Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lukijat kertoivat taksikokemuksensa – Kela-kyydeissä ollut ongelmia, myös kuskien pukeutumista kommentoitiin: "Kuljettaja oli lentokentällä varvassandaaleissa, Suomi t-paidassa ja bermudashortseissa"

Taksikokemuksissa arvosteltiin Kela-kyytejä, mutta myös taksikuskien pukeutumista ja käytöstä. Arkistokuva. Kuva: Leevi Vähälä

Taksiliikennettä säätelevä liikennepalvelulaki uudistui Suomessa noin vuosi sitten, ja sen seurauksena ala vapautui suuresta osasta säännöstelyä.

Tavoitteena oli avata kilpailu ja lisätä joustavuutta, mutta kulunut vuosi on osoittanut laissa puutteita, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan.

Muutoksen mukana voimaan tuli uusi ajoneuvolaki. Sen mukana poistui taksamittarivelvoite, mikä on lisännyt harmaata taloutta. Lisäksi hinnat ovat paikoin nousseet, ja taksien saatavuus on heikentynyt. Myös Kela-kyydeissä on ollut merkittäviä ongelmia.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi lukijoiltaan hyviä tai huonoja taksikokemuksia.

Näin lukijat kommentoivat:

"En ole törmännyt huonoihin kokemuksiin, vain hyviin. Kilpailu on ollut ainoastaan hyvästä asiakkaan näkökulmasta. Kehitys näkyy applikaatioissa, asiakaspalvelussa ja taksin saatavuudessa."

"Nykyisin joutuu tavaamaan kuljettajalle kohdeosoitteen tai opastamaan muuten perille. Vain joka viides kyyti on vanhalla tasolla."

"Mielestäni nykyään on paljon "pelottavampaa" kulkea taksilla. Taksiluvat saa aivan liian heppoisin perustein ja periaatteessa kuka vain voi ruveta ajamaan taksia. Nykyään liikenteessä myös todella epäsiistejä kuskeja verkkareissa ja lenkkareissa, mikä ei luo luotettavaa kuvaa."

"Ennen kuskit olivat epäkohteliaita ja kiroilevia, nyt asiakaspalvelu on parantunut ja hinnat ovat laskeneet. Saatavuuskin sesonkeina, kuten pikkujoulukaudella, on parantunut. Ymmärrän, että turisteille, vanhuksille ym. saattaa olla vaikeuksia ymmärtää normaali hintataso sekä vapaamarkkina ajatuksena. Täysi-ikäiselle, terveelle, työelämässä olevalle ei pitäisi olla vaikeaa kilpailuttaa taksi."

"Haja-asutusalueella taksipalvelut ovat historiaa."

"Pääsääntöisesti kuskit ovat ystävällisiä tai ainakin asiallisia. Usein Kela-kyydit ovat myöhässä. Kun kotiutuu sairaalasta voi joutua odottamaan aulassa tunnin. Sitten kimppakyytiin, jossa viedään pitkiäkin matkoja toisia ensin. Itse on vielä heikossa kunnossa niin ei voi muuta kun sinnitellä kuskin kierrellessä Pensuon perukoilla. Aiemmin kyyti sairaalasta kotiin kesti noin 20 minuuttia ja nykyään jopa kaksi tuntia."

"Aina olen saanut hyvän taksikyydin, mutta olen myös katsonut tarkasti että taksissa jonkin isomman firman tarrat. Taksin käyttö on vähentynyt uudistuksen myötä."

"Luotan edelleen vanhaan tuttuun aluetaksifirmaan, joka ei ole radikaalisti toimintatapojaan muuttanut. Olen valmis maksamaan luotettavuudesta ja palvelusta vähän enemmän. Vieraissa kaupungeissa pelottaa ottaa taksi, vähän samaan tapaan kun ulkomailla. Haluan takaisin vanhan ja luotettavan systeemin, jossa suharit eivät syö ammattilaisten luottamusta ja ansioita!"

"Kuljettaja oli lentokentällä varvassandaaleissa, Suomi t-paidassa ja bermudashortseissa. En tunnistanut häntä edes taksinkuljettajaksi sattuneesta syystä, ja menin takana olevaan autoon, josta kuljettaja nousikin ylös ja auttoi minut kyytiin. Minun mielestäni eniten katukuvassa on lisääntynyt kuljettajien pukeutumisen kirjavuus ja työvaatteiden puute. Epämääräiseen kyytiin en tule nousemaan, koska tarvitsen kyydeistäni kuitin työnantajalleni. Kollega teki "satasen virheen" kun otti kentältä random kyydin. Perillä sai käsinkirjoitetun "kuitin" jossa ei alv erittelyä, eli meni ns. omaan piikkiin."

Lue myös: Taksikuski ajaa ja anniskelee takapenkille? Ei onnistu, sanoo viranomainen
 

"Kerran taksikuski pyysi pimeänä 20€, koska hän ei olisi suostunut ajamaan niin lyhyttä matkaa mittarilla. Kyseessä oli ruuhkainen lauantai-ilta."

"Käytän lähes aina pimeitä takseja, joita löytyy Lahden yöstä todella helposti. Pyrin myös käyttämään halvempaa Intertaksia. Käytän myös Lahden aluetaksia. Helsingissä käytän Uberia, koska se on selvästi halvin."

"Kuljettajien kielitaito on ollut keskimäärin heikompaa kuin ennen ja samoin kaluston kunto. Toisaalta esimerkiksi kielitaidoton kuljettaja on saattanut ajaa selvästi rauhallisemmin kuin kauan taksia ajanut kuljettaja."

"En ole uskaltanut käyttää taksia uudistuksen jälkeen, kun tiedossa ei ole onko kuljettaja ammattilainen vaiko niin sanotusti aamukrapulainen Pena."

"Otin taksin Matkakeskukselta Keijupuistoon. Kuski ajoi Mytäjäisen risteyksessä suoraan Kärpästä kohti, jolloin huomautin, että olisi pitänyt kääntyä oikealle. Hän kääntyi keskellä risteystä varoittamatta oikeaan suuntaan. Onneksi yöaikaan ei ollut muuta liikennettä. Vasta kyydissään huomasin, että autossa ei ollut navigaattoria, eikä radiota, eikä mitään tunnuksia, mistä firmasta kyse. Matkakeskuksen taksitolpalta kyydin otin. Jouduin neuvomaan reitin perille asti, ja matka oli kalliimpi kuin odotin. Kuitin mukaan kyseessä oli lahtelainen taksiyritys, mutta kuskilla ei ollut mitään tietoa, mihin olisi pitänyt ajaa."

"Asiallista ja ystävällistä palvelua."

"Pääsääntöisesti kyyti on ollut hyvä, mutta kuskien reittivalinnoissa on parantamisen varaa."

"Kuljettajan tulee olla ystävällinen, kohtelias ja auttavainen. Lahden aluetaksin eräs naiskuski on ollut tällainen."

"Hyvä kyyti on mielestäni sellainen jonka saa tilattua etukäteen tietämällään hinnalla. Asiakaspalvelu on asiallista ja autossa toimii mm. ilmastointi kesähelteillä."

"Vääksyn ja Sysmän taksit ovat tosi hyviä. Joitkin Lahden taksit ovat myös olleet hyviä. Monen soiton kautta saatiin henkilökohtainen taksi, jonka Kela on aikoinaan meille antanut. Kuljettaja osaa toimia ja jaksaa viedä raput ylös. Jos tulee ongelmia, niin on hyvä, kun on taksikuski, joka tuntee ja tietää kuviot. Olemme erittäin tyytyväisiä taksiimme. Helsingissä taksikuski ei edes noussut autosta ylös, ja kun vanhempi henkilö kaatui, niin ei tullut edes auttamaan. Helsingissä ei voi luottaa kaikkiin takseihin."

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi