Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jari Ronkainen hehkuttaa PS:n yhteishenkeä, mutta kehottaa pitämään jalat maassa: "Menestystä ei tule itsestään"

Ronkaisen kiire lisääntyy entisestään, kun hänestä tuli puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja. Kesällä on perheen ja kasvihuoneen vuoro.

Hollolalaiskansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) puuhailee tyttärensä Ainon kanssa kasvihuoneessa. Kaksikon suunnitelmissa on säilöä kurkkuja talveksi. Kuva: Katja Luoma

Poikamiesaikojen baarihuoneesta jäljellä on vain muutamat seinustalla näkyvät viinapullot. Kotonaan Hollolassa toisen kauden kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) viihtyy edelleen, vaikka ”miesluola” onkin muuttunut eräänlaiseksi lapsiperheen välivarastoksi.

– Tämä talo on rakennettu sellaiseksi, ettei täältä tarvitse välttämättä lähteä mihinkään päästäkseen lomatunnelmaan, Ronkainen sanoo ja osoittaa piharakennuksen katoksessa olevaa paljua.

– Se on etenkin talvella ihan yliveto.

Pihassa on myös kasvihuone. Siellä perhe kasvattaa muun muassa kurkkuja ja tomaatteja. Kasvihuonepuuhailusta eniten innoissaan vaikuttaa olevan perheen pienin, kolmevuotias Aino Ronkainen.

Tuulikaappirakkautta

Vaikka Ronkainen viihtyy kotonaan, ja on tähän saakka pärjännyt ilman kakkosasuntoa, on hän sellaista joutunut Helsingistä etsimään.

Joidenkin perussuomalaisten suosima saunaratkaisu vai jotain muuta?

– Ihan tavallinen asunto on ollut hakusessa, Ronkainen sanoo ja naurahtaa äänekkäästi.

Kakkosasunnon hankkiminen on ajankohtaista nyt, koska vastuut eduskunnan päässä lisääntyvät. Alkaneella eduskuntakaudella Ronkainen toimii puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana. Se tarkoittaa aiempaa enemmän iltamenoja ja työmatkoja ulkomaille.

Jari Ronkainen (ps.) sanoo siunaukseksi sitä, että hänen puolisollaan on kansanedustajakokemusta. "Ei 'normaaleilla' ihmisillä ole mitään käsitystä siitä, millaista tämä työ on luonteeltaan." Ronkaisen puoliso Johanna Kotaviita toimi PS:n kansanedustajana vuosina 2011-2015. Kuva: Katja Luoma

Ronkainen kutsuu siunaukseksi sitä, että hänen avopuolisonsa tuntee eduskuntatyön lainalaisuudet. Johanna Kotaviita (silloinen Jurva) toimi perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2011-2015.

– Ei ”normaaleilla” ihmisillä ole mitään käsitystä siitä, millaista tämä työ on luonteeltaan. Johanna tietää, millaista työ on ja mitä se vaatii. Se helpottaa hirveästi.

– Tämä on tällaista tuulikaappirakkautta. Kun Johanna tulee aamulla töistä kotiin, minä lähden töihin ja illalla toisin päin.

Kotaviita työskentelee hoitajana Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

– Sovittelua ja suunnittelua tarvitaan, mutta onneksi saamme tarpeen mukaan apujakin. Esimerkiksi oma äitini asuu ihan naapurissa, Ronkainen sanoo.

Kaiken kiireen keskellä Ronkainen ja Kotaviita ovat mukana tukiperhetoiminnassa. Kerran kuussa perheen lapsimäärä kasvaa kahdella muutamaksi päiväksi.

– Haluamme olla avuksi, koska meillä on siihen mahdollisuus.

Vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohdat remonttiin

Ronkaiselle lähimpiä teemoja eduskuntatyössä ovat muun muassa sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen sekä liikenteeseen liittyvät kysymykset. Edellisellä kaudella hän ajoi hanakasti myös vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamista.

Vakuutuslääkäriasia näyttää etenevän. Edellinen sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi asiaa koskevan kansalaisaloitteen, mutta edellytti uudelta eduskunnalta toimia järjestelmän epäkohtien korjaamiseksi.

– Minulle on ihan se ja sama, kuka tästä asiasta saa sulan hattuunsa. Pääasia, että vakuutuslääkäreiden mielivalta saadaan kuriin, Ronkainen sanoo.

– Laitoin jo [sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa] Pekoselle (vas.) viestiä, että muistaa hoitaa tämän asian kuntoon.

Jari Ronkaisen mukaan perussuomalaisten tulee pitää jalat maassa, vaikka gallupeissa kiito on nyt komeaa. Kuva: Katja Luoma

"Ei ollut skuuppeja hirveästi tarjolla"

Perussuomalaisten tilaa Ronkainen pitää vakaana ja hyvähenkisenä. Toisin oli pari vuotta sitten, kun puoluekokouksen jälkimainingeissa eduskuntaryhmä hajosi.

– Ei ollut tämän kesän puoluekokouksesta skuuppeja hirveästi toimittajille tarjolla, Ronkainen sanoo ja naurahtaa.

Ronkainen itse oli ehdolla kolmannen varapuheenjohtajan tehtävään, muttei tullut valituksi. Se ei tunnu hollolalaista harmittavan.

– Olisi varmastikin pitänyt kampanjoida enemmän. Saimme ihan erinomaisen puoluejohdon. Vaikka ehdokkaita kaikkiin tehtäviin – puheenjohtajan pestiä lukuun ottamatta – oli paljon, se ei aiheuttanut kaunoja, Ronkainen sanoo.

Lue myös: Jari Ronkainen on innokas luontoihminen ja sienestäjä: "Parhaita sienipaikkoja en tietenkään voi paljastaa"
 

Ronkainen kehottaa koko puoluetta pitämään jalat maassa, vaikka juuri nyt gallupeissa näyttää PS:n kannalta hyvältä.

– Menestystä ei tule itsestään. Meidän linjamme pitää olla kirkas ja kantoja pitää löytyä kaikkiin asioihin. Pitää olla tilanteen mukaan rakentava ja kriittinen.

tilaa Ronkainen pitää vakaana ja hyvähenkisenä. Toisin oli pari vuotta sitten, kun puoluekokouksen jälkimainingeissa eduskuntaryhmä hajosi.

Etelä-Suomen Sanomat haastattelee kesän aikana päijäthämäläiset kansanedustajat. Tämä on juttusarjan kolmas osa.

Kansanedustaja

Jari Ronkainen

47-vuotias toisen kauden kansanedustaja Hollolasta.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsen ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsen.

Toiminut aiemmin muun muassa valtiovarainvaliokunnan maatalousjaostossa ja asunto- ja ympäristöjaostossa.

Sai kevään eduskuntavaaleissa reilut 6 000 ääntä. Ronkaisen ohella puolueesta eduskuntaan hämäläisistä pääsivät Rami Lehto Lahdesta ja Lulu Ranne Hämeenlinnasta.

Hollolan kunnanvaltuutettu, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen jäsen.

Koulutukseltaan kirvesmies.

Perheeseen kuuluvat avovaimo ja kolme lasta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi