikanpoiminnan, Karppinen kertoo.

Itse poimitulla vain pieni ero kaupan hintoihin

Koivistoisen Mansikkapaikalla Lahdessa itse poimitun mansikan litrahinta on euron torilta tai kaupasta ostettua litraa halvempi.

61 kesää mansikoita poimimassa käyneen Pirkko Rostin mukaan mansikoiden napostelu poiminnan yhteydessä on keruupalkka vaivannäöstä.

– Se paikkaa vähän sitä, että euroissa poimimisella ei juurikaan voita, Rosti sanoo.

Adriana Korkkinen kertoo käyvänsä useamman kerran kesän aikana poimimassa itse mansikoita, mutta ostavansa myös mansikoita kaupasta tarvittaessa. Tällä kertaa mukaan lähtivät lapset 8-vuotias Maximilian ja 16-vuotias Sofia. Potiksi kertyi kaikkiaan 21 litraa mansikoita. "Mielestäni ei ole röyhkeää, jos tilallinen pyytää ennakkomaksua poimimisesta siltä varalta, että poimija pelkästään syö pellolla. Jos tänne tulee, niin pitäisi jotain kerätäkin", Adriana Korkkinen tuumaa. Kuva: Ronja Koskinen

Tänä kesänä Rosti on ennättänyt mansikkamaalle jo viidesti.

– Mansikkamaalla käydessäni en ole koskaan nähnyt, että joku lähtisi pellolta tyhjän ämpärin kanssa, Rosti tuumaa.

Myöskään Mirja Iivonen ei ole nähnyt, että joku pelkästään söisi pellolla eikä poimisi mansikoita ollenkaan.

– Toisaalta en juurikaan katsele, mitä muut tekevät, Iivonen sanoo.

Kun kerää itse, saa valita juuri sen mansikan, minkä tahtoo

Mirja Iivosen mielestä on väärin yrittäjää kohtaan, jos joku tulee pellolle pelkästään syömään mansikoita. Iivosen keräämistä mansikoista moni päätyy mehuun. Raparperista, viinimarjasta ja mansikasta valmistettu mehu on paras resepti, vinkkaa Iivonen. Kuva: Ronja Koskinen

Moni poimijoista kertoo itsepoiminnan houkuttelevan lähinnä siksi, että silloin saa myös itse valita, juuri ne mansikat, mitkä haluaa. Osa kertoo myös huonoista kokemuksistaan, jossa torilta ostetun mansikkalaatikon pohjalla olevat mansikat olivatkin yllättäen homeessa tai muuten huonokuntoisia. Kun itse valitsee, ei vastaavaa pääse käymään.

– Minulla on myös oma mansikkamaa, mutta se on niin pieni, että käyn ainakin kerran kesässä poimimassa mansikoita tilalta. Itseni lisäksi kerään mansikoita myös kahdelle tyttärelleni, Iivonen sanoo.

Iivonen ei ole ainut, joka kertoo keräävänsä mansikoita myös muille. Moni muukin poimija kertoo jakavansa potin lasten tai lastenlasten kanssa.

Iivonen tunnustaa napostelevansa mansikoita poimimisen ohella, mutta usein hän syö vain ylikypsiä mansikoita.

– Kyllähän maistiaiset pitää aina ottaa. Kitken myös rikkaruohot samalla, jos huomaan sellaisia, Iivonen kertoo nauraen.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi