Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yli 20:n vanhan laivan regatta Lahdessa – mukana yli 100-vuotiaita aluksia

Lahden matkustajasatama on vanhoja laivoja vaalivan Päijänteen Laivurit -yhdistyksen kotisatama. Kuvassa etualalla näkyvä sinivalkoinen Hiekkaranta niminen alus rakennettiin porvoolaisen August Eklöf – yhtiön Tolkkisten telakalla 1946 puurunkoiseksi miinanraivaajaksi sodan jälkeiseen miinanraivaukseen Suomenlahdelle ja pohjoiselle Itämerelle. Myöhemmin alus päätyi Turkuun ja sitä käytettiin matkustajien kuljetukseen. Lahteen alus tuotiin vuonna 1997. Hiekkarannan omistaa Marko Mikkola, Petri Solonen ja Ismo Solonen. Kuva: Petri Luode

Lahden matkustajasatamassa pääsee lauantaina ihailemaan vanhoja, jopa yli 100-vuotiaita laivoja. Päijänteen Laivureiden reilun 20 aluksen kokoinen regatta saapuu satamaan kello 12:n aikaan.

Regatta on Päijänteen Laivureiden perinteinen kesätapahtuma, joka kiertää eri vuosina eri puolilla Päijännettä rantautuen vihdoin taas Vesijärvelle ja Lahteen. Päijänteen Laivureiden Petri Luode kertoo, että regatta on rantautunut Lahteen pari kertaa aiemmin, mutta lähivuosina regatta on suuntautunut muualle.

41-vuotias Päijänteen Laivureiden yhdistys on 45 aluksen, 56 vuosijäsenen ja 181 perhejäsenen muodostama yhteisö, joka perustettiin alun perin vaalimaan vanhoja laivoja. Jäsenistö omistaa esimerkiksi työveneitä, kuten hinaajia, yli 50 vuoden takaa. Jäsenistön laivojen joukossa on myös aluksia, jotka ovat kuuluneet aikoinaan Vesijärven aseman vieressä olleelle sahalle.

50- tai 100-vuotias alus ei kuitenkaan ole kynnyskysymys Päijänteen Laivureiden jäsenyydelle.

– Nykyään osalla jäsenistä on tuoreempiakin veneitä, sillä jäsenet saattavat vaihtaa alusta vuosien varrella. Itsekin vaihdoin pienempään teräsalukseen, Luode kertoo.

Osa laivoista avoinna vierailijoille

Lahden matkustajasatama on Päijänteen Laivureiden kotisatama. Jäsenistöön kuuluu myös paljon aluksia ympäri Päijännettä.

Luoteen mukaan kaikki ne vanhat yksityiskäytössä olevat paatit, jotka koristavat satama-altaan sisäpuolta, kuuluvat Päijänteen Laivureiden jäsenille. Lauantain regatta onkin harvinaista herkkua erityisesti niille uteliaille mielille, jotka ovat aina halunneet kurkistaa sisälle sataman laivoihin, sillä Luoteen mukaan osa laivoista on avoinna vierailijoille.

– Ne laivat, joihin pääsee tutustumaan, merkataan erikseen. Näiden laivojen joukossa on ainakin yksi iäkäs höyrylaiva, joka on varmasti näkemisen arvoinen. Toivomme tietysti muutenkin, että ihmiset innostuisivat tapahtumasta ja tulisivat katsomaan laivoja ja juttelemaan meidän kanssamme, Luode sanoo.

Lahden regattaan laivoja saapuu esimerkiksi Muuramesta ja Jämsästä. Luoteen mukaan regatta on paitsi mielenkiintoinen tapahtuma ulkopuolisille myös oiva tilaisuus laivureille nähdä toisiaan.

– Päijänteen Laivurit on tiivis yhteisö. Meillä on Päijänteellä muutama tukikohta, joissa meillä on omat laiturimme ja grillikatoksemme. Lisäksi meillä on tapahtumia pitkin vuotta ja esimerkiksi yhteinen juhannusjuhla. Regatta on kuitenkin oiva lisä, jolla saadaan myös porukat hieman liikkumaan, Luode kertoo.

Tästä voit kuunnella Petri Luoteen haastattelun Radio Voimassa.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi